Volt, akinek Bátorságért különdíjat ajánlottak, de ez csak tréfa

2020.07.20. 11:30

Teljesen bearanyozták az adonyiak a szőlőhegyüket

Borverseny volt szombaton az adonyi szőlőhegyen. A koronavírus-járvány kitörése óta először találkoztak hivatalos rendezvényen a Szent Orbán Borrend Adony tagjai.

Agárdy Csaba

All-focus

Az áprilisi kistérségi borversenyt – amelynek az Orbán-napi ünnepségen lett volna májusban az eredményhirdetése – próbálta a Szent Orbán Borrend valamelyest pótolni. Azért csak valamelyest, mert a járvány miatt csak szűk „családi körben”, vagyis csak az adonyi gazdák borait – fehér, rozé, vörös – értékelte a zsűri.

Pletser Lajos (balról) jegyzetelt zsűrizés közben, mellette Nedves Tibor Fotó: a szerző felvétele

Ötvenhat minta érkezett, és igen erős volt a mezőny, legalábbis ami a végeredményt illeti. Három nagy arany-, tizenöt arany-, húsz ezüst- és tizennégy bronzérem talált gazdára. És, hogy nem a helyi gazdák elfogultsága mutatkozott meg a végeredményben, azt az bizonyítja, hogy a zsűrizésben részt vett László Éva okleveles borbíráló is, aki Magyarországon elismert szaktekintélynek számít.

A zsűri a húszpontos pontozási rendszer szerint ítélkezett, vagyis a bor színét (erre fehérbornál 2, vörösbornál 4 pont adható), tisztaságát (maximum 2 pont), illatát (maximum 4 pont), íz, zamat, összbenyomását (fehérbornál 12, vörösbornál 10 pont) vizsgálták. 16,5 ponttól lehetett valaki bronzérmes, 17,5 pont fölött járt az ezüst, 18,5 pont felett pedig jöttek az „aranyosak”.

A bírálók egyébként kritikusak voltak, elhangzott olyan jellemzés is, ami tömör, de találó volt: „Bár csak az íze lenne olyan jó, mint az illata.” A vörösboroknál többször hiányolták a borok megfelelő tannintartalmát, „vékonynak” gondolták az adott bort.

A bírálás két asztalnál folyt, az asztaltagok először közösen értékeltek, majd egyénileg pontoztak.

Ötvenhat borminta érkezett a szombati versenyre

László Éva a mustra után elégedett volt: azt mondta, összességében jó volt a minőség, két bor lógott ki. Viccesen megjegyezte, az egyik nevező kaphatna egy bátorságért különdíjat, mert ilyen borral elindulni, nagy bátorságra utal, a másik gyenge bor gazdájának pedig azt ajánlotta, nem ártana neki egy bortanfolyam. De mivel vakkóstolás volt, csak rajtszámmal rendelkeztek a palackok, ezért nem tudni, kik indultak. Ez majd a hivatalos eredményhirdetésen derül ki, azt az októberi újbor ünnepe és hálaadás napjára tervezik.

A zsűri tagjai voltak: Nedves Tibor, Pletser Lajos, Fülöp Ferenc, Boldog Tamás, Ecsődi-Pletser Edit, Fülöp Terézia, Mayer Béla, Köller Ferenc.

Kistérségi jelleggel nyolc településen működnek

A Duna menti Szent Orbán Borrend Adony kistérségi jelleggel működik. Működési területük ennek megfelelően a korábbi adonyi kistérség településeit fedi le, azaz: Adonyt, Iváncsát, Perkátát, Kulcsot, Pusztaszabolcsot, Besnyőt, Beloianniszt, Szabadegyházát. Napjainkban a borrend tagsága mintegy hatvantagú. Szokásos éves rendezvényeik közé tartoznak: gazdanapok, Szent Orbán-nap, koccintás (magyar bor- és pezsgő napja), kistérségi borverseny, újborünnep és hálaadás, Márton-napi újbormustra, János-napi boráldás. A legjelentősebb díjuk a Szent Orbán Emlékérem, amit a nagytanács ítél oda mindazoknak, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a borrend munkájának segítésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!