Video

2010.10.29. 12:12

Szökőár és vulkánkitörés Indonéziában: halottak, sérültek és kitelepítettek

Erős, a Richter-skála szerinti 7,7-es földrengés rázta meg hétfő este az Indonéziához tartozó Szumátra nyugati partjait, és a nyomában keletkező szökőár tíz falut söpört el és 108 ember életét követelte, 502 személyt pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Dunaújvárosi Hírlap

Az amerikai földtani intézet (USGS) jelentése szerint a nagy erejű földmozgás epicentruma a Szumátra nyugati partjaitól mintegy 150 kilométerre elterülő Mentawai-szigetek közelében volt, 14 kilométeres mélységben. A helyi hatóságok ugyan kiadták a cunamiriadót hétfő este a földmozgás után, de ezt rövidesen visszavonták. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ viszont később megerősítette, hogy "a földrengés nagy erejű szökőárt váltott ki".

A helyi katasztrófavédelem szóvivőjének közlése szerint a szökőár többméteres hullámai tíz falut teljesen elsöpörtek. Több ezren pánikszerűen menekültek a földmozgást követő óriási hullámok elől a magasabban fekvő területekre. Legalább 2000 embernek ideiglenes sátortáborokban nyújtanak menedéket.

"A válságközpont legfrissebb adatai szerint 108 ember meghalt, 502-öt még mindig eltűntként tartanak nyilván" - mondta Hendri Dori Satoko, a Mentawai-szigetek képviselője. Hozzátette, hogy az eltűntek között van kilenc ausztrál állampolgár is. Ők egy turistahajón tartottak egy szigetre, és hétfő óta nem tudni róluk.

A Mentawai-szigetek kevés turistát vonzanak, leginkább csak a szörf szerelmeseit, és különösen az ausztrálokat. A válságközpont egy másik tisztviselője valamivel több halottról számolt be. Elmondása szerint eddig 113 halottat találtak. Ő az eltűntek számát 150 és 500 közöttire tette. Az USGS kedden egy 5,3-es erősségű utórengést is észlelt a térségben.

Eközben kedden kitört a Jáva szigetén található Merapi vulkán. A tűzhányó háromszor is füstfelhőt és vulkáni hamut lövellt ki. A környéken hétfő óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben, 19 ezer ember kitelepítését már megkezdték a hatóságok. Szakértők szerint az utóbbi évek leghevesebb kitörésére lehet számítani.

Egy indonéz vulkanológus jelentése szerint helyi idő szerint délután hat óra körül három robajt lehetett hallani, majd láthatóvá vált a másfél kilométer magasra kilőtt hamu, és a kráterből vízgőz is kitört. A kitörések után 20 embert kellett kórházba szállítani, őket a forró hamu égette meg. A tűzhányó 10 kilométeres körzetéből főleg nőket, gyerekeket és időseket telepítettek ki, de sok férfi a falvakban maradt, hogy gondját viselje a hegy termékeny talaján virágzó gazdaságoknak és az állatoknak.

A Jogjakarta városától 26 kilométerre található Merapi (szó szerint Tűz-hegy) a legaktívabb indonéz tűzhányó, átlagosan négy évente, legutóbb 2006 júniusában tört ki, akkor két ember meg is halt. A vulkán ébredését rendszerint földrengések is jelzik, a mostani kitörés előtt mintegy 500-szor megmozdult a föld. 1930-ban 1300-an vesztették életüket a Merapi kitörésekor.

Az indonéz szigetvilág az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik több kontinentális lemez találkozásának sávjában. A térségben ezért rendkívül erős a vulkáni tevékenység és gyakoriak a földrengések. Tavaly szeptemberben a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földlökés rázta meg Padang városát; akkor több mint ezer ember halt meg. A térségben 2004. december 26-án - egy 9,3 erősségű földrengést követően - végigsöprő pusztító erejű cunaminak csupán Indonéziában 168 ezer halottja volt, és több tízezer az Indiai-óceánnal határos más országokban.

Halálos áldozatai vannak a Merapi vulkán kitörésének Jáván Legalább 25 halálos és 14 sérült áldozata van az indonéziai Jáva szigetén lévő Merapi vulkán kitörésének - közölte szerdán egy yogyakartai kórház illetékese.

A tűzhányóból kitörő forró levegő okozta az emberek halálát, illetve égési sérülését kedd este - tette hozzá. A legtöbben a kráter közelében lévő Kinahredjo faluban haltak meg, az áldozatokra házuk közelében találtak rá. A tűzhányó kedden tört ki. Már több ezer embert kitelepítettek a környékről, de még további több ezret akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!