Belföld

2015.04.02. 14:56

Népszava: ha valaki félretájékoztat, az a NAV

A Népszava szerint semmiben nem tér el a valóságtól tudósításuk Dávida Mariannának, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési főosztályvezetőjének becsületsértési peréről, szerintük az adóhatóság félretájékoztat az ügyben.

Erről a lap csütörtökön juttatott el közleményt az MTI-hez, arra reagálva, hogy a NAV előzőleg azt tudatta: a valóságtól jelentősen eltér a sajtóban csütörtök reggel megjelent tudósítás Dávida Marianna peréről.

A Népszava cikkében az olvasható: Hegedűs-Deme Zsolt adóellenőr tanúvallomásában elmondta, hogyan avatkozott bele és lehetetlenítette el egy adócsalás-gyanús ügy kivizsgálását, illetve az illetékes hatóságok tájékoztatását a főosztályvezető és több vezetőtársa; a főosztályvezető egy konkrét cég revizori vizsgálatába beavatkozva közvetve megakadályozta egy amerikai vállalat mintegy 40 milliárd forintos adókülönbözetének okát feltáró, nyomozóhatósági vizsgálatát. 

Az adóhatóság szerint a tárgyaláson ügyvédi kérdésre Hegedűs-Deme Zsolt azt mondta, nem állították le az ellenőrzést, szakmai véleménykülönbség volt a munkatársak között. Az ügyben ugyanis az ellenőrzést végző revizorok nem tudták bizonyítani feltételezéseiket, a büntetőeljárásra vonatkozó javaslatot maga Hegedűs-Deme Zsolt vonta vissza - írta a hivatal. A NAV azt közölte: a hosszan tartó ellenőrzés, amely nemzetközi hatóságoktól kért információkra is támaszkodott, nem támasztotta alá a rendeltetésellenes joggyakorlásra, valamint a színlelt ügyletekre vonatkozó feltételezést, és azt, hogy az adózó a hatóságot megtévesztette volna. A hivatal közölte azt is, hogy a valóságot elferdítő tudósítást a per egyik alperese jelentette meg.

A Népszava reagálásában azt írta: tudósításukat a NAV nem cáfolta, állásfoglalása nem a tárgyaláson elhangzottakra vonatkozik, azokból mindössze egyetlen mondatban idéz föl két ügyvédi kérdést, "azt is pontatlanul", ami ellenőrizhető, mert a tanúvallomásról készült videofelvétel. Hozzátették: cikkükben egyetlen szóval sem szerepelt, hogy Dávida Marianna a vallomás szerint "leállította" volna a vizsgálatot, ezzel szemben Hegedűs-Deme Zsolt a tárgyaláson elmondta: nem igaz, hogy a főosztályvezető nem avatkozott be az adóhatósági vizsgálatba, sőt, utasítást adott annak eredményeinek megváltoztatására.

A Népszava szerint a NAV nem a tárgyaláson elhangzottakra, és az arról "hitelesen beszámoló" tudósításra, hanem a tanú által közöltekre reagált. Eszerint szakmai nézetkülönbségről volt szó, amit azonban az idézett ügyvédi kérdésre Hegedűs-Deme Zsolt cáfolt - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!