Állatvilág

2014.09.15. 19:20

Mit tegyünk, ha elhullott állatot találunk?

Fejér megye - Kit kell hívni, ha elhullott állatot találunk s kit, ha kóbor kutyát? Mást keressünk, ha vaddal találkozunk, mást, ha állatkínzást tapasztalunk. Sokan haragszanak a gyepmesterre, ha bizonyos okokból nem száll ki a helyszínre, pedig élesen körülhatárolt feladatai vannak.

S. Töttő Rita

Nem könnyű megtalálni a jó megoldást, amikor „éles helyzet" van: amikor kóbor, elhullott, megkínzott vagy éppen veszélyesnek tűnő állatot látunk. Azok, akik nem néznek félre ilyen esetekben, hanem megpróbálnak segíteni, időnként elveszhetnek a bürokrácia útvesztőiben. Elsőként általában a gyepmestert keresik, akinek a telefonszáma nyilvános, de nem biztos, hogy jó helyen kopogtatnak.

Molnár Tamás és a sokak által ismert „hurok", amellyel a megvadult kutyákat fogják be. Fotó: a szerző

Mert szögezzük le: a gyepmester önkormányzati megrendelésre, közterületen lévő kóbor állatokat fog be. És bizony, mivel szinte az egész megyében gyakorlatilag egyetlen személy, Molnár Tamás (és a felesége) teljesít szolgálatot, bizony nekik is van munkaidejük. Lehet ezen háborogni, ahogy azon is, hogy a velük szerződésben álló települések közigazgatási területén túlra nem mennek, de nem érdemes.

A munkaidő az munkaidő, mindenki másnál is. Ha pedig olyan kutyáért mennének ki, amelyik után nem fizeti a költségeket egy település, akkor nekik kéne állniuk a benzint, az eltartást, és az esetleges gyógyítás díját is. Megegyezhetünk abban, hogy még a leglelkesebb állatvédő sem bocsátkozik hasonlókba, hacsak nem épp Bill Gates a neve.

A gyepmesterhez egyébként Székesfehérváron a bejelentések közvetlenül érkezhetnek a 30-206-5372 ügyeleti telefonszámra 6 és 18 óra között, ezen időtartam alatt van ügyelet. Vidéki településeken az önkormányzatoknak kell jelezni a problémát, és ők utasítják a gyepmestert a feladat elvégzésére.

– Fontos, hogy a gyepmester feladata a kisállatok, azaz kutya, cica befogása. Állandó gondot jelent a vadak megjelenése a város peremkerületeiben. A vad állami tulajdon, csapdázása és kilövése is vadászatnak minősül, tehát csak a vadásztársaság végezheti el – árulja el Molnár Tamás, ahogy azt is, hogy a hüllők, és madarak befogása sem tartozik a feladatai közé. A gyepmesternek nincs hatósági jogköre sem, tehát nem kobozhat, vehet el senkitől állatot, csak hatóságok utasítják a gyepmestert az állat befogására, illetve elszállításra. Elhullott állatok esetén, akár közterületen, akár magánterületen történik, a Városgondnokságot kell értesíteni, hétköznap munkaidőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!