Belföld

2012.01.30. 21:16

A befagyott Balaton veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Várhatóan hamarosan sportolásra alkalmas lesz a Balaton jege, de a tó jégfelülete nem összefüggő, rianásokkal, hóval, helyenként nyílt vízterülettel tarkított, ezért fontos, hogy korcsolyázók, fakutyázók a part közvetlen közelében tartózkodjanak, ahol az esetleges mentés még eredményes lehet - hívta fel a figyelmet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

MTI

Mint a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján hétfőn írták, csak akkor tartózkodjon bárki is a jégen, ha az nem olvad, nem mozog, kellő vastagságú, és senki ne menjen a kikötők vagy egyéb mély vízű területek feletti jégre, mert az fokozottan veszélyes.

Kérik, hogy senki ne menjen egyedül a jégre, ne hajtson rá járművel, és gyalogosan se távolodjon el nagyon a parttól. Ajánlatos továbbá, hogy a társaságban valakinél legyen feltöltött mobiltelefon, hogy baleset esetén segítséget lehessen kérni. Az ismert 112-es telefonszám mellett 1817 szám a vízi segélyhívó száma.

A sajtószolgálat közlése szerint a vízirendészet munkatársai folyamatosan ellenőrzik, hogy a jégen tartózkodók betartják-e a szabályokat. Ha szabálysértést észlelnek, figyelmeztetnek, háromezer forinttól húszezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési feljelentést tesznek, ami ugyancsak húszezer forintig terjedő pénzbírsággal jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!