Belföld

2013.03.12. 17:26

Kommentár - Kés, vaj, alkotmány

Áder János Budapesten kívánja elmondani véleményét az alaptörvény módosításáról, bár voltak árulkodó pillanatai németországi látogatásának is.

Virrasztó Zsolt

Noha a két napig Németországban vendégeskedő Áder János köztársasági elnök azt mondta, nem Berlinben, hanem Budapesten fejti ki álláspontját a gránitszilárdságú alaptörvény negyedik, hazai és nemzetközi tiltakozást egyaránt kiváltó módosításáról, azért voltak árulkodó pillanatai a látogatásának.

A német külügy közleményét és az Áder János magányos sajtótájékoztatóin elhangzottakat összeolvasva ugyanis úgy tűnt, hogy a magyar államfőt nem különösebben nyugtalanítják a vezető európai politikusok, szervezetek aggályai. Beszédes az is, hogy köztársasági elnökként is a jól ismert Fidesz-protokoll szerint igyekezett hárítani.

Ez az a retorikai zsonglőrködés, amellyel az első nagy nemzetközi tiltakozásokat kiváltó új médiatörvény megalkotása óta próbálkoznak a kétharmados hatalom birtokosai, folyamatosan azt sulykolva: nem kell komolyan venni a magyar jogállamot féltő nemzetközi kritikákat, mert azokat a tudatlanság, az információhiány táplálja. E jelek alapján alighanem igaza lehet azoknak a fideszes politikusoknak, akik szerint úgy megy át majd Áderen az alaptörvény módosítása, mint kés a vajon, de hát sose tudni

Végtére is a rendszerváltás utáni magyar történelem talán legfontosabb közjogi döntését kell meghoznia. Méghozzá csapdahelyzetben: vagy áruló lesz, vagy „megschmittpálosodik”...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!