komplex gazdaságfejlesztés

2021.02.03. 17:30

Új modell szerint épül újjá a rendszerváltás után lerombolt hadiipar

Hiba volt leépíteni a hadiipart 1990-ben, de a kormány ezt a hibát kompenzálni fogja – mondta az innovációs és technológiai miniszter szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Fotós: Mészáros János

Palkovics László kiemelte, a védelmi ipari stratégia egyik legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése, amely hat csoportban, az adott szektorban érdekelt iparvállalatokat is tömöríti, irányításuk pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik majd.

Hozzátette, a klaszterek egyike a harcjárműfejlesztésre irányul, de lesz – egyebek mellett – légi, lőszereket előállító, illetve kiberrendszerek fejlesztésére szolgáló védelmi ipari centrum.

A miniszter beszélt a felsőoktatásnak szánt több mint 1500 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról.

Elmondta, hogy a pénzt felsőoktatási innovációs parkok kialakítására, a felsőoktatás szakképzéssel való „összekapcsolására” és intézményi fejlesztésre fordítják majd. Az összeg mértékét úgy lehet érzékeltetni, hogy

az előző uniós ciklusban a felsőoktatásra és a kutatásra 370 milliárd forintot költöttek,

ehhez képest most 1509 milliárdot fordítanak ezekre – jegyezte meg a miniszter.

A felsőoktatási modellváltásról azt mondta, az állam által létrehozott vagyonkezelő alapítványok mint fenntartók révén az intézmények szabadabban működhetnek.

– Azt reméljük ettől a modelltől – s tulajdonképpen ezek azért elkezdtek beigazolódni –, hogy

egy lényegesen dinamikusabb, egyszerűbb, jobb működési módot tudnak majd az intézmények produkálni

– fogalmazott Palkovics László.

A gazdaságfejlesztési zónák kialakítása kapcsán a miniszter felidézte, „elég sajátos” megállapodást kötött a kormány a Rheinmetall ipari csoporttal, hiszen közösen létrehoztak egy társaságot, amelyet 51 százalékban a német cég, míg 49 százalékban egy állami tulajdonú vállalat birtokol. Palkovics László szerint ez a modell kiválóan működik, amit alátámaszt, hogy

a német céggel folytatott első megbeszélések után hat hónappal már el is kezdték megépíteni a harcjármű-gyárat Zalaegerszegen.

– Én azt hiszem, ez egy kiváló példája annak, hogy a jövőben – nem is csak a hadiipar területén, hanem mondjuk az élelmiszeripar területén – milyen

hasonló megállapodásokat tudunk kötni külföldi technológiai vállalatokkal, de úgy, hogy jelentős magyarországi rész is legyen benne

– mondta a miniszter.

Borítókép: Palkovics László / Archív fotó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!