Belföld

2012.07.12. 15:48

A parlament módosította az idei költségvetést

Módosította az idei költségvetést a parlament: a képviselők csütörtökön 249 kormánypárti igen szavazattal, 80 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést, amely a hiány változatlanul hagyásával egyebek mellett forrást biztosít az európai uniós támogatású projektek finanszírozásának javítására.

MTI

A változtatással az ez évi büdzsé bevételi főösszege 14.437 milliárd forint, kiadási főösszege 15.013 milliárd forint lett. A hiány 576,16 milliárd forint maradt.
A módosítás forrást biztosít az uniós támogatású projektek finanszírozási helyzetének javítására, valamint egyes sport- és oktatási létesítmények PPP-konstrukciójának megszüntetésére és a beruházások befejezésére.
Emellett a Magyar Fejlesztési Bank saját forrásainak megteremtésére az eredetileg megszabott 1.400 milliárd forint helyett 1.750 milliárd forint hitelt vehet fel. A növelés az uniós források lehívását is szolgálja.
A módosítás kitér arra, hogy az adóhatóság által november 30-a után beszedett illetékbevételek egészében a központi költségvetést illetik. Jelenleg a megyei jogú városokban beszedett illeték 47 százaléka, míg a fővárosi 23 százaléka kerül vissza az önkormányzatokhoz. A határidőt azzal indokolta a javaslatot jegyző Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy a decemberben beszedett illetéket januárban kellene visszautalni az önkormányzatoknak, akkortól viszont az azért nem illeti meg őket, mivel az állam feladatátvállalása miatt a kiadásaik is csökkennek.
    
Az egyéb módosítások közül kiemelendő a közoktatás normatív támogatása, amely 107,9 milliárdról 118,4 milliárd forintra nő, illetve az egyházi szociális intézmények normatívájának a kiegészítése, amely 13 milliárdról 20,89 milliárd forintra változik.
Az eredeti törvényjavaslathoz Matolcsy György által benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány az önkormányzatok és társulásaik európai uniós fejlesztési pályázatainak saját forráskiegészítési támogatását 60,1 milliárd forinttal csökkentette. Az önkormányzatoktól elvont pénzből 50 milliárd a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerül át. Az indoklás szerint célszerű, hogy az új alapból ne kizárólag az önkormányzatok részesüljenek, ezért szükséges, hogy a tárca fejezetében szerepeljen az előirányzat.
A fennmaradó 10,1 milliárd forintról a módosító javaslat nem adott tájékoztatást, ugyanakkor a kormányzati portálon kedden megjelent információ szerint a Belügyminisztériumhoz tartozó EU Önerő Alapból az április 16. és június 27. közötti döntések értelmében 121 település összesen 6,12 milliárd forint támogatásban részesült.

A törvényjavaslathoz véleményt készített a Költségvetési Tanács. A testület kockázatosnak tart minden kiadásnövelést, mert az idei makrogazdasági folyamatok kedvezőtlenebbül alakulnak a korábbi prognózisoknál. A tanács megítélése szerint a javaslat elfogadásával nőhet az eredményszemléletű hiány "túllövésének kockázata".
A kormány szerint ugyanakkor az uniós támogatású projektek megvalósításának felgyorsítása a növekedést és a foglalkoztatottság bővülését szolgálhatja, ezáltal az államháztartás részére is többletbevételeket eredményezhet. Az előterjesztés indokolása rögzítette azonban azt is, hogy amennyiben a gazdasági folyamatok veszélyeztetik a 2,5 százalékos, uniós módszertan szerint számított hiánycél elérését, a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!