Belföld

2013.11.20. 15:27

Szócska: 33,1 milliárdot kapnak a kórházak

Kilencvenhárom fekvőbeteg intézmény kap összesen 33,1 milliárd forintot, amelyet a lejárt szállítói tartozás kifizetésére fordíthat - közölte az egészségügyért felelős államtitkár szerdán, Budapesten.

MTI

Szócska Miklós elmondta, az volt a cél, hogy minél több intézmény kapjon a támogatásból. Az államtitkár arra kérte a kórházakat, hogy a legrégebb óta görgetett adósságokat rendezzék, és jussanak el a 30 napos fizetési határidő szintjére.

A pénz elosztásánál figyelembe vették az üzemgazdasági eredményeket, költségelemzést végeztek. Megnézték például azt is, hogy hol milyen fejlesztési programok vannak folyamatban - mondta az államtitkár, megjegyezve, volt olyan kórház, ahol az integráció következtében lett milliárdos a tartozás. 

Szócska Miklós elmondta még, hogy figyelembe vették az intézményeknél folyó menedzsment munkát, a húsz legeladósodottabb kórházzal külön is tárgyaltak. Ezen kórházak 12 milliárdos takarékossági vállalást tettek, amelyből már 6,5 milliárdot teljesítettek is - tette hozzá.

Az intézmények bevételi lehetőségei között az államtitkár megemlítette a klinikai kutatásokat, amelyek - mint mondta - eddig egyenlőtlenül oszlottak meg, de központosított rendszerben viszik tovább ezt a területet. A gyógyászati idegenforgalomban is látnak forrásnövelési lehetőséget - jegyezte meg.

Szócska Miklós arról is beszélt, hogy van olyan intézmény, ahol a mostani többletforrás végleges megoldást jelent a szállítói tartozások rendezésében. A további megtakarítási stratégiák között említette a központosított gyógyszer- és energia-közbeszerzést, valamint az egységes mobiltelefon-rendszer bevezetését.

Az államtitkár kérdésre elmondta, a most rendezett adósságon felül még 20-30 milliárd forint tartozása van az intézményeknek.

A kórház-konszolidációról szóló, a keddi Magyar Közlönyben megjelent és az MTI által ismertetett kormányrendelet értelmében a támogatás év végéig használható fel, amit pedig nem használ fel az intézményt, azt az összeget 2014. január 31-ig köteles visszatéríteni. A támogatást november 25-ig utalványozzák.

A legnagyobb összegű támogatást, több mint kétmilliárd forintot a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház kapja.

Kétmilliárd forintos támogatásban részesül a Fejér Megyei Szent György Kórház, 1,9 milliárdot kap a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet és Baleseti Központ.

Több mint egymilliárd forintot kap - a többi között - a váci Jávorszky Ödön Kórház, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, valamint a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház.

Szócska Miklós azt is közölte, hogy 250 millió forinttal növelték a betegszállításra fordítható költségvetési keretet, kompenzálva ezzel az üzemanyagár-változásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!