Belföld

2011.06.22. 11:19

1000 forint alatt még aprópénzzel fizetünk

Jobban szeretik a bankkártyát az emberek, mint az aprópénzt, de a kártya használata az ezer forint alatti vásárlásoknál még nem elterjedt - derül ki a MasterCard kutatásából, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

MTI

A cég felmérése szerint a válaszadók 65 százaléka kifejezetten kedveli a bankkártyát, igaz, az egészen kis összegű, 1.000 forint alatti vásárlásoknál még nem elterjedt annak használata. A legtöbben ezt azzal magyarázzák, hogy a kisebb összegek esetén még nem szoktak hozzá a bankkártyás fizetéshez, illetve hogy az aprópénz gyorsabb fizetést tesz lehetővé.
   
A vásárlók 500 forintig bevállaljak a kizárólag aprópénzes fizetést is, míg 1.000 forint felett a papírpénz vagy bankkártya dominál, mert nem szeretnék megvárakoztatni a sorban mögöttük állókat az érmék átszámolásával, nem akarják terhelni a boltost a sok apróval, igaz, ha az jelzi, hogy jól jönne a váltópénz, sokszor előkerül a tárcából az érme is.
   
Az esetek nagy többségében az 1.000 forintos vásárlások felett már nehéz megszabadulni a pénzérméktől, noha az emberek nagy része szívesen tesz így, amint lehetősége adódik rá.
   
A MasterCard kutatásából az is kiderül, hogy pénztárcákat ma jellemzően 500 és 1.000 forint közötti értékben húzza aprópénz, és a fogyasztók közel ötöde (18 százaléka) tudatosan kevés érmét használ, azt is célirányosan tartja parkolásra, automatákban való fizetésre, megkérdezettek 10 százaléka viszont úgy nyilatkozott, náluk mindig több apró van, mint amennyi szükséges.
   
A pénzérmékhez a többség közömbösen viszonyul, a fogyasztók negyede azonban inkább szabadulna a fémpénztől, amelyet szívesen kiváltana bankkártyával, mobillal, egyéb fizetési eszközzel.
   
Azok, akiket zavar az aprópénz, leginkább az érmék súlya miatt panaszkodnak (40 százalék), a válaszadók több mint harmada pedig azt említi, hogy legtöbbször túl sok vagy túl kevés van a váltópénzből. Sokan (16 százalék) mondták, hogy az apró nem higiénikus, sok kórokozót hordozhat, a válaszadók egy jelentős részének, 12 százalékának gondja volt azzal is, hogy a külföldi pénzérméket nyaralásból visszatérve nem, vagy csak nehezen tudja forintra váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!