Belföld

2009.08.29. 13:02

Romagyilkosságok - Bencze József az önbíráskodás veszélyére hívta fel a figyelmet

Budapest - Az önbíráskodás veszélyére hívta fel a figyelmet Bencze József országos rendőrfőkapitány a rendőri és roma vezetők találkozóján, amelyet a romákelleni támadások nyomozásának felderítése apropóján tartott; Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szintén higgadtságra kérte a romákat, és hogy az eljárást hagyják a nyomozóhatóságra.

MTI

Az országos rendőrfőkapitány azt mondta: meg kell nyugtatni a roma lakosságot, a félelmeiket el kell oszlatni, s ebben a roma vezetőknek kiemelt szerepük van. Arra a kérte a találkozónmegjelenteket, hogy működjenek közre, hogy "ne legyenek revánsok". Hozzátette: nincs helye semmilyen szabadcsapatnak ebben az országban, legyen az roma vagy nem roma. Szólt arról is, hogy nem támogatja az etnikai alapú polgárőrszervezeteket sem, ha egy roma szeretne részt venni a környezete védelmében, akkor erre a rendőrség vagy az Országos Polgárőr Szövetség keretén belül van lehetősége. 

Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyi megbízott ugyancsak az önbíráskodás témakörét érintve azt mondta: "a bűnnek nem lehet színe", és hangsúlyozta, hogy arányos, törvényes,szakszerű intézkedést várnak el a rendőrségtől a jogsértőkkel szemben.

Bencze József a találkozót követően újságírók előtt arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban több embert is elfogtak önbíráskodásokkal kapcsolatban, és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezteőket. Hozzátette: több eljárást kezdeményeznek önbíráskodás és közúti veszélyeztetés miatt. Konkrét számokat nem mondott, de az MTI az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájától később úgy értesült, hogy csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az utóbbi hetekben több mint egy tucat embert gyanúsítottak meg kényszerítés és közlekedésbiztonság elleni bűncselekményekkel összefüggésben. 

Az országos rendőrfőkapitány az MTI kérdésére cáfolta azt a szombati sajtóhírt, miszerint a támadás ügyében elkészült volna a lefoglalt fegyverek szakértői vizsgálata. Szintén újságírói kérdésreválaszolva azt mondta: nem tud róla, hogy a szakszolgálatok már régóta figyelték volna az egyik gyanúsítottat, de ha történt is volna ilyen, az államtitkot képezne. Elmondta azonban, hogy korábban is, és a gyanúsítottak elfogását követően is együttműködtek a szakszolgálatokkal, részben az előéletük feltérképezése érdekében. 

Ugyancsak kérdésre válaszolva, miszerint a DNS-mintákon túl van-e más olyan közvetlen bizonyíték, amely a gyanúsítottakat a helyszínekkel összeköti, Bencze József azt mondta: természetes van, deezekről konkrétan nem beszélt. Ahogy azt sem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a gyanúsítottakat a mobiltelefonjaik buktatták volna le. Szintén újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy Tiszalökön golyós lőfegyvert, és nem sörétest használtak az elkövetők. 

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke a találkozón arról beszélt, hogy a romák környezetében sok a bizonytalanság, nem bíznak abban, hogy az előzetes letartóztatásban levőgyanúsítottak elfogásával minden elkövető rendőrkézre került, hiszen azóta is láttak fekete terepjárókat a cigánytelepek környékén, és ez zavargásokhoz vezetett több településen. Arról beszélt, hogy Hajdú-Bihar, Szabolcs és Pest megyében is történtek hasonló esetek, amikor a saját és családjuk életét féltő romák ásóval, lapáttal felfegyverkezve állították meg ezeket a járműveket. Hangsúlyozta: a közvélemény előtt a sajtó ezt úgy állította be, mintha a romák kifejezetten bűncselekmény szándékával rontottak volna a kocsikra, holott félelmükben tették ezt. Kitért rá, hogy sokszor dolgozni sem mertek emiatt elmenni a romák.      
Túri András, az igazságügyi tárca szakállamtitkára válaszában leszögezte: a gyilkosságsorozat megszűnt, vége van ennek az etnikai eredetű bűncselekmény-sorozatnak. Egyúttal arra hívta fel afigyelmet, hogy ilyen esetek miatt ne maradjanak otthon a romák, menjenek el dolgozni, mert az amúgy is leszakadófélben levő réteg helyzete még kilátástalanabbá válik.  

Bencze József a hazai kriminalisztika történetében egyedülállónak nevezte a bűncselekmény-sorozatot. Hangsúlyozta: az elfogáskor magabiztosan jelenthették ki, hogy a személyi és tárgyi bizonyítékokelegendőek a megalapozott gyanúsításhoz. Kitért rá, hogy a köztársasági elnök és a miniszterelnök is személyesen gratulált az elfogásokhoz. Leszögezte: ezt a bűncselekményt a rendőrség megoldotta, még ha nem is véglegesen, mert még sok munka vár rájuk. Hozzáfűzte: nem dőlhetnek hátra, nem áll szándékukban ünnepeltetni magukat, mert nagyon bonyolult, súlyos ügyről van szó. 

A közbiztonsági hálóval kapcsolatban - amelyet azokra a veszélyeztetett településekre terjesztettek ki, ahol a bűncselekmények száma a korábbiakhoz képest magasabb arányt mutatott - azt mondta,hogy ezt a továbbiakban is fenn kívánják tartani, sőt ki akarják terjeszteni. Többször megismételte a találkozón, hogy minden jogsértés esetén - így a 20 ezer forint alatti értékhatárra elkövetett szabálysértések esetén is - el fog járni a rendőrség.   

Kitért arra, összességében és külön-külön több bűncselekménytípus esetén is csökkenés mutatható ki a statisztikában. Kiemelte, hogy az év első hét hónapjában több mint 10 százalékkal csökkent azismertté vált bűncselekmények száma az előző év hasonló időszakához képest.   

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője kitért arra, hogy a tarnabodi ügyben szabadon engedett három fiatalember ellen az eljárás nem szűnt meg, csak a kényszerintézkedés, a rendőrökgyanúja szerint ugyanis kábítószeres befolyásoltság alatt garázda jellegű bűncselekményt követtek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!