Belföld

2015.06.07. 17:27

Mérgező fogyasztószer miatt adtak ki riasztást

Budapest, Veszprém – Riasztást adott ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint több nemzetközi szervezet a dinitro-fenol nevű mérgező anyag miatt, amelyet fogyasztószerként árusítanak.

Marton Attila

Külföldi internetes oldalakon keresztül megrendelhető a 2,4-dinitro-fenol (röviden DNP) nevű anyag, a rendelést magyarországi címre is teljesítik, írja közleményében az ÁNTSZ. Hozzáteszik, az anyag lenyelve, belélegezve, valamint bőrön át is könnyen és gyorsan felszívódik, kis mennyiségben is súlyos mérgezést okoz. 

A DNP egy testtömeg-kilogrammra vetítetve egy-három milligramm mennyiségben akut mérgezést, egy-három gramm pedig 14 órán belül halált okoz. A szert száz-kétszáz milligrammos tablettákban vagy por alakban árusítják. A DNP elnevezés melllett Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldiphen vagy Chemox fantázianéven is szerepelhet. Az elmúlt években hosszabb szünet után észlelték a szer fogyasztását, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban riasztást is kiadott az Egyesült Királyságban a közelmúltban történt eset után. A DNP régóta ismert, először a hadászatban használták robbanó tulajdonsága miatt, majd festékként, fakonzerváló szerként, gyomirtóként, illetve a fényképészetben előhívószerként alkalmazták. Súlyvesztést okozó hatását 1933-ban fedezték fel az Egyesült Államokban, de súlyos mellékhatásai és a hirtelen halálesetek miatt először 1938-ban, majd 2003-ban ismét betiltották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!