Belföld

2012.02.23. 12:33

Az egész Orbán hibája?

A magyar kormánynak a szükséges intézkedések meghozatalával teljesítenie kell európai kötelezettségeit - hangsúlyozta csütörtökön az Európai Parlament (EP) szocialista frakcióvezetője.

MTI

Hannes Swoboda annak nyomán nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság az előző napon javaslatot tett a Magyarországnak szánt kohéziós források részleges felfüggesztésére, a túlzottdeficit-eljárás keretében.

 

 

Az osztrák politikus szerint az EP-beli szocialisták "mindig is kételkedtek" abban, hogy helyes pénzügyi szankciókat alkalmazni kormányokkal szemben gazdasági problémákkal kapcsolatban, hiszen az csak tovább ront a helyzeten.

"Ám az egész Orbán (Viktor) hibája. Azzal, hogy elutasította a törékeny gazdasági és pénzügyi helyzet kezelését, az Orbán-kormány nem csupán provokálta az EU-t és a nemzetközi intézményeket, de most saját népét is bünteti" - állította az osztrák szocialista EP-képviselő. Szerinte a magyar kormány és a Fidesz vezetői naponta intéznek támadásokat EP-tagok ellen, ami "botrányos és elfogadhatatlan" - tette hozzá. Leszögezte, szocialista EP-képviselők nem ártanak a magyar kormány európai imázsának.

"Mikor nyílik fel az Európai Néppárt szeme, és mikor látja meg a magyarországi realitásokat?" - tette fel a kérdést nyilatkozatában Hannes Swoboda. Mint megjegyezte, szerinte a néppártiaknak szolidaritást kellene mutatniuk EP-beli kollégáikkal "az európai értékek és törvények megsértése láttán", "az igaztalan politikai támadásokkal szemben".

A szocialista EP-frakcióvezető arra szólította fel Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy "a magyar nép érdekében változtasson magatartásán".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!