Belföld

2013.07.18. 15:06

Kommentár - Forintosított kérdések

Úgy tűnik, az állam megsegíti a devizahitel-adósokat, a kormány szerdán tárgyalja a kérdést – áll a közigazgatási minisztérium közleményében.

Fröhlich András

A segítségnyújtás alapja a Ptk. azon passzusa, mely lehetővé teszi az Országgyűlésnek, hogy jogszabállyal módosítson meglévő szerződéseket. A jó szándék kétségtelen – és választások előtt nem is meglepő –, megnyilatkozása azonban kérdéseket vet fel: például elfogadható-e, hogy a hatalom belenyúl két fél szerződésébe?

A dilemma súlyos, ám azt nem szabad elfelejteni, az Alkotmánybíróság (Ab) már 1991-ben áldásosnak tartotta az állami beleszólást, igaz, csak társadalmi átalakulás, háború, extrém infláció, válság esetén és a megbomlott egyensúly helyreállítása érdekében. Ami azt illeti, a válság, mint feltétel, már jó ideje adott, még szerencse, hogy a többiben egyelőre nincs részünk.

Ámbátor az egyensúly helyreállításával még lehet gond. Vannak ugyanis jó páran, akik nem csábultak el a kacérkodó devizahitelektől, és a masszív forinteladósodást választva bizony többet fizettek, mint a devizás ügyfelek. Ha a kormány valóban a ’91-es Ab-döntést veszi alapul, és ügyel az egyensúlyra, akkor ők sem fázhatnak rá arra, hogy előrelátóak voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!