Belföld

2012.11.08. 17:15

Váli-völgy - Nem zárják le a csomópontot

M7 - Az autópálya váli-völgyi csomópontját az eredeti terv szerint január elsejével lezárta volna az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A másfél éve folyó egyeztetés eredményeként ma a helyszínen megszületett megállapodás értelmében azonban egyelőre nincs lezárás.

Zsigó Ferenc

Országgyűlési képviselők, polgármesterek, közlekedési szakemberek, civil szervezetek és hatóságok képviselői, továbbá médiamunkások vettek részt csütörtökön azon a helyszíni egyeztetésen, amelyen a váli-völgyi csomópont sorsáról esett szó.

Az előzményekről annyit érdemes feleleveníteni, hogy az autópálya építésekor - tehát több mint 30 évvel ezelőtt - kialakult, és azóta több alkalommal is javítgatott helyzet sok szempontból szabálytalan. A csomópont nem felel meg az útügyi műszaki előírásoknak, engedély nélkül épített útcsatlakozások jellemzik. Ráadásul többfunkciós, van ott egy benzinkút, egy pihenő-étkezési szolgáltatást nyújtó vendéglátó egység, vannak ott házak, állandó lakosokkal, kertek, gyümölcsösök, engedély nélkül épített utakkal.  Közlekedésbiztonsági szempontból is aggályos a helyzet, amint ez a helyszínen kiosztott, hatástanulmányt, forgalomszámlálási adatokat is tartalmazó elemzést és az üggyel kapcsolatos kiterjedt levelezést bemutató dossziéból is kiderül.


Baleset ugyan ritkán történt a csomópontban, de ugyan ki állíthatná bizonyossággal, hogy ha 20 éven át  nem volt semmi, akkor a következő húsz évben sem lesz - erről is szó esett a mai egyeztetésen.
Egy 2010. októberében történt  halálos kimenetelű baleset - melynek során  egy vaddisznócsaládot gázolt el egy kamion, majd a kamionba belerohant egy személyautó és a sofőr meghalt - felszínre hozta a hatóságoknál a csomópont ügyét. Az egyeztetések 2011. márciusában kezdődtek, azóta hatóságok vizsgálódtak, szakértők elemeztek, politikusok nyilatkoztak a témában, született két átépítési javaslat, majd döntés a 2013. január 1-jei hatályú lezárásról.

A környék polgármestereinek kezdeményezésére Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, bicskei polgármester vállalta, hogy élére áll a csomópont lezárása elleni tiltakozásnak.
A mai helyszíni egyeztetésen is ő volt a tiltakozók szószólója, de a környék lakói, polgármesterei is elmondták érveiket.


A csomópontot üzemeltető társaság, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. képviseletében volt jelen Kiss Ernő forgalomszabályozási és hálózatkezelési osztályvezető, aki elmondta, nem lesz lezárás január 1-jén. Az átépítés költségeit firtató kérdésünkre válaszolva az osztályvezető közölte: miliárdos nagyságrendűre becsüli a végleges megoldást.
Egy másik csütörtöki rendezvényen megkérdeztük Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárt is az ügyben, aki elmondta, nem tehet  ígéretet a forrás biztosítására, jelenleg csak  átmeneti, ideiglenes megoldásra lát lehetőséget.

Kiss Ernő úgy fogalmazott: az Állami Autópálya Kezelő Zrt. mint üzemeltető nem vállalhatja a szabálytalan állapot fenntartását. Abban egyeztünk meg, hogy egyelőre felfüggesztjük a váli-völgyi lehajtó, illetve a csomópont lezárását, tehát erre nem kerül sor január elsejével. Egyeztetnünk kell a megoldás érdekében.

- A térség polgármesterei, a megye országgyűlési képviselői is  a kezdeményezés mellé álltak. Aláírásgyűjtést  kezdeményezünk, a környéken élő 25 ezer ember élete alapvetően megváltozna a csomópont lezárásával. Tudom, hogy a megoldás drága, de legalább a tervezést el kell kezdeni - tette hozzá Tessely Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!