Állatvilág

2016.01.10. 16:21

A madáretetés szabályai

Dunaújváros – Több hónapon át tartó összetett feladat a házkörül gyakori madarak ellátása.

DH-információ

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a madáretető kihelyezése csak az első lépés, azokat rendszeresen tölteni kell élelemmel is.

Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, amely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót, és kerüljük a sózott, cukrozott magvakat is, írta közleményében az egyesület.

Széncinege a mogyorógolyós etetőn. Ha elkezdtük a madáretetést, akkor egész télen folytassuk
Fotó: Orbán Zoltán

Amikor beköszönt a hideg tél, és összefüggő hótakaró alakul ki, érdemes körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe. A tobozok, magvak élelmet, míg a fás, bokros ligetek búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér.

A szakemberek azt tanácsolják, ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt, így abban rovarok húzódhatnak meg, és áttelelhetnek a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak.A napraforgómagok számos madárfajnak, például a mátyásmadárnak, a csúszkának, a pintynek, a feketerigónak és a harkálynak is eledelül szolgálnak, emellett a köles, a natúr dió, a mogyoró, a földimogyoró és a pisztácia is lehetséges téli madáreleség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!