Belföld

2012.04.17. 19:32

Egyszerűbben lehet visszaigényelni a gazdáknak a gázolaj jövedéki adóját

Megjelent a Magyar Közlönyben a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeiről és szabályairól szóló kormányrendelet módosítása.

duol.hu

A gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltételeiről és szabályairól szóló kormányrendelet módosításának célja, hogy a gazdálkodók adminisztratív terhei csökkenjenek. A jogszabálytervezetet a Vidékfejlesztési (VM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készítette elő.

A gazdák 2013. január 1-től a gázolaj jövedékiadó-visszatérítési igényeiket közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) nyújthatják be.

Az új rendszerben a gazdáknak nem kell előzetesen kérniük az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal (falugazdász), a megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság, az erdészeti és vízügyi hatóság előzetes igazolását a mezőgazdasági munka tényleges elvégzéséről és a megművelt terület nagyságáról. Ezeket az igazolásokat a hatóságok egymás között szerzik be. A termelőknek nem kell csatolniuk a gázolajvásárlásról vagy a gépi bérmunka szolgáltatásról kiállított számlákat sem. A kormány döntésének értelmében a NAV általi földhasználati lap lekérdezésének díját sem kell kifizetniük a gazdáknak, amennyiben az igazolás a gázolaj visszaigényléshez szükséges.

A termelők adminisztrációs terhei jelentősen csökkennek, hiszen a korábbi jogszabályban előírt két, illetve három hatóság megkeresése helyett csak a vámhatósághoz kell fordulniuk.

Tovább gyorsítja az ügyintézést, hogy a gazdák a visszatérítési igényeiket elektronikusan is benyújthatják. A falugazdászok és igény esetén az erdészeti és vízügyi hatóságok továbbra is segítik a termelőket a gázolaj jövedékiadó-visszatérítési igények benyújtásában.

Az intézkedés - az Egyszerű Állam program célkitűzésének megfelelően - jelentősen csökkenti a mezőgazdasági termelők adminisztratív terheit - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!