Belföld

2015.07.16. 13:17

Péntektől hőségriadót rendelt el a tiszti főorvos, a hétvégén fokozódik a kánikula

A legmagasabb fokú hőségriasztást, hőségriadót rendelt el pénteken 0 órától hétfő délután négy óráig az országos tiszti főorvos - tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményben csütörtökön az MTI-vel.

Kifejtették: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. A hétvégén a maximumhőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül alakul, a nagyobb városokban ennél is magasabb lehet.

A nagyon meleg nappalok mellett a hőmérséklet éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken nem csökken 20 fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására viszont átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet - írták. 

Az ÁNTSZ és az OKF azt kéri, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, és kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. 

Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségi panaszokat, dekoncentrációt.


Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók pedig bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. 

Kiemelték, hogy senki ne hagyjon gyermekeket, továbbá állatokat tűző napon parkoló autóban. 

Emlékeztettek továbbá arra, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat négy megyére már csütörtökre másodfokú figyelmeztetést adott ki. Péntekre a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adtak ki a fővárosra, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére, ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Hét keleti megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hétvégén fokozódik a kánikula

A hétvégén fokozódik a kánikula, több helyen 40 Celsius-fok közeli melegre lehet számítani, de elszórtan záporok, zivatarok is lehetnek - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében.

Pénteken kezdetben a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén lesznek felhős területek. Főként délután az Északi-középhegységben és az Alföldön elszórtan zápor, zivatar is lehet. Emellett többfelé megélénkül, az ország északkeleti részén néhol meg is erősödik, zivatarok környezetében akár viharossá is fokozódik a szél. A legalacsonyabb éjszakai általában 16-23 fok között alakul, de a derültebb, szélcsendes északkeleti megyékben ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között valószínű.



A tartós hőség miatt péntekre hét keleti megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A fővárosra valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki. Ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat.

Szombaton többnyire napos idő lesz. Elsősorban északkeleten fordulhat elő délután, este zápor, zivatar. A szél időnként megélénkül, zivatarok idején meg is erősödik. A leghidegebb órákban többnyire 17-22 fok között, északkeleten néhol 17 fok alatt alakul a hőmérséklet. Napközben 33-38 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap kezdetben napos idő várható. Délután viszont délen helyenként, északon többfelé is kialakulhatnak zivatarok. A szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A minimumhőmérséklet 18-23 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 33-39 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Péntektől locsolják a fővárosi utakat, több strand tovább tart nyitva

A hőségriadó miatt fokozott készenlét lép életbe a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél, és péntek hajnaltól hétfő délutánig folyamatosan locsolják a budapesti utakat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel. A Deák téren zacskós vizet osztanak majd, több strand pedig meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket.

A közlemény szerint a nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti főutakat és a közösségi közlekedési útvonalakat locsolják, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot.

Meghosszabbították a Palatinus Strandfürdő, a Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, valamint a Dagály Termálfürdő Strandfürdő és Uszoda nyitva tartását este 9 óráig, míg a Széchenyi Gyógyfürdő és a Szent Lukács Gyógyfürdő este 10 óráig várja a vendégeket. 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, valamint figyelmeztetik a fürdőzőket az erős UV-sugárzásra.

A Főkert Nonprofit Zrt. a hőségre való tekintettel a kezelésében lévő valamennyi ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a műszaki problémát. A társaság által kezelt zöldterületeken, illetve játszótereken összesen 106 ivókút található - tették hozzá.

A társaság folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket, emellett a játszóterek hűtéséről - szükség esetén naponta többször is - gondoskodik.

Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy a parki, köztéri szökőkutakban tilos fürödni.

A Fővárosi Vízművek Zrt. péntektől visszavonásig, reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren - áll a közleményben.

Az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokú hőségriasztást, hőségriadót rendelt el pénteken 0 órától hétfő délután négy óráig - tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön közös közleményben az MTI-vel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén a maximumhőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül alakul. A nagyon meleg nappalok mellett a hőmérséklet éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken nem csökken 20 fok alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!