Belföld

2012.10.11. 05:01

Kinevezik Vargha Tamást? A néphadseregtől a Honvédelmi Minisztériumig

Székesfehérvár - Információk szerint Vargha Tamás, megyénk fideszes országgyűlési képviselője lehet Simicskó István utóda a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkári posztján.

Tihanyi Tamás

Vargha Tamás 1959-ben született Székesfehérváron, édesapja pszichológus, édesanyja magyartanár és könyvtáros: természetes volt számára, hogy idővel maga is tanítson.  A József Attila Gimnáziumban (a mai ciszterciben) érettségizett,  két évig nyelvészettel foglalkozott, majd az ELTE hallgatója lett, és ott szerzett tanári  diplomát. De előtte még tíz hónapot "lehúzott" a Magyar Néphadseregben. (Így nem lehet azzal vádolni, mint egykor Szabó János és Szekeres Imre honvédelmi minisztereket, hogy sosem ette a sorkatonák keserű kenyerét). A honvédséggel  később sem szakadt meg a kapcsolata, hiszen    1991-től több, mint tíz éven át tanította az angol katonai szaknyelvet (még tábornokoknak is)    Fehérváron, a hadsereg szárazföldi parancsnokságán (amelyből később az Összhaderőnemi Parancsnokságot kialakították). A múlt  és  a fegyveres erők iránti  érdeklődését  jelzi, hogy alapító tagja a Magyar Hadisírgondozó Szövetségnek, valamint  a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének.



A Felsőváros és a Fecskepart önkormányzati képviselőjének 2006-ban választották meg, 2008-ban lett a város társadalmi és nemzetközi kapcsolataiért felelős tanácsnoka. Két évvel ezelőtt  szerzett országgyűlési képviselőként mandátumot a 2-es, fehérvári  választókerületben, s néhány hónap múlva megválasztották a megyei közgyűlés elnökének, mivel ő volt a Fidesz-KDNP megyei listavezetője.

A honvédelem  aztán a Parlamentben is visszaköszönt az életében, 2011. október 10-től  (éppen egy esztendeje) foglalt helyet  a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésein. E grémiumban olyan törvények tető alá hozásában működött közre, amelyek szorosan kötődnek a hadsereghez. Ilyen volt a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény, amelyben több más mellett a tartalékosok  jogi helyzetét  is rendezték. (Mint ismert, a tartalékos szolgálat lehet a honvédség legjelentősebb fejlesztése a rendszerváltás óta, többek között e fejleménytől várhatja Hende Csaba honvédelmi miniszter a hanyatlás megállítását.)

  Közreműködött  például  a kazettás lőszerekről szóló nemzetközi egyezményhez való csatlakozásunkról,  valamint  a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló  1995-ös törvény - a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásával  kapcsolatos  - módosításában, illetve megalkotásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!