Belföld

2014.01.15. 15:50

Hatékony legyen, és emberléptékű

Egy ekkora rendszer nem tud kifogástalanul működni, különösen nem kezdetben, de minden esetben a probléma gyors megoldására törekedtünk - hangsúlyozta Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője az elmúlt egy évet értékelő sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

A Klik létrehozásával nyitottabb, kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb rendszer jött létre, az átmenet nagyobb zavarok nélkül zajlott le – jelentette ki Marekné Pintér Aranka. A béreket időben kifizették, a rendszer a korábbinak a 60 százalékát kitevő létszámmal működik, határidőre és sikeresen lebonyolították a pedagógusok átsorolását, jelenleg a létszámuk 105 286 fő. Elbocsátás nem volt, átcsoportosítással, illetve átirányítással oldották meg a helyzetet ott, ahol erre szükség volt – mondta. Jelenleg a Klik 2498 intézményt működtet, 2480, illetve a feladatellátási helyekkel együtt 5975 van a fenntartásában. Az első évben 605 intézmény vezetőjének kinevezéséről döntöttek pályázat alapján, jelenleg még 190 megbízott igazgató dolgozik, s a nyárig mintegy 500 igazgatói helyet töltenek be. Megkezdődött az igazgatók bérpótlékának többsávos differenciálása, a szaktanárok hiánya országosan harmadára csökkent. Marekné kiemelte, hogy a központosítással megszűnt az iskolák finanszírozásának bizonytalansága, a 198 tankerület pedig növelte az oktatásban a szakmai biztonságot.

Marekné Pintér Aranka elmondta, hogy a jövőben már a szervezet működésének „finomhangolásán" dolgoznak. Fotó: Osváth Sarolta

– A jövőben a szervezet működésének „finomhangolásán" dolgozunk. Azt szeretnénk elérni, hogy ez a nagy rendszer hatékony, de emberléptékű legyen – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!