Belföld

2017.09.05. 08:02

Folyamatosan figyelik a Duna vízállását! Vajon mi vár ránk ha ideér a hullám?

A Dunán levonuló árhullám miatt a vízügyi szakemberek folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

A Duna szigetközi szakaszán levonuló árhullám Dunakiliti térségében éjjel tetőzött, az árhullámmal 4800 köbméter víz érkezett másodpercenként a pozsonyi Duna-szakaszra - írták. Az árhullám megosztása a bősi üzemvízcsatorna és a Duna eredeti medre között - az erőművön végzett fenntartási munkák miatt - csak korlátozottan volt lehetséges. Ezért a víz 90 százalékát (másodpercenként mintegy 4200 köbmétert) a Dunán és mellékágrendszerein kellett leereszteni. A vízhozam óránként 200 köbméterrel nőtt - tették hozzá.

Rendkívül gyors volt az áradás. A magyar oldalon, a szigetközi mellékágrendszerben az áradás hétfő reggel elérte a tavaszi elárasztás szintjét, éjfél körül Doborgaz térségében már tetőzött. Dunaremeténél kedd délelőtt tetőzik a vízszint - írták.

Szlovákia és Magyarország megállapodott arról, hogy a Dunába érkező vízhozamot kisebb mértékben csökkentik, mert az értékes mellékágrendszerekben a korábban ideiglenes jelleggel megépülő szabályozó műtárgyaknál a hirtelen apadás rongálódásokat, úgynevezett súvadásokat okozhat. Ez pedig később akár a vízpótlást is ellehetetlenítheti.

A vízhozam csökkentését figyelembe véve a szigetközi mellékágrendszerben előreláthatóan pénteken állnak helyre az időszaknak megfelelő vízállások - olvasható az OVF jelentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!