Belföld

2013.10.02. 16:15

Felkerült az Interpol körözési listájára Hernádi Zsolt

Felkerült az Interpol, a lyoni székhelyű nemzetközi rendőrségi szervezet körözési listájára Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerdán.

MTI

A szervezet honlapján Horvátország kérésére szerda délután óta szerepel Hernádi Zsolt a vörös körözési listán. A Mol vezetőjéről két fotót és a személyes adatait tették közzé az interneten.

A vörös körözés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte. Az Interpol gyakorlatilag nem tud kiadni nemzetközi letartóztatási parancsot a szó legszorosabb értelmében, ehhez nincs jogköre, ám a vörös riasztás mégis hasonló erővel bír.

A horvát rendőrség igazgatósága már kedden jelezte, hogy felkerül az Interpol vörös körözési listájára a Mol elnök-vezérigazgatója.

A magyar rendőrség megkapta a horvát szervek megkeresését Hernádi Zsolt ügyében, melyet a szokásos eljárásnak megfelelően továbbított az igazságügyi tárcához - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

Hernádi Zsoltot Horvátországban azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA olajipari vállalat irányításában. A Mol visszautasította a vádakat és korábban azt közölte: soha nem vesztegetett meg egyetlen politikust sem, és nem fizetett kenőpénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait. A Mol-INA ügy kapcsán korrupció miatt tíz év börtönre ítélte Ivo Sanadert egy horvát bíróság egy ével ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!