Belföld

2013.04.22. 15:51

Kommentár - Pozitív adatok

Hiányban már annyira jók vagyunk, hogy alig néhányan előznek meg az unióban bennünket.

Barták Péter

Nem vicc: az Európai Unió tagállamaiban átlagosan 4,0 százalék volt tavaly a bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány; az Eurostat által közölt, magyarországi 1,9 százalékos hiányadat kedvezőbb az előzetesen bejelentett 2,1 százaléknál - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala által tegnap közzétett számokból.

Kétségtelen, hogy a kormány egyenlegjavító intézkedései (mások ezt megszorító csomagoknak hívják) hozzájárultak ehhez a jó eredményhez, másrészt a még mindig zuhanó beruházási rátának köszönhető: a kormánynak kevesebb pénzre volt szüksége uniós projektek társfinanszírozására, ez pedig tovább javította az egyenleget.

A kérdés már csak az, hogy ha ennyire jók vagyunk a hiány lefaragásában, akkor miért kullogunk hátul az életszínvonal, az életminőség és a fizetések mértékében az Európai Unió átlagához képest? Az eredmények tudniillik nem azért kellenek, hogy a statisztikában előrébb kerüljünk, hanem azért, hogy végre jobban éljünk.

Ebben az összehasonlításban azonban nem jeleskedünk, sőt, ugyancsak a rangsor végén kullogunk. Ideje lenne végre erről is pozitív híreket olvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!