Belföld

2010.03.20. 17:13

Dávid Ibolya vezeti az MDF országos listáját - Retkes a 7.

Budapest - Dávid Ibolya pártelnök vezeti az MDF országos listáját, Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje pedig a budapesti lista élén áll - közölte Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke szombaton az MTI-vel.

MTI

A Magyar Demokrata Fórum országos választmánya elfogadta az elnökség által előterjesztett országos választási listát - írta közleményében a politikus.

Ennek értelemében az MDF országos listáját Dávid Ibolya vezeti, őt követi Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője, Makay Zsolt választmányi elnök, Pusztai Erzsébet pártigazgató, Karsai Péter elnökségi tag, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Juhász Zoltán.

A választmányi elnök közleménye szerint az MDF budapesti területi listáját Bokros Lajos vezeti, akit Debreczeni József követ.
Makay Zsolt az MTI-nek elmondta: az országos listát 41 igen, 12 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el a választmány tagjai, míg a budapesti lista első két helyéről 52 igen, 3 nem és 3 tartózkodás mellett döntöttek.

Az SZDSZ országos tanácsa (ot) és fővárosi választmánya szombaton nem konkrét listás helyekről, hanem csak egyfajta úgynevezett erősorrendről döntött.

Retkes Attila pártelnök az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a szabad demokraták választási operatív testülete pénteken arra a megállapításra jutott, hogy vélhetően öt olyan hely van az MDF által a választási együttműködés keretében felajánlott országos és budapesti listás pozíciók között, amelyek jó esélyt kínálnak a parlamentbe való bejutásra.

Éppen ezért egy öt névből álló, zárt listát juttattak el a két testülethez, amelyet a fővárosi választmány 29-7, az országos tanács 36-9 aránnyal szavazott meg. A párt ezekre a helyekre a következő sorrendben delegál embereket: Retkes Attila, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Skaliczki Andrea ot-elnök, Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi képviselőjelöltje.

A területi listákat március 22-én, hétfő délután négy óráig jelenthetik be a pártok.

Az Országos Választási Iroda tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombat délutáni adatai szerint az MDF-nek eddig öt önálló területi listája van. Országos listát azok a pártok állíthatnak, amelyek 7 területi listát tudtak állítani. Az országos lista bejelentésének határideje március 23., 16 óra.

Az országban húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben listát csak pártok állíthatnak. Listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!