Belföld

2011.04.25. 13:49

Szabadon engedték a Véderő tagjait

Eger - Az Egri Városi Bíróság hétfőn megszüntette a garázdaság szabálysértés miatt indult eljárást azokkal szemben, akiket a Véderő gyöngyöspatai táborában vett őrizetbe a rendőrség pénteken.

MTI

A rendőrség jogi képviselője fellebbezett a döntés ellen, ezért az ítélet nem jogerős. A nyolc vádlott és védőik az ítéletet tudomásul vették. Másodfokon a Heves Megyei Bíróság dönt az ügyben. A rendőrség képviselője a tárgyaláson azzal érvelt, hogy a vádlottak a roma kisebbség lakhelyének közelében, demonstratív, provokatív módon a Véderő mozgalom tagjaként, egységesnek látszó egyenruhában jelentek meg. Ezzel kirívóan közösségellenes módon riadalmat és félelmet keltettek a helyiekben, amellyel megvalósították a garázdaság szabálysértését.

 


   
A vádlottak közül hárman nyilatkoztak úgy, hogy a Véderő tagjai, illetve egyikük azt mondta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaként szimpatizál a szervezettel. Ugyanakkor valamennyien elutasították a garázdaság vádját. Mindannyian azt mondták, hogy senkivel nem keveredtek szóváltásba a helyszínen, illetve semmi olyat nem tettek, ami félelmet kelthetett volna.

 


   
Eszes Tamás, a Véderő "megbízott parancsnoka" vallomásában hangsúlyozta: a magánterületre meghirdetett, hon- és önvédelmi ismereteket oktató tábor megnyitását megelőzően egyeztettek és terepbejárást végeztek a rendőrséggel, a helyi önkormányzattal, sőt a kisebbség képviselőivel is. Ha bűncselekményre készültek volna, a rendőrség nem asszisztált volna ehhez - vélekedett. Szerinte, amennyiben ők riadalmat keltettek, akkor a szintén terepszínű ruhát viselő horgászok és vadászok is félelmet kelthetnek bárkiben. Olyan jogszabályt sem ismer, amely tiltaná, hogy magánterületen terepszínű ruhában jelenjen meg.

 


   
Lévai Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy a kirívó közösségellenes magatartás megvalósításához nem elegendő a terepszínű ruha. Azt csak aktív módon, provokatív kötekedő magatartással lehet megvalósítani. Márpedig arra utaló rendőri jelentés nem készült, miszerint "az eljárás alá vontak" bárkit is fenyegettek volna.
   
A szabálysértési eljárás mellett a szabálysértési őrizetet is megszüntette a bíróság. Ezt követően a nyolc vádlottat szabadlábra helyezték.

 


   
A Véderő saját honlapján hirdette meg katonai alapismereteket oktató táborát Gyöngyöspatára, az április 22. és 24. közötti időszakra. Eszerint a területen éjszakai harcászatot, önvédelmet kívántak oktatni, úgynevezett airsoft fegyverekkel lő kiképzést akartak tartani a Kecskekő elnevezésű területen. Erre azt követően került sor, hogy március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai.

A tábor meghirdetett időtartamára a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a településre.
   
A tárgyalást követően a véderősök, mintegy 20-30-an katonai alakzatban álltak fel a bíróság egri épülete előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!