Belföld

2012.04.27. 12:40

Milyen idő lesz a hosszú hétvégén?

Túlnyomóan derült, száraz, napos idő várható.

MTI

Zavartalan napsütés és 30 Celsius-fokos meleg várható a négynapos hosszú hétvégén - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A meteorológus tájékoztatása szerint a légköri frontok távolodnak a Kárpát-medencétől, Magyarország fölé a magasban száraz, meleg levegő áramlik. Sok lesz a napsütés, inkább csak fátyolfelhők jelennek meg az égen. Csapadék nem várható sem a hétvégén, sem a jövő hét elején.

A négy nap folyamán a hajnali órákban 8-15 fok körül alakul a hőmérséklet, napközben 26-30 fokot is mérhetnek. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként - elsősorban a Kisalföldön és a középső országrészben - erős széllökések is előfordulhatnak.

A jelenlegi előrejelzés szerint a jövő hét második felében néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet, de még így is melegebb lesz a sokévi átlagnál. Kissé változékonyabbra fordul az időjárás, a hosszabb-rövidebb napsütés mellett a gomolyfelhőkből helyenként zápor, zivatar is kialakulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 26 és 30 fok között alakul.

Az időjárási helyzet Európában

A hétvégén Európa középső és déli területein beköszönt a nyár. A szárazföld nyugati partvidéke mentén délnyugat-északkeleti irányban húzódó ciklon előoldalán déli, délnyugati áramlás alakult ki, amellyel meleg és száraz levegő halad a kontinens belseje felé. A sok napsütés, a magas napállás következtében csütörtökön még csak a Balkán-félszigeten és a Fekete-tengertől északra eső vidékeken emelkedett 26 fölé a hőmérséklet, de az elkövetkező napokban egyre nagyobb területen melegszik 30 fok közelébe a levegő. Az említett ciklon hatására ugyanakkor hűvös, változékony az idő a Pireneusi-félsziget északnyugati részén, a Brit-szigeteken, a Skandináv-félszigeten, ahol 8 és 15 fok közötti a délutáni hőmérséklet, sőt északon helyenként csak 5 fokot mérnek.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását azonban meleg, száraz levegő alakítja, tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!