Belföld

2012.08.27. 18:24

Tábornokok vesztegetési pere - Juhász Ferenc: nem tudtam visszaosztott pénzekről

Tanúként hallgatta meg Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert a vesztegetéssel vádolt magas rangú katonák és polgári alkalmazottak büntetőperében hétfőn a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa.

MTI

A vádirat szerint a három dandártábornok - L. István Attila első-, H. András negyed- és O. János tizenhatodrendű vádlott - megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik nyújtott megrendelések fejében a HM által kifizetett összegek egy részét visszakérik. A harmadrendű vádlott, N. Dénes közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt. Az ügyben vádlottként bíróság elé állított további katonai szolgálatot teljesítő, illetve polgári alkalmazottak, részben a "hallgatásáért", részben közreműködőként kaptak pénzt.
    
A tábornokok a HM intézményeiben - a Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal Nemzetközi Igazgatóságán, a védelemgazdasági főosztályán, továbbá a Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság (2005 áprilisától Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatal) - vezető beosztást töltöttek be. A vádirat szerint az ötletadó az elsőrendű vádlott volt. A cégektől visszaosztott összegből 20 százalékot elkülönítettek a közös költségekre, a fennmaradó részt pedig elosztották, ám ez változott az államtitkár bevonásával, ő az ügyészség szerint a visszaosztott pénz felét kérte, és összességében több millió forintot kapott.
    
A vádlottak védői közül a vádirat ismertetésekor többen is felvetették, hogy noha a vádirat bizonyítékok sorát hozza fel, azok egyetlen személy, O. János vallomásán alapulnak. A HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatósága gazdasági alosztályának vezetésével 2001-ben megbízott dandártábornokot a vesztegetési ügy kirobbantójának és egyik kulcsszereplőjének tartják. O. János szolgálati viszonyát Áder János köztársasági elnök - Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére - méltatlanság megállapítása miatt május 4-i hatállyal megszüntette. Az erről szóló határozat augusztus 2-án jelent meg a Magyar Közlönyben.
    
A hétfői tárgyaláson Ifkovics Béla tanácsvezető bíró ismertetése szerint elkészült O. János elme-igazságügyi szakértői vizsgálata, e szerint a vádlott szorongásos, nárcisztikus, depresszióra hajlamos, zavaros személyiség, de nem elmebeteg.  
A tizenegyedrendű vádlott L. Szilárd nyugállományú ezredesről, aki pszichiátriai kezelés alatt áll, és egyszer sem jelent meg a tárgyaláson, az elme-igazságügyi szakértői vizsgálat megállapította, mániás depressziós, ezért a bíróság ebből a perből kizárta, az ügyét külön tárgyalják.

A beidézett tizenegy tanú közül a HM-objektumok üzemeltetésével megbízott Kipszer Zrt. vezérigazgatója, Virágh István elmondta: 2002 és 2010 között összességében mintegy 50-60 millió forintot adott át O. Jánosnak. Ezt azonban nem nevezte visszaosztásnak, inkább amolyan szponzorációnak tekintette, ami szerinte nem volt köthető a megbízásokhoz. 
A tárgyalás kedden további 16 tanú, szerdán pedig szakértők meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!