Belföld

2009.07.10. 16:13

Felszámolást kér a csődvédelem alatt lévő HospInvest

Budapest - Felszámolást kér a HospInvest, mert a pénteken megtartott közgyűlésen a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy visszavonják a csődvédelemre szóló kérelmüket - közölte Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt elnöke.

nincs nev

Az egészségügyi intézmények működtetésével és fejlesztésével foglalkozó HospInvest áprilisban kért csődvédelmet maga ellen, ami augusztus közepéig fizetési moratóriumot jelentett volna a cég számára. Ennek törvényi feltétele az, hogy a moratórium időszakában meglegyen a pénzügyi egyensúly, azaz a bevételek fedezzék a kiadásokat. Ezt a HospInvest júliustól nem tudja biztosítani - mondta Kollányi Gábor.

A felszámolásra irányuló kérelemmel a HospInvestnek egyetlen feladata marad: visszaadni az önkormányzatoknak az egészségügyi intézményeket. 

Kollányi Gábor az MTI kérdésére elmondta, hogy a cég csődjét az egészségügy általános finanszírozási válsága mellett a gazdasági válság okozta. Elapadtak a banki források, kilépett a tulajdonosi körből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a CIB Bank felmondta a hitelszerződéseket. Ugyanakkor hátrányosan érintette a HospInvestet is az a márciusi törvénymódosítás, aminek alapján az egészségügyi intézmények a szükséges pénzek 70 százalékát kapják meg előre az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, a többit utólagos elszámolás alapján. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!