Belföld

2013.06.08. 06:46

Árvíz - Tahitótfalun átszakadt egy ideiglenes gát (folyamatosan frissítve)

Csalók ígérnek ellenszolgáltatás fejében különböző szolgáltatásokat Csepelen. A Duna vízszintje már 864 centiméter Százhalombattánál.

A BM megkezdi az önkormányzati károk felmérését

A vis maior keret terhére megkezdődik az árvízi károk felmérése azon önkormányzatok számára, amelyek védekezési költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat költségvetési lehetőségeit - tájékoztatta a Belügyminisztérium (BM) szombaton az MTI-t.

A természeti csapások kárainak enyhítésére több milliárd forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére.     A Duna az előrejelzések szerint szombat éjjel Nagymaroson tetőzik, rekord vízszinttel.

Felhőszakadást követően szivárvány látható a Parlament felett 2013. június 8-án. A Duna vízszintje Budapesten meghaladta a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket. (MTI Fotó: Lakatos Péter)

Dél-Buda és Észak-Buda között nehéz az autós közlekedés

A budai alsó rakpart teljes, valamint Bem-rakpart egy részének lezárása miatt Dél-Buda és Észak-Buda között megnehezült a közlekedés. Tarlós István főpolgármester a jelentős forgalomkorlátozásra tekintettel ezért arra kérte az autósokat, a két városrész között lehetőleg az M0 körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn közlekedjenek.

A Főpolgármesteri Hivatal szombaton, az MTI-nek küldött közleményében emlékeztetett arra, hogy a délutáni esőzés után a csatornarendszer az árvíz miatt nem tudta fogadni a budai hegyvidékről lezúduló vizet, ezért a Bem rakparton és a Batthyány tér térségében délutántól forgalomkorlátozások léptek életbe a közösségi közlekedésben és a közúti forgalomban egyaránt.

Közölték, 20 órától a tömegközlekedés járművei számára a közút újra járható, ám a közúti forgalomkorlátozás az autósok számára továbbra is érvényben marad. Ez azt jelenti, hogy az árvízi védekezés miatt a Bem rakpart Batthyány tér és a Margit híd közötti szakasza mindkét irányban továbbra is lezárva marad.

A tájékoztatás szerint így a Clark Ádám tér felől a Batthyány térnél az autósoknak vissza kell fordulniuk, nem hajthatnak tovább észak felé.

Közölték, a konkrét útvonalak lezárásán túl mindez Budapest közlekedési hálózatában azt jelenti, hogy Dél-Buda és Észak-Buda között sem a lezárt alsó rakparton, sem a lezárt felső rakparton (Bem rakparton), sem a BAH-csomópont - Alkotás utca - Margit körút - Bem tér útvonalon nem lehet közlekedni mostantól, az árvízi védekezés befejeztéig.

A jelentős forgalomkorlátozásra tekintettel kérjük Dél-Buda és Észak-Buda között az M0 körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn közlekedjen, aki mindenképp autóba ül - írták.

Azt is kérték az autósoktól, hogy az M1-M7 autópályák bevezető szakaszai felől Óbudára az M0 körgyűrűt vegyék igénybe, aki pedig teheti, az autója helyett válassza a közösségi közlekedés járműveit, melyeket a főbb gerincvonalakon a BKK továbbra is sűrített menetrenddel közlekedtet.

A Főpolgármesteri Hivatal egy másik közleményében a közösségi közlekedést, illetve számos járatot érintő változásról is tájékoztatást adott. Eszerint a főpolgármester utasítására a BKK egyebek mellett szombat reggeltől lezárta a Batthyány téren a metróállomást, illetve az aluljárókat is.

Az állomáson az M2-es metrószerelvények megállás nélkül továbbhaladnak; a Batthyány tér a Széll Kálmán térről az "M2-H5" jelű pótlóbusszal érhető el.

A tájékoztatás szerint közúti zárás van érvényben a budai és pesti alsó rakpartok teljes hosszában, a Margitszigeten, a III. kerületben a Királyok útján, a Pók utcában és a Nánási úton.

A korlátozásokról és a sűrített járatokról az utasok a BKK folyamatosan frissülő oldaláról, a www.bkk.hu/arviz -ról tájékozódhatnak.

Erdészek is segítik az árvízi védekezést

Erdészek is segítik az árvízi védekezést utak tisztításával, munkagépekkel, de volt olyan erdőgazdaság, amelyik vadhúst ajánlott fel a gátakon dolgozók ellátására - közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

A Szigetköztől a Dunakanyarig az elmúlt napokban folyamatosan több mint ötszáz erdőgazdasági alkalmazott dolgozott a gátakon - tudatta az egyesület. A homokzsákok töltése, a védművek építése mellett a gátak, homokbányák környékének útjait tették járhatóvá, és mintegy ötven erdőgazdasági terepjáróval és munkagéppel vettek részt a nehezen megközelíthető terepeken a szállításban.

A Pilisben a helyi erdőgazdaság az erdészeti utak megnyitásával biztosítja Pilismarót és Dömös megközelíthetőségét, miután a közúti kapcsolatot már elzárta az áradó Duna. Az erdészek folyamatos ügyeletet látnak el és vezetik, segítik a legfontosabb áruforgalom vagy a postai járművek átjutását az erdei utakon.

A székesfehérvári székhelyű VADEX Zrt. mintegy 15 ezer adag étel elkészítésére alkalmas vadhúst adott át a Magyar Honvédség közvetítésével az árvízi védekezésben résztvevők ellátására, a veszprémi VERGA Zrt. pedig több terepjáróból álló segélykonvojt indított a veszélyeztetett térségekbe.

Az erdőgazdaságok további segítség nyújtására is felkészültek, illetve már szervezik az árhullám levonulása utáni takarításban való aktív részvételt - olvasható az OEE tájékoztatójában.

Csónakkal közlekednek Tahitótfaluban, miután átszakadt az egyik, ideiglenes védvonal 2013. június 8-án. A második gát továbbra is védi a település többi részét az ár ellen. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Csalók adják ki magukat katasztrófavédőnek

Csepelen az árvízzel érintett területen megjelentek az "önkéntes" katasztrófavédők, akik a katasztrófavédelem, az önkormányzat vagy az árvízi védekezésben résztvevő szervek, cégek képviselőinek adva ki magukat ellenszolgáltatás fejében szippantást és egyéb szolgáltatásokat ígérnek a lakóknak - közölte a helyi védelmi bizottság elnöke, valamint a kerület polgármestere szombat kora este  az MTI-vel.

Dudás Zoltán Szilárd és Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) az Önkormányzati Sajtószolgálaton keresztül tett felhívásukban arra kérik a csepelieket, hogy ne engedjék magukat félrevezetni, figyeljenek értékeikre és hívják a rendőrséget, ha hasonlót észlelnek.

Tetőztek a folyók Győrnél

Tetőztek Győrnél a folyók szombat kora este, legmagasabb vízszintjük megegyezik a prognosztizált magassággal - tájékoztatta Borkai Zsolt polgármester (Fidesz-KDNP) közleményben az MTI-t.

Nagybajcsnál lassú, ám folyamatos a Duna vízszintjének csökkenése, ami a Mosoni-Duna és a Rába esetében is csekély mértékű apadás kezdetét eredményezheti. A város védelmi vonala stabil, a magassági maximum elérése miatt sehol nem kell attól tartani, hogy átbukik a víz. Kisebb átszivárgások vannak bizonyos helyeken, de a vízügyi szakemberek "urai a helyzetnek" - ismertette.

A polgármester arra kéri a győrieket, hogy továbbra is figyeljék a híradásokat, hiszen önkéntesekre több helyen is szükség van. A munkálatok és a megfigyelések nem állhatnak le, hiszen a tetőzés után lassú apadás várható - jegyezte meg.

A városvezető fontosnak nevezte, hogy háttérbe szoruljon a rémhírterjesztés és a katasztrófaturizmus, mivel mindkét jelenség akadályozza a munkálatokat, és felesleges pánikra ad okot - fogalmazott Borkai Zsolt.

A Duna vízszintje már 864 centiméter Százhalombattánál

A Duna vízszintje Százhalombattánál délutánra meghaladta a 2002-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket, a szakemberek 864 centiméteres vízállást jelentettek - közölte a polgármesteri hivatal szóvivője szombaton az MTI-vel.

Nyilas Hajnalka szerint a 885-895 centiméteres tetőzést hétfő éjjelre várják.

A város 955-960 centiméter koronájú védműveket épített az elmúlt napokban, a munkálatokban folyamatosan körülbelül 300-an vesznek részt: önkéntesek, helyi cégek, a polgármesteri hivatal munkatársai, rendőrök, katasztrófavédők és tűzoltók. A védvonalakra eddig közel 2 ezer tonna homokot és 90 ezer zsákot szállíttatott az önkormányzat - sorolta a szóvivő.

A városban harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, 11-en 24 órás ügyeleti szolgálatot tartanak fenn a hivatalban. A dunafüredi körgáton szombattól a közterület-felügyelet munkatársai járőröznek, figyelemmel kísérve a gát állagát is.

A védelmi munkálatokat közel félszáz hivatásos rendőr, s ugyanennyi katasztrófavédő segíti fix, illetve mozgó pontokon- magyarázta Nyilas Hajnalka.

A városvezetés felhívást tett közzé, arra kérve a százhalombattaiakat, hogy ha ingatlanjaikon feltörő vizet észlelnek, ezt jelezzék, semmiképpen ne próbálják meg önállóan elhárítani a problémát, például ne szivattyúzzanak - tette hozzá a szóvivő.

További 1100 katonát rendeltek ki a Dunakanyarba

A Magyar Honvédség további 1100 katonát rendelt ki a Dunakanyarba az árvízi védekezéshez - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombat este az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az eddig bevetett erőkön felül szombat este 6 órától két váltásban további 1100 katona kezdte meg a munkát a Dunakanyar 9 településén. Ők 12 órás váltásokban kézi erővel építik a gátakat.

Emellett a védekezésben résztvevő katonák létszámát a honvédség az eddigi helyszíneken is változatlanul fenntartja, vagyis az új feladatokkal és létszámmal 20 helyszínen 5700 katona vesz részt az árvízvédelmi feladatokban. További 3900 honvéd pedig készen áll arra, hogy bevonják a védelmi munkálatokba - írta a HM.

Révkomáromnál már tetőzött, Párkánynál tovább árad a Duna

Révkomáromnál szombat délután három órakor tetőzött a Duna vízszintje, és már nem emelkedik tovább a szlovák hatóságok mérései szerint, Párkánynál viszont, ahol tovább árad a folyó, megemelték a védőgátakat, és éjszakára várják a folyó vízszintjének tetőzését.

Révkomáromnál szombat délután három órakor 888 centiméternél megállt a Duna vízszintjének emelkedése és az várhatóan már nem nő tovább. A délután elért maximális vízszint a várakozások szerint alakult, közel fél méterrel haladta meg a 2002-es rekordszintet, és több mint két és félszer volt magasabb, mint általában.

A várost védő 9,4 méter magas árvízvédelmi betongát, úgy tűnik, elégségesnek bizonyult az ár megfékezésére, kevésbé jelentős szivárgásokon kívül a főbb szakaszokon nem adódtak különösebb gondok. Problémák voltak és vannak viszont a víz átszivárgásával a hajógyár körzetében, itt homokzsákokkal kellett megerősíteni a gátat és fokozott védelmet kapott az a terület is, ahol a város ivóvízkútjai vannak. Révkomáromban a gátak megerősítésére mintegy 30 ezer homokzsákot használtak fel, és még továbbiakat is töltenek, mivel a Duna vízszintjének tetőzése akár vasárnapig is eltarthat.

Párkánynál, ahol a fokozódó árvízveszély miatt már szombat reggel lezárták a várost Esztergommal összekötő Mária Valéria hidat, viszont lassan, de folyamatosan tovább áradt a Duna, amelynek tetőzése az esti és az éjszakai órákban várható. A folyó vízszintje a határvárosnál szombat este hat óra körül 806 centiméter volt.

Párkánynál még pénteken fémlapokat szereltek az árvízvédelmi betongátra, és így további 60 centiméterrel megemelték a gát nyújtotta védelmet. A gáttal eddig nem adódtak gondok, néhány kisebb szivárgást homokzsákok kihelyezésével orvosoltak. A város vezetése szerint, amennyiben nem történik rendkívüli esemény, a gát különösebb gondok nélkül ki kell állja az árvizet, amelynek tetőzése 810 centiméteres szint fölött szombat éjjel várható.

A nyitrai kerületben, amelyhez Révkomárom és Párkány is tartozik, péntek óta rendkívüli helyzet és harmadfokú árvízvédelmi készültség marad érvényben az intézkedés visszavonásáig.

Nagymaroson éjjel tetőzhet a Duna

A Pest megyei Nagymaroson szombat éjjel rekord vízszinttel, 739 centiméteren tetőzhet a Duna. A polgármester és a védekezésben résztvevők szerint jól haladnak a munkálatok, felkészültek az eddigi legnagyobb vízállásra.

Petrovics László (független) polgármester az MTI-nek elmondta, hogy a legutóbbi adatok szerint 730 centiméteren áll a Duna, szombat este, éjjel még 9 centimétert emelkedve éri el a legmagasabb szintet. Ez jócskán meghaladja a valaha mért legnagyobb vízállást: 2006-ban 714 centimétert mértek - idézte fel.

Emlékeztetett: péntekről szombatra virradóra áttörte a víz a gátat, de "a gáton dolgozók 25 perc alatt megfogták a vizet". A polgármester szerint a helyiek, az önkéntesek és a katasztrófavédelem emberei nagy összhangban dolgoznak a gátakon.

Munkaerőben és homokzsákban jelenleg nincs hiány a városban - közölte. Mint mondta: sok településről érkezett segítség Balassagyarmattól Gödöllőig, de Szegedről és Békéscsabáról is jöttek segíteni a munkálatokban, továbbá a Bükk Mentőcsoport is már három napja a településen dolgozik.

Petrovics László kifejtette: problémát okoz, hogy a város végleges védvonalát csak tavasszal tudták elkezdeni kiépíteni, a munkálatok ugyanis másfél évet vesznek igénybe. "Sajnos pont félállapotban talált minket a víz" - fogalmazott. Közölte: "nem számítottunk rá, hiszen eddig megszoktuk, hogy mindig a választás évében van árvíz, most sajnos egy kicsit hamarabb jött".

A végleges védvonal alépítménye nagyjából elkészült, ahol még nem, ott jelenleg nehezebb a védekezés, ahol elkészült, ott valamelyest segíti azt - magyarázta.

Hangsúlyozta: a gátat a végleges magasságáig felépítették, most erősítik. A polgármester szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a hátralévő 9 centimétert elbírják a gátak.

Megjegyezte: rengeteg adományt, ételt és ásványvizet kaptak a munkában résztvevők.

Petrovics László arra is kitért, hogy eddig 52 embernek kellett elhagynia a lakhelyét az árvíz miatt a városban, nagy részük a település üdülőterületén él, és számítottak rá, hogy menniük kell.

Nagymaroson eredetileg főként a Duna-parti sétány, illetve kerékpárút mentén építették ki a védvonalat, de a rekordnagyságú áradás miatt a folyóra merőleges utcákban is megjelent a víz, így most több helyen feljebb, a Dunával párhuzamos főúton rakják a homokzsákokat.

Kohánka István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén működő Bükk Mentőcsoport parancsnoka az MTI-nek kiemelte: 70 emberük a gátak építésében, magasításában, megerősítésében vesz részt, főként a kritikus részeken, a Magyar és a Mainzi utcában segítettek. A víz az elmúlt 24 órában nagyon gyorsan, 63 centiméterrel emelkedett - közölte. Megjegyezte: de legalább már látni az emelkedés végét.

A mentőcsoport vezetője is biztatónak nevezte, hogy a védekezéshez van elegendő ember és anyag.

A Bükk Mentőcsoport speciális búvárcsapatot is hozott magával, és olyan szakembereket, akik már többször is részt vettek árvíz elleni védekezésben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 247 tűzoltó érkezett, akik Pest megye több településén segítenek a védekezésben.

ORFK: kétezer rendőr dolgozik a védekezésben

Kétezer rendőr dolgozik kifejezetten a dunai árvízi védekezésben, de eközben nem keletkezhet "közbiztonsági deficit" az országban, vagyis ellátják egyéb jellegű feladataikat és kötelezettségeiket is - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.

Garamvölgyi László dandártábornok a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti laktanyájában bemutatta a készenlétben álló rendőrségi járműveket és mikrobuszokat. Tájékoztatása szerint 124 rendőrségi mikrobusz és személygépkocsi, 4 rendőrségi helikopter áll készültségben 454 rendőrrel, hogy szükség esetén segítsék a kitelepítéseket és a védekezéseket. A Mi 2-es és az MD 500-as helikopterek felderítési munkát végeznek, de szükség esetén homokzsákot szállítanak, vagy embereket is mentenek - jelezte, hozzáfűzve, a Dunai Vizirendészet teljes állománya és 8 rendőrségi búvár szintén készültségben áll.

Közlése szerint összesen 1968 rendőr teljesít szolgálatot az országban kifejezetten az árvízi védekezéssel összefüggésben. Részt vettek Győrújfalu és Pilismarót kitelepítésében, jelenleg megerősített szolgálattal, napi 24 órában őrzik a települést és a hátrahagyott javakat. Zala, Somogy és Vas megyéből 294 rendőrt gátépítésre vezényeltek ki, 15 rendőr őrzi a kiürített Pilismarótot, míg Győrújfalut az éjjeli kitelepítés után 223 rendőr vigyázta.

Az ORFK szóvivője kijelentette: az árvízzel kapcsolatos jogsértés, bűncselekmény az almásfüzitői homokzsáklopáson kívül nem történt. Hangsúlyozta: a rendőrök a törvényben meghatározott feladataikat az ország minden településén ellátják. Példaként említette, hogy a főváros XIII. kerületében 7 órán belül felderítettek egy emberölési ügyet.

Garamvölgyi László hangsúlyozta: a rendőrség mindent megtesz, hogy segítse a védekezést, ugyanakkor garantálják a közbiztonságot.

Győrújfalu megtelt önkéntesekkel

Elegendő az önkéntes Győrújfalun, így egyelőre nem engednek be újabb csoportokat az árvíz által leginkább veszélyeztetett szigetközi településre - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton délután az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy közlése szerint emberből is, élelmiszerből is van elég helyben, ezért nem engednek be újabb segítőket a pénteken este kiürített, azóta lezárt másfél ezres településre.

A szóvivő kiemelte: arra kérnek mindenkit, hogy mielőtt a gátakhoz indulna, jelentkezzen be a 96/529-539 vagy a 96/515-729 telefonszámok valamelyikén, vagy az igazgatóság honlapján; ott adataik mellett azt is rögzítik, mennyi ideig és milyen eszközökkel vonhatóak be a védekezésbe az önkéntesek.

Széles Sándor kormánymegbízott pár órával korábban azt közölte az MTI-vel: tartósan nyolcszázan dolgoznak a Mosoni-Duna-part legveszélyeztetettebb települése, Győrújfalu gátjain.

"Tegnap este is nyolcszázan dolgoztak a gáton, ezt ma délelőttre is meg tudtuk szervezni, és már tudjuk, hogy este is ugyanez lesz a helyzet" - fogalmazott. Elmondta, abban bíznak, hogy kora délutánra beállhat a tetőzés ezen a folyószakaszon, ahol már most is lassul az Öreg-Duna által a Mosoni-ágba visszafelé tolt ár.

Tarlós: 9 méter alatt marad a vízszint, megvédhető Budapest

Budapesten a legfrissebb előrejelzések szerint 9 méter alatt marad a Duna vízszintje a tetőzéskor, a főváros minden jel szerint megvédhető - mondta Tarlós István főpolgármester szombati sajtótájékoztatóján.

Tájékoztatása szerint az észak-budai régióban száz katona, ötven katasztrófavédelmi és ötven csatornázási szakember dolgozik, a Római-parton befejezték a védmű talpának megerősítését, kisebb szivárgások vannak, de katasztrófától nem kell tartani. Jelezte, hogy a sajtótájékoztatóval egy időben érte el a Duna a 2006-os rekord vízszintet, a 860 centiméteres értéket.

Tarlós István közölte, hogy a Lánchídon és annak két hídfőjében, valamint a Margit hídon kikapcsolják a köz- és díszkivilágítást, a Királyok útján viszont hétfőig folyamatosan működni fognak a köztéri lámpák.

A további intézkedéseket sorolva a főpolgármester beszámolt arról, hogy a Margitszigeten befejeződött a védelem kiépítése, kisebb csorgások jelentkeznek, de ezek kezelhetőek, a sziget védelme megoldott. A Margit híd budai hídfőjének térségében a HÉV-aluljáró födémjét ötven busszal és kukásautóval leterhelték, hogy elkerüljék a födém megemelkedését, amelyet az árvíz okozna. Az alagútban a peron magasságáig a pályát vízzel töltik fel.

Tudatta azt is, hogy akiknek elszállították az autóját a helyszínről a munkálatok miatt, a 107-es telefonszámon kérhetnek felvilágosítást.

A főpolgármester elmondta, a Palatinus strandnál egy régi csatornán keresztül folyik a víz és buzgárosodás jelentkezik, ellennyomó medencét kellett építeni, de veszélyhelyzet nincs. A Lukács fürdőnél szintén egy régi csatornán keresztül folyik a víz, a csatornázási művek egy szivattyúházat telepít a helyszínre és a vizet a Dunába visszavezetik. Ha erre találnak alkalmas szennyvízelvezető csatornát, akkor azon keresztül, ha nem, akkor a HÉV vágányain keresztül vezetik el a csöveket, ebben az esetben a HÉV-szerelvények csak az Árpád hídig közlekednek majd.

A szentendrei és a csepeli HÉV vonalán a pálya egy részét eláraszthatja a víz a Tímár utcánál és a Haller utcánál, ha erre sor kerül, akkor a szerelvények rövidített útvonalon fognak közlekedni.

Meghaladta a Duna vízszintje Budapesten az eddigi legmagasabb értéket

A szombat délután 2 órai adatok szerint meghaladta a Duna vízszintje Budapesten a 2006-ben mért eddigi legmagasabb, 860 centiméteres értéket; a folyó vízszintje elérte a 861 centimétert a fővárosban a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost.

Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szombaton, amikor bemutatta a kőbányai Hungexpo területén létesített, csaknem 15 ezer ember befogadására képes fogadópontot, azt mondta: komoly bajra nem kell számítani Budapesten a dunai árhullám miatt, de a katasztrófavédelem minden eshetőségre felkészült.

A védelmi bizottság cáfolja, hogy átszakadt volna a gát Vácon

Hamisak azok információk, amelyek szerint gátszakadás történt volna a Duna védvonalán Vácnál - közölte a váci járási védelmi bizottság elnöke szombat kora délután az MTI-vel.

Az egyik váci hírportáltól származó, több sajtóorgánum által is átvett információról Paksi Ilona közölte: a "félreérthető címválasztású" hír tartalma nem felel meg a valóságnak, ugyanakkor pánikkeltésre alkalmas.

A védelmi bizottsági elnök hangsúlyozta: a jelenlegi veszélyhelyzetben kiemelt figyelmet kell fordítani a pánik megelőzésére, az érintett lakosság megnyugtatására.

Az MTI-nek Spitz Alexandra, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője megerősítette: a Duna váci védvonalán a gát nem szakadt át, nem is sérült meg.

Tahitótfalun az egyik, ideiglenes gátat áttörte a víz

Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-nek küldött közleményében azt írta, Tahitótfalu önkormányzata korábban úgy döntött, kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen, mert így újabb területeket akart megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest.

Mint írták, várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes védvonal nem bírja majd a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. Jelezték: a területen 50 lakóingatlant öntött el a víz.

Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor az ideiglenes gát lehetővé tette a második, a korábbi nyomvonalon lefektetett ideiglenes védmű fejlesztését, megerősítését.

Közölték, a kirendelt műszaki szakértők "a korábbi gyakorlatnak megfelelően" a második védvonalat tekintik véglegesnek és ennek biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

Komáromnál stagnál, Esztergomban még emelkedik a vízszint

A Belügyminisztérium vízügyi honlapjának óránként frissülő adatai szerint Komáromnál reggel 9-től 13 óráig 841 centiméter körül ingadozott a Duna vízállása, Esztergomban még enyhén emelkedik a folyó szintje, a legutolsó mérésnél, délben 800 centiméter volt.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A több százezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség katonái helyezték el. Molnár Attila polgármester (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a gát 880 centiméterig biztonságot ad a településnek.

Esztergomban lezárták a Magyarországot Szlovákiával összekötő Mária-Valéria hidat, mert víz alá került a felhajtó útvonal. A hídhoz homokzsákokból építettek gyalogjárdát, amelyet csak célforgalomra vehetnek igénybe a helyi lakosok. A legközelebbi átkelő személygépkocsik és 20 tonna össztömegnél kisebb tehergépjárművek számára Komáromban az Erzsébet híd.

A közútkezelő tájékoztatása szerint lezárták a 10-es utat Nyergesújfalu és Tát között, valamint a 117-es, Tátot Esztergom-Kertvárossal összekötő szakaszt, itt Tokodaltáró és Dorog felé lehet kerülni.

Győrújfalu - a köztársasági elnök a gáton. A honvédség felvétele:

Ezer elítélt segített eddig a gátépítésben, homokzsák-töltésben

Több mint ezer elítélt vett részt eddig a rendkívüli árvízi védekezésben az elmúlt napokban, többségük a gátak megerősítésében, magasításában segített, mások homokzsákokat töltöttek az intézetekben - közölte az MTI érdeklődésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóiroda-vezetője szombaton.

Szalai Tímea elmondta, az ország 13 büntetés-végrehajtási intézetéből a dunai gátakra érkezett elítéltek őrzését 150 felügyelő biztosította. Jelezte: a fogvatartottak önként jelentkeztek, és munkájukért sem díjazást, sem kedvezményt nem kapnak.

Tájékoztatása szerint eddig 700 fogvatartott dolgozott a gátakon, a legtöbben Nagymaros, Kismaros, Vác, Budapest, Dunaújváros térségében. Hozzátette: minden Duna-menti börtön részt vesz a hozzá közel eső területek megvédésében.

Szabó Tímea közölte azt is, a börtönökben 300 elítélt már több tízezer homokzsákot töltött meg, így segítve a védekezést.

Elmondta, a büntetés-végrehajtás szolgálaton kívüli munkatársai is - önkéntesként - részt vesznek az árvízi védekezésben.

Közölte, a börtönök és a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai gépjárművekkel, matracokkal, valamint élelmiszerrel segítik az árvízi védekezésben résztvevők munkáját.

Kitért arra is, hogy az elítélteket foglalkoztató baracskai Annamajori Kft. szombaton 800 pogácsát, 200 kenyérlángost és 130 kenyeret, míg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet 900 szendvicset szállított a gátakhoz.

Jelenleg közel 250 fogvatartott dolgozik a börtönökön kívül, akik a munkára önként jelentkeztek.

Négy és fél ezren a gátakon az Észak-Dunántúlon

Változatlanok az árvízvédelmi készültségi fokozatok az Észak-Dunántúlon, a térségi  munkálatokban 4458-an vesznek részt a védekezésben - közölte szombaton honlapján az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Tájékoztatásuk szerint 14,5 kilométeren első-, 46,5 kilométeren másod-, 62,3 kilométeren harmadfokú, 96,9 kilométeren pedig rendkívüli a készültség. A védekezés kezdete óta mintegy 3 millió zsákban közel 13 ezer köbméter homokot használtak fel az egységek. A meteorológiai előrejelzés szerint szombaton több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, de ennek mennyisége várhatóan sehol nem haladja meg a fél centimétert.

A közlemény szerint a Duna németországi szakaszán, az Inn Passau felett leapadt, Schärdingnél már az árhullámot megelőző vízszintek tapasztalhatók. Az alsó-ausztriai szakaszon Kienstocknál a folyó tovább apadt. Dévénynél is folytatódott az apadás, a szombat reggeli vízállás 874 centiméter. Rajkánál a péntek reggeli, 646 centiméteres tetőzés óta fél métert apadt a folyó. Dunaremeténél a péntek délután 722-as szinthez képest 15 centit csökkent a vízoszlop mérete.

Nagybajcs térségében az árhullám éjszaka óta elhúzódóan tetőzik. A vízállás reggel 906 centis volt, ami 31 centivel magasabb a korábbi csúcsnál. A délelőtti óráktól érzékelhető apadás indul meg. Győrnél tovább emelkedik a folyó szintje; amely reggel hat órakor 836 centiméter volt. Itt elhúzódóan tetőzésre, az esti órákban lassú apadásra számítanak a szakemberek.

Az áradó Duna a Lánchíd pesti hídfőjénél június 8-án. (Fotó: MTI/Kallos Bea)

Újabb telefonszámok a felajánlások fogadásához

Újabb telefonvonalakat állítottak szolgálatba az árvízi helyzettel kapcsolatos tájékoztatásra, az önkéntesek és a felajánlások koordinálására a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon - közölték szombaton az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint továbbra is él a 96/529-539 és a 96/515-729 vonal, de üzembe állítják emellett a 30/300-9103 és a 20 239-8456 számot is. Előbbin Báner Attila tűzoltó alezredes, utóbbin Horváth Gergely tűzoltó főhadnagy érhető el.

Jelezték: továbbra is várják mindazon önkéntesek jelentkezését, akik az árvízi védekezési munkálatokban, szállítási feladatokban, illetve egyéb logisztikai feladatokban szeretnének részt venni. Kérik egyben, hogy a jelentkezők elérhetőségeik, adataik mellett azt is közöljék, hogy milyen időtartamra vállalnának feladatot, illetve hogy vannak-e a védekezéshez szükséges eszközeik.

Emlékeztettek arra is: a munkákat koordináló Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság www.gyor.katasztrofavedelem.hu cím alatt elérhető honlapjáról a http://gyor.katasztrofavedelem.hu/index.php?subpage=2&subpage1=9999 linkről azonnal megjelennek az árvízi információk.

Azt is kérik az önkéntesektől, hogy hozzanak magukkal védőkesztyűt, esőkabátot, lehetőség szerint gumicsizmát, és aki több napos munkavégzésre készül, a szükséges szállásról lehetőség szerint előre gondoskodjon. Várják az árvízkárosultak és a védekezésben résztvevők javára felajánlott tárgyi adományok bejelentését is, gondolva a szabadtéri munkák során jól alkalmazható naptejre, szúnyogriasztóra.

Borkai Zsolt polgármester: stabilak a győri gátak

Stabilak a győri gátak - jelentette ki szombat délelőtt kiadott közleményében Borkai Zsolt polgármester.

"Győrben egyelőre minden rendben van, azokon a helyeken, ahol kisebb gondok adódtak, a szakemberek azonnal megoldották a problémát, folyamatosan figyelik a gátakat. A Mosoni-Duna a város területén még várhatóan 10-15 centimétert fog emelkedni, a gátak magasságával Győrben nem lesz gond, a vízügyi szakemberek szerint a hatalmas víz nyomását is el kell bírnia a védelmi rendszernek - fogalmazott.

Önkéntesekre folyamatosan szükség van, a bácsai telephelyre várnak homokzsákok pakolásához embereket, illetve azokra a helyszínekre, ahol folyamatos a készültség, jegyezte meg Borka Zsolt, hozzátéve: valóban félelmetes a hatalmas víz látványa a városban, de továbbra is stabil Győr helyzete, egyelőre nincsen szó arról, hogy bárkit is ki kellene telepíteni.

Még három településen magasítják a gátakat Fejérben

Fejér megye hét, árvízzel érintett településéből négynél a várható legmagasabb vízállás szintje fölött elkészültek a védművek, Kisapostagon, Kulcson és Ercsiben tart még a védekezés - részletek itt.

Veszprém megyéből terepjárók és önkéntesek indultak a dunai védekezéshez

A HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a veszprémi önkormányzat és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai indultak szombaton a dunai árvíz védekezéshez segíteni - tájékoztatták az érintettek az MTI-t szombaton.

A Verga három nagyteljesítményű tehergépjárművet és 45 munkást már pénteken az árvízi védekezéshez küldött, szombaton pedig 22 platós terepjáró, a teljes mérnöki állomány, valamint a cég vezetése, összesen harminc ember indult el Győrbe, hogy a Szigetközben részt vegyenek a védekezésben.

Szombaton reggel Veszprémből a Veszprémi Közüzemi Zrt. két kisbuszt, 20 városi alkalmazottat küldött a védekezéshez, míg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyolc munkatársa négy terepjáróval csütörtök óta dolgozik a dunai térségben. Hétfőn újabb nyolc munkatárs indul a bajba került térségekbe.

OMIT: Több mint 800 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség

Jelenleg 818,9 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon - közölte szombat délben az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-vel.

Rendkívüli védekezés van 191,2 kilométeren, Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna-menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon.

Harmadfokú védekezés van 151,9 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Adonyig, a bal parton a Tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába Győr-árpási, Győr-koroncói szakaszán, a Marcal Győr-koroncói, valamint a Koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.

Másodfokú védekezés van 238 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Dunaföldvártól Bátáig, a bal parton Tasstól a déli országhatárig.

Elsőfokú a védekezés 237,8 kilométeren a Dunán a jobb parton Mohács alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok - Sióagárd között, a Zagyva középső szakaszán.

Az OMIT közleménye arra is kitér, hogy biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést. Győr város árvízvédelmi rendszere a folyó elöntésétől közvetlenül védő árvízvédelmi fővédvonalból és a várost az öblözet felől körülölelő lokalizációra alkalmas árvízvédelmi műből áll. A várost az öblözet felől védő töltést az 1954-es árvíz után építették meg, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna és a kitörő víz megindulna a város irányába. Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost.

Amikor a települést nem fenyegeti rendkívüli árvíz, ez a körtöltés a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárás esetén, a forgalom ezeken az utakon megszűnik, és az út fölött is a biztonságos védelemhez szükséges töltésszakaszt alakítanak ki. Az ilyen nyílásokat "kulisszanyílásnak" nevezik. Egy feltételezett szakítás esetén az érintett lokalizációs körtöltésen, 8 kulisszanyílást nyitnak meg.

A teljes biztonság megteremtése érdekében a szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel. A feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszait is bezárják. A vízügyi szakemberek az ehhez szükséges szállítóeszközök és anyag biztosítását megkezdték. Az elzáráshoz szükséges anyagot a kulisszanyílások mellett deponálják.

A kulisszanyílás lezárása, a deponált anyag beépítése szükség esetén, a védelemvezetés külön utasítására történik.

A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a védelmi képességet érintő kivitelezéseket a Szigetköz, Komárom-Esztergom, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségében.

A védekezés támogatására az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője öt alföldi, a dunai árhullámban nem érintett vízügyi igazgatót szombaton a Duna védvonalaihoz rendelt, hogy a műszaki irányítók és a védekezésben résztvevők munkáját vezessék.

Forgalomkorlátozás a 6-os úton Ercsi és Adony között

A 6-os számú út Ercsi és Adony közötti szakaszán, szombat 17 órától forgalomkorlátozást vezetnek be a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek számára – részletek itt.

Kitelepítik Pilismaróton az üdülőövezetet

Pilismaróton elrendelték az üdülőövezet kitelepítését, 83 embernek kell elhagynia a területet, a kiürítést haladéktalanul meg kell kezdeni. A helyszínre várják Orbán Viktor miniszterelnököt - tájékoztatta szombaton délben az MTI-t a polgármester.

Pergel István elmondta, a döntést a védelem irányítója, Tóth Tibor mérnök ezredes hozta meg, aki a Békés megyei katasztrófavédelmi szervezet vezetője. Az üdülőövezetből kevéssel 12 óra előtt minden védekező egységet visszarendeltek, és csak mentőmellényben mehetnek vissza a területre.

A vízállás 797 centiméter, az üdülőterületen a telefonszolgáltatás 650 centiméternél, az áramellátás 670 centiméternél megszűnt. A polgármesteri hivatal egy hete felhívta a Duna-parti hétvégi házzal rendelkező ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az üdülőkben lévő vagyontárgyaik biztonságba helyezéséről gondoskodjanak, a berendezéseket áramtalanítsák.

Orbán Viktor: 972 ember van kitelepítve, Pilismarót a következő veszélyes pont

Eddig 972 embert kellett kitelepíteni otthonából, hajnalig több mint 5,8 millió homokzsákot építettek be a gátakba, ebből 1,9 milliónál is többet pénteken éjszaka használtak fel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak szombat délelőtt Győrújfalu határában.

"Komárom és Esztergom rendben van, ott nagyobb bajra nem számítunk" - jelentette ki. Hozzátette: a következő veszélyes pont Pilismarót, ahová Komárom érintésével rövidesen elindul.

Győrújfalunál péntek este, éjszaka volt a helyzet igazán kritikus, "most meg van védve a gát", a kitelepítésre pedig azért volt szükség, mert sokkal nehezebb éjszaka végrehajtani egy ilyen manővert - hangoztatta a kormányfő.

Orbán Viktor megjegyezte, "eddig jól állunk, mert embert még nem veszítettünk, és súlyosabb fizikai sérülés sem történt", a gát pedig egyelőre se nem szakadt át, se nem sérült meg olyan súlyosan, hogy onnan az egységeknek le kellett volna vonulniuk.

Hozzátette: továbbra is érvényben van az a parancs, hogy minden gátat meg kell védeni, és minden bent rekedt embert ki kell hozni. A három víz által körülzárt település lakosságát "nem kell kitelepíteni egyelőre".

Győrújfalunál három napig intenzív védekezésre lesz szükség, mivel "lassacskán eléri a legmagasabb szintjét a víz, de ahogy visszahúzódik, lehetnek bajok" - mondta a miniszterelnök. A hivatásos állományú védekezők 12 órás váltásokban dolgoznak a gátakon.

Homokzsákokat lopott két nő Almásfüzitőnél

Homokzsákokat lopott el Almásfüzitőnél az árvízi védekezéssel érintett területről két nő pénteken este - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szombaton az MTI-t.

A rendőrség mindkét elkövetőt elfogta, őrizetbe vette, és gyorsított eljárásban kezdeményezik bíróság elé állításukat. Az eltulajdonított 55 zsákot visszaszállították eredeti helyére - tette hozzá Racsné Galambos Gréta.

Komáromban korábbra várják a Duna tetőzését

Komáromnál a kora délutáni órákban várható a folyó tetőzése 840-845 centiméter közötti vízállással - közölte a város honlapján a polgármester.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint bejárások során azt tapasztalták, hogy szombaton reggel tíz óráig sehol nem fordult elő káros árvízi jelenség a gát mögött. A védmű biztosan tartja a folyót a medrében. Elővigyázatosságból megkezdődött a komáromi gátmű biztonsági megtámasztása.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A több százezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre, és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség közel kétszáz katonája helyezte el.

A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint Komáromnál szombaton délelőtt 10 órakor 842 centiméter a vízállás, itt a valaha mért legnagyobb, 801 centiméteres szintet pénteken reggel kilenc órakor lépte át a folyó. A polgármester tájékoztatása szerint a gát 880 centiméterig biztonságot ad a településnek.

Esztergomban 797 centiméteres a vízállás, itt 771 centiméter volt a valaha mért legmagasabb szint, ezt pénteken este nyolckor lépte át a Duna. A grafikonok alapján mindkét helyszínen csökken az emelkedés üteme.

Továbbra is szivárgások a dunabogdányi gáton, ivóvízkorlátozás a településen

Továbbra is szivárgások nehezítik az árvízi védekezést a Pest megyei Dunabogdányban, ahol kettes fokozatú ivóvízkorlátozást rendeltek el, vasárnaptól pedig a község egy részében zacskós vizet osztanak - közölte a település polgármestere szombat délelőtt az MTI-vel.

Pályi Gyula (Fidesz) elmondta, hogy jelenleg körülbelül négyszáz ember dolgozik a gáton, amelyet a "második vonalban" egy homokzsákokkal megrakott kerékpárút egészít ki. Ennek ellenére még mindig több helyen szivárgást észlelnek, amit újabb nagyobb mennyiségű homokzsákkal igyekeznek megfogni. A Szentendréről érkezett 50 katona feladatait most határozzák meg, miközben Sátoraljaújhelyről egy autóbusznyi tűzoltó is befutott, de 120 erdélyi önkéntes is felajánlotta segítségét, őket egy visegrádi szállodában helyezik el.

Annyi segítő kéz áll rendelkezésre, hogy a községbelieket egyelőre haza kellett küldeni, mondván, jöjjenek vissza majd éjszakára - mondta Pályi Gyula.

A polgármester péntek délutántól kettes fokozatú ivóvízkorlátozást rendelt el, mert a vízműkutak kapcsolószekrényét elöntötte a víz. Tilos például mindennemű tömlős locsolás és mosás, az automata öntözőberendezések működtetése és az úszómedencék töltése is.

Tájékoztatása szerint a vízhiány miatt vasárnaptól, várhatóan két napig a község lakosságának a felét zacskós vízzel látják el, fejenként 8 liter jár mindenkinek. Dunabogdányban még bő 20 centimétert emelkedhet a Duna vízszintje, közel 890 centiméterig, és legalább 3 napig ezen a magasságon marad. Bíznak benne, hogy bírja majd a tartós nyomást a gát, és nem ázik át - tette hozzá Pályi Gyula.

A Pest megyei katasztrófavédelem közlése szerint a folyó Pest megyei védelmi szakaszán Dunabogdány az egyik legkritikusabb pont.

Budapesten 850 centiméter a Duna vízállása

A szombat reggel 9 órás adatok alapján Budapesten 850 centiméteres a Duna vízállása, az elmúlt 12 órában az előrejelzésnek megfelelően 25 centimétert emelkedett a vízszint - közölte az MTI-vel Budapest Főváros Védelmi Bizottsága, amely szerint a folyó hétfőn, várhatóan 895 centiméteren tetőzik a fővárosban.

Közleményükben azt írták: az elmúlt 12 órában a főváros kiemelt helyszínein továbbra is folyamatosan és tervszerűen zajlottak az árvíz elleni védekezési munkálatok, rendkívüli esemény nem történt. Hozzátették: továbbra is megerősített szolgálatban, állandó felügyelet mellett folyik a gátak őrzése és védése. A védekezésben eddig több mint 8000 fő vett részt, közülük 1600 fő önkéntes.

A Fővárosi Vízművek tájékoztatása szerint Budapesten a vezetékes ivóvíz továbbra is biztonsággal fogyasztható - írta a védelmi bizottság a közleményében.

A Római-parton több mint 300 ember vesz részt a szombati árvízi védekezésben. Kétszázan a fővédvonalat erősítik meg, mintegy százan pedig a terület hermetikus zárásáról gondoskodnak. A védelmi bizottság kéri a lakosokat, hogy a lezárt területek közvetlen közelében ne nehezítsék a szakemberek munkáját, és lehetőség szerint kerüljék el a helyszínt. Pénteken a védmű agyaggal történő megtámasztásának munkálatai zajlottak, amelyek az esti órákra befejeződtek. Szombaton a gátkorona további rézsűtámasztást kap.

A védelmi bizottság emlékeztetett: a hatóságok korábban már minden elöntéssel veszélyeztetett területen élővel személyesen felvették a kapcsolatot, és rögzítették közvetlen elérhetőségeiket, annak érdekében, hogy ha az árvízi veszélyhelyzet miatt a főváros területén bárkinek el kell hagynia lakóhelyét, akkor soron kívül értesíthetőek legyenek.

A Bem rakparton parkolási tilalmat rendeltek el, pénteken 12 órától a szentendrei HÉV vonalán a vonatok a Margit híd megállótól indulnak, az M2-es metró szombat üzemkezdéstől megállás nélkül áthalad a Batthyány téri megállón.

Az önkéntes polgárőrök vízen is teljesítenek járőrszolgálatot, biztosítják az ingatlanok vagyonvédelmét. Pénteken 21 órakor a Római parton, az ártérben a Budapesti Elektromos Művek az áramszolgáltatást a veszélyeztetett időszakra, ideiglenesen megszüntette.

Azt írták: a kitelepítettek összlétszáma 188, ebből 38 ember a III. kerületből, 40 a IV. kerületből, 97 a XIII. kerületből, két ember a IX. kerületből, 11 pedig a XXI. kerületből kényszerült otthona elhagyására.

Fokozottan ellenőrzik a gemenci légtérzár betartását

A Légügyi Hivatal együttműködve a HungaroControl Zrt.-vel és a Magyar Honvédséggel kiemelten fogja ellenőrizni a korlátozott légterek - ezen belül is kiemelten a "Gemenc" korlátozott légtér - területére érvényes előírások betartását - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság szombat délelőtt az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a Gemenci Erdő és Vadgazdálkodás Zrt., valamint a Baja Helyi Védelmi Bizottság elnökének kérésére a vadállomány védelme érdekében a Légügyi Hivatal fokozottan felhívja a figyelmet arra, hogy a Gemenci erdőtömb és kiemelten a Veránka-sziget feletti légtérben tilos repülni.

Az előírások megsértőivel szemben - tekintettel a kihirdetett veszélyhelyzetre - a Légügyi Hatóság a légügyi törvényben előírt legsúlyosabb szankciókat fogja alkalmazni - figyelmeztetett a közlekedési hatóság.

További erőket mozgósít a Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség szombaton is további erőket mozgósított az árvízi védekezéshez, de mind személyi állományban, mind a technikai eszközökben jelentős tartalékokat tudnak még bevetni.

Benkő Tibor vezérkari főnöknek kora reggel a Honvédelmi Minisztériumban személyesen, illetve a védekezési helyszínekről videokapcsolat útján jelentést tettek a védekezésben résztvevő egységek parancsnokai.

A vezérkari főnök összegzése szerint jelenleg 14 helyen több mint 600 technikai eszközzel és mintegy 4600 katonával vesznek részt a védekezésben. Köztük a Ludovika Zászlóalj katonáit és több mint ezer önkéntes tartalékos katonát is bevetettek. Szombaton további mintegy 150 önkéntes tartalékos katonát vonultatnak be. A Magyar Honvédség tartalékos katonáinak ez az első éles bevetése.

Benkő Tibor a jelentéseket követően minden, a mentés irányításában résztvevőtől azt kérte, ha további erőkre lenne szükségük, jelezzék, mert jelentős tartalékuk van. A jelenlegi létszámon felül további mintegy 5 ezer katonát tudnak bevetni - mondta a vezérkari főnök.

A Győrújfalunál meggyengült gát erősítésén dolgozó több száz katonát irányító parancsnoknak a vezérkari főnök azt mondta: "Győrújfalut meg kell tartani, meg kell védeni". A helyszínről jelentő parancsnok azt mondta: a vízügyi szakemberek szerint tartható a gát.

A jelentésekből kiderült, hogy a gáton dolgozó katonák, bár a 12 órás műszak végére elfáradnak, maximálisan teljesítik a feladatokat. Több helyen volt szükség a honvédség speciális eszközeire is, vízijárművekre, lánctalpasokra, helikopterekre, repülőkre. Benkő Tibor külön rákérdezett a helikopterekre, és nyugtázta, hogy minden bevetett helikopter üzemképes. A vezérkari főnöknek jelentést tettek a pilóta nélküli repülők eddigi alkalmazásáról, mindeközben élőben is követni lehetett az épp Komárom térségében repülő eszköz felvételét.

Benkő Tibor a védekezésben részvevő parancsnokoknak elmondta, hogy péntek este beszélt Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval, aki nagyszerűnek nevezte az árvízi védekezést segítő katonák munkáját. A vezérkari főnök is azt mondta: maximálisan elégedett a katonák eddigi teljesítményével, és a továbbiakban is hasonlóan példaértékű helytállást vár.

Nem ajánlatos útnak indulni a Dunakanyarba

Szombat hajnalban lezárták a 11-es főutat Dunabogdány és Visegrád között, a 38-as kilométerszelvénytől a 41-esig, ezért Szentendre irányából csak a pilisszentlászlói úton lehet korlátozás nélkül eljutni Visegrádra - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t. Hozzátette: aki teheti, ne induljon el a Dunakanyarba.

Pécsi Norbert Sándor közlése szerint az árvízvédelmi munkálatok, valamint a vízátfolyások miatt a 11-es főút több szakaszán is teljes, vagy félpályás zárás van érvényben, így például Szentendrén, Leányfalun, Dunabogdánynál, Visegrádnál, Dömösnél és Pilismarótnál. Azok, akik Budapestről szeretnének Esztergomba utazni, a 10-es főúton Dorogon keresztül, vagy a Pomáz - Dobogókő útvonalon juthatnak el oda.

Pest megyében már 18 helyen van teljes, míg 4 szakaszon félpályás útzár. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy ha tehetik, az árvízzel és korlátozásokkal érintett térségekbe ne induljanak el.

Győrújfalui polgármester: nyolcszáz hivatásos a gátakon

Győrújfalu polgármestere nyolcszázra tette azon katonák, rendőrök, tűzoltók és más hivatásos állományúak számát, akik a Szigetköz ártól leveszélyeztetettebb települését védik.

Nagy Imre Attila (független) elmondta: szombaton hajnali fél három körül egy buzgár miatt elvezényelték a gát közeléből az ott dolgozó legalább száz önkéntest. Hozzátette: várják, hogy reggel ismét jelentkezzenek a helyi sportpályán vagy a gát közelében, a helikopter-felszállóhelynél a segíteni akarók.

A településvezető elmondta: a töltés tehermentesítésére két merőleges utat építettek, és megkezdték ezek összekötését egy harmadikkal. Az a cél, hogy a gáton és annak közelében minél kevesebbet kelljen mozogniuk nehézgépeknek.

Orbán: a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe

A miniszterelnök szerint a következő két nap lesz a legnagyobb próbatétel az árvízi védekezésben részt vevőknek, "most jön a neheze". Orbán Viktor szombat reggeli győri sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra is az a legfontosabb, hogy emberélet ne kerüljön veszélybe.

Ezért a gátszakadás legkisebb veszélye esetén a következő napokban is kitelepítik a környékbeli települések lakosságát, ahogy ez Győrújfaluban történt pénteken - jelentette ki.

A kormányfő közölte: egyetlen másik magyarországi folyón sincs áradás, így minden erőt a Duna mellé összpontosíthatnak. A következő 2-3 napban nem várható a dunai árhullámot befolyásoló csapadék, a védekezés kedvező körülmények között folytatódhat.

Nagybajcsnál 907 centiméteren tetőzött a Duna, ez 35 centiméterrel magasabb az eddigi rekordnál. Komáromnál éjszaka 840 centiméteren lehet tetőzés, míg Budapesten hétfő hajnalban várják a legmagasabb vízszintet. A fővárosban legalább 885 centiméteres vízállás várható - ismertette a miniszterelnök.

Szivárgás miatt erősítik a gátat Verőcén

A Duna visszaduzzasztotta a Verőce és Kismaros határában folyó patakot, emiatt erősítésre szorul az ottani, szivárgó gát – közölte a település polgármestere szombat reggel az MTI–vel.

Bethlen Farkas (független) elmondta, hogy noha a község védműve igen stabil, a Duna vízszintje Verőcénél már körülbelül 5 centiméterrel meghaladta a 2006-ban mért, eddigi legmagasabb szintet, így most nagyon figyelnek az esetleges veszélyekre.

A polgármester – aki még pénteken rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el – közölte: a település Káposztás nevű, hétvégi házakból álló részét már korábban elöntötte a Duna, míg a község fő útja, az Árpád út folyóhoz közeli szakaszán 30 centiméteres víz áll. A Dunasor is veszélyeztetett, ám az üdülőházakon kívül még sehonnan sem kellett kiköltözniük a lakóknak.

A kritikus területeken élőket szórólapokon tájékoztatták az esetleges teendőkről, például értékeik biztonságba helyezéséről,  a polgármesteri hivatalban pedig 24 órás ügyeletet vezettek be.

A község két pontján összesen 40 köbméternyi homokot raktak le, azt töltik  zsákokba, hogy erősítsék a gátat - mondta Bethlen Farkas.

Szivárog a megrakott gát Dunabogdánynál

Dunabogdánynál néhány helyen szivárog a megrakott gát. A védmű megerősítéséhez katonákat rendeltek ki Szentendréről - közölte szombat reggel nyolc órakor a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-vel.

Varga László elmondta, hogy a honvédségi állományból 50 fő indult el Szentendréről szivattyúkkal a településre a védekezés segítésére.

Harminc embert költöztettek ki az éjjel Nagymarosról

Nagymaroson megdőlt a Váci út egyik kerítése, utat engedve a víznek péntekről szombatra virradóra, az utcából 30 embert ki kellett menekíteni – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem az MTI–vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!