Belföld

2013.10.01. 11:41

Szócska: a cél az idősek otthoni gondozása

A prevencióra és az aktív emberi erőforrások megerősítésére van szüksége a geriátriai és az aktív fekvőbeteg-ellátásnak - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

MTI

Szócska Miklós az Egymást Értő Szakemberek Nemzetközi Konferenciájának nyitó eseményén kiemelte: a geriátria területén az egyik legfontosabb cél, hogy otthonukban, egészségesen és önellátásra képesen lehessenek az idős emberek, és legyen elég szakember az ellátásukra.

Az államtitkár elmondta: elemzéseik szerint a szociális jellegű ellátások a jelenlegi aktív fekvőbeteg-ellátások 30-40 százalékát teszik ki, ezek mozaikszerűen léteznek az egyes kórházi osztályokon. Nagyobb lélegzetű beavatkozásokat már nem végeznek el ebben a kormányzati ciklusban, de előkészítik egy olyan átmeneti ellátási forma bevezetését, amely koncentráltan hozná össze az ilyen jellegű ellátásra szoruló betegeket a kórházak területén.

Nagy szükség van az aktív emberi erőforrásra mind a geriátriai, mind pedig a krónikusjáróbeteg-ellátások tekintetében. Ennek megoldására az alapellátásra, később a geriátriára szakosodott orvosképzést terveznek finanszírozni, oly módon, hogy beszámítják az orvostanhallgatók gyakorlati idejébe az ezeken az osztályokon eltöltött időt - ismertette.

Az államtitkár beszélt az elektronikus rendszerek fejlesztésének fontosságáról is, amely a háziorvosoknak lehetővé tenné, hogy betegeik összes leletéhez hozzáférjenek, így biztosítva a betegkövetés hatékonyságát. Ennek következtében a járóbeteg-ellátás lesz felelős azért, hogy feleslegesen senki ne kerüljön kórházba, és azt is könnyebb lenne ellenőrizni, hogy a páciens megkapja-e a számára legmegfelelőbb ellátást.

A Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság által szervezett konferencián az egész világon egyre nagyobb társadalmi-gazdasági kihívást jelentő, az időskori szellemi hanyatlás kórformáiról és az egyéb, hosszú idejű ápolással-gondozással járó időskori állapotokról tanácskoztak meghívott hazai és nemzetközi szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!