Belföld

2011.08.25. 14:05

Támad a nyári szmog - Veszprémben a legmagasabb az ózon

Veszprém – A hosszan tartó kánikula miatt az egész országban megnőtt a nagyváros levegőjének ózontartalma. Az ózon igen veszélyes, a magas ózontartalmú levegőtől, vagy ahogy köznyelven nevezik, nyári szmogtól az asztmások, allergiások nagyon szenvedhetnek.

Németh F. Bernadett

Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője  elmondta: az ózon megállapított  határértéke 120 mikrogramm per köbméter, a labor által mért érték esetenként az elmúlt néhány napban e felett volt.

Veszprém, Ajka, Dunaújváros, Székesfehérvár is kapott az ózonból, a legmagasabb értéket, 150-et Veszprémben mérték. Ez azonban nem éri el a tájékoztatási küszöböt, ami 180 mikrogramm per köbméter. Az ózon általában a kora délutáni órákban emelkedik meg, s éjszaka kezd csökkenni. A labor vezetője hangsúlyozta: a meteorológiai előrejelzések szerint a hőség miatt ugyan lesznek még határérték-átlépések az ózonnál, de ezek nem érik majd el azt a szintet, amikor intézkedéseket kell hozni.

Az ózon erősen mérgező az állatvilágra és az emberi egészségre. Rövid expozíciós idő alatt is irritálja a szemet, az orr- és toroknyálkahártyát, köhögést és fejfájást okoz.  Krónikus hatás esetén hozzájárul az asztma kialakulásához és csökkenti a tüdőkapacitást.  

A legveszélyeztetettebbek az asztmások, tüdőbetegek és szívbetegek, azok, akik gyakran végeznek fizikai munkát szabadban, valamint az idősek. Az ózon nagy koncentrációban korrodálja a fémeket, építőanyagokat, gumit, műanyagokat.

Az ózon két szinten van jelen a légkörben. Az atmoszféra felső rétegeiben természetes úton képződik, a tengerszint feletti 25 és 50 km közötti tartományban.

Ez a sztratoszférikus ózonpajzs szűri meg a Napból érkező, élővilágra veszélyes ultraibolya (UV) sugárzást. Mint légszennyező anyag a  földfelszín közelében, nagyrészben antropogén hatások következtében, fotokémiai folyamatok során keletkezik ózon. Képződésében úgynevezett prekurzor, primér anyagok (NOx, CO, illékony szerves anyagok, más szerves vegyületek,) játszanak szerepet, a reakciókhoz az energiát az intenzív napsugárzás adja. Ezért az ózon koncentrációja nyáron nagyobb. A primer szennyező anyagok a kipufogó gázokból, más égési folyamatokból, oldószerek ipari alkalmazásából és felületkezelési technológiákból kerülnek a levegőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!