Belföld

2010.06.02. 08:46

Pásztón közel 2000 embert telepítettek ki

DH - A Nógrád megyei Pásztón tervszerűen telepítik ki az embereket a hasznosi városrészból, mivel a közeli víztározónál gátszakadás fenyeget. Az érintettek mintegy ötöde veszi igénybe az intézményekben történő elhelyezést.

MTI

Közel kétezer ember kitelepítését azért rendelték el, mert a közigazgatásilag Pásztóhoz tartozó hasznosi víztározó gátjának átszakadása veszélyeztetheti a házukat.

Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerdára virradóra elmondta: éjfél körül 16,2 méter magasan állt a víz a tározóban, ha nem lesz esőutánpótlás, akkor a víz hajnali 1 órakor tetőzhet 16,3 méternél.

A pásztói gimnáziumban, az általános iskolában, és két kollégiumban biztosítanak elhelyezést a kiköltöztetteknek, az épületekbe eddig 200 matracot és párnát vittek, de többet is tudnak biztosítani.

Hasznoson a Bercsényi, Alkotmány, Dobó és Virányi útról költöztették ki az embereket, az utcákat még az éjszakai órákban is kettesével járták az elemlámpás rendőrök, akik minden házba becsöngettek, és sorra írták, kik maradnak saját felelősségükre otthonukban, és kik költöznek.

Az MTI munkatársa több, a nyugat-nógrádi Rétságról átvezényelt rendőrrel találkozott.

A hasznosi főutcán rendőrautókat, rendőröket látni. Az út bal oldalán laknak a költözni kényszerülők, ők több helyen csoportokba verődtek, de az út jobb oldalán is szinte mindenki talpon van, mert "ki tud ilyenkor aludni".
Farkas Csabáné, aki költözni kényszerül, az MTI-nek azt mondta, a házuktól 2-300 méterre van a Kövicses patak, de nem is a patakkal van a baj, hanem a gátszakadástól félnek. 

Ők Salgótarjánba mennek rokonokhoz, és csak néhány személyes holmit visznek - mondta.

Mint az MTI megtudta, Pásztón a helyiek mellett Budapestről, Vácról, Pétervásáráról, Egerből, Petőfibányáról, Héhalomról, Bátonyterenyéről és Salgótarjánból érkezett mentősök is dolgoznak. Segítették a költözésnél a nehezen mozgókat, ellátták azokat, akik rosszul lettek a kiköltöztetés miatt, de a nagy létszámot nem a jelenlegi helyzet, hanem a készültség indokolja.

A kiköltöztetéseket kedd este 8 óra után kezdték meg, az eső fél 11 tájban elállt.

Címkék#Pásztó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!