Szigorú, gyakran frissülő protokoll alapján dolgoznak az OMSZ munkatársai

Az egészségügyi dolgozók között is kiemelten veszélyes munkát végeznek az Országos Mentőszolgálat dolgozói. Nem csoda, ha nagyon szigorú protokoll szabályozza a tevékenységüket.

Balla Tibor

Budapest, 2020. április 9. Védõruhába öltözött mentõk a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonánál, ahonnan lakókat szállítanak el 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertõzõdtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az új koronavírus okozta megbetegedés (Covid–19) a prehospitális (kórházon kívüli) ellátásban elnevezéssel oktatási webfelületükön tették közzé az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A bevezetésben leírják a járvány megjelenésével és elterjedésével kapcsolatos általános tudnivalókat.

Három kategória

Amennyiben az alábbi három kategória közül legalább egy teljesül, akkor a beteg gyanús esetnek minősül, és ennek megfelelően kell eljárni, beleértve az új koronavírus irányában történő diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatot is. A: Olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél az alábbi, hirtelen kezdődő tünetek közül legalább egy fennáll: láz (≥38 °C), köhögés, légszomj. B: Olyan beteg, aki akut légúti fertőzésben szenved, és (!) a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt új koronavírussal megerősítetten vagy valószínűsítetten fertőzött személlyel. (Szoros kapcsolatban álló személynek minősül az, aki a valószínűsített vagy a megerősített Covid–19-fertőzöttel egy háztartásban él; személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő); zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [például munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során];

Minden részletet szabályoznak az előírások

közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (például kézfogás útján); védőeszköz alkalmazása nélkül új koronavírussal fertőzött beteg váladékával érintkezett (például ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz); a repülőúton bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban ült Covid–19-beteget ápolt, a repülőgép személyzeteként az új koronavírussal fertőzött beteg ülőhely szektorában látott el szolgálatot, amennyiben a tünetek súlyossága vagy a Covid–19-beteg mozgása indokolja, a repülőgép nagyobb területére vagy akár egészére kiterjeszthető a kontaktuskutatás; az előírt egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül a Covid–19-beteg közvetlen ellátásában, ápolásában részt vett vagy laboratóriumi dolgozóként Covid–19-beteg mintáit kezelte. C: Olyan súlyos akut légúti fertőzésben szenvedő beteg, akinél a láz (≥38 °C) mellett légúti megbetegedés legalább egy tünete/klinikai jele fennáll (például köhögés, légszomj, tüdőgyulladás klinikai vagy radiológiai jele) és (!) állapota kórházi kezelést indokol.

Nehéz a megkülönböztetés

Természetesen a protokoll leírja a mentőszolgálat számára a Covid–19 tüneteit is, hozzátéve azt, hogy nehezen különíthető el más légúti betegségektől, mivel számos kórokozó hasonló tüneteket okozhat.

Védőöltözettel igyekeznek megvédeni az esetleges fertőzéstől a mentőket Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A légúti tüneteket mutató betegek esetén a mentésirányítói tevékenység célja: a riasztó tüneteket mutató instabil betegek felismerése, kórházba szállítása, a riasztó tüneteket nem mutató, de veszélyeztetett betegek kiszűrése, a riasztó tüneteket nem mutató, és nem veszélyeztetett betegek alapellátásba irányítása, tanácsadás, valamint a gyanítottan Covid–19-beteg jelentése. A laboratóriumi vizsgálattal megerősített betegeket el kell különíteni. Az otthonában elkülönített beteg a pozitivitás megállapítása után is maradhat otthonában (enyhe tünetekkel). Amennyiben a fekvőbeteg-intézményben ápolt betegnél igazolódik az új koronavírus-pozitivitás, ha ott megoldható, a beteg elkülönítése az ellátó intézményben történik. Amennyiben az elkülönítés a beteget eddig ellátó intézményben nem megoldható, akkor a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező infektológiai osztályon vagy kijelölt járványkórházban kell elkülöníteni.

Tetőtől talpig

Az egészségügyi dolgozóknak a Covid–19-járvány fennállása alatt minden beteg ellátása során legalább sebészi orr-száj maszkot, védőkesztyűt és védőszemüveget kell viselniük, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus-megbetegedés lehetősége. A kivonulási információk vagy helyszínen szerzett információk alapján azonban gyanítottan Covid–19-beteg esetén teljes védőfelszerelés (védőruha, FFP2/FFP3-maszk, védőszemüveg, védőkesztyű) használata előírt a teljes ellátás során, lehetőleg a beteggel történő kontaktus előtt. Ha a Covid–19 gyanúja esetén a beteg kórházba szállítandó, egyeztetés szükséges az irányító csoporttal a célintézmény meghatározása érdekében.

A protokoll aprólékos részletességgel leírja a védőeszközök (kesztyű(k), overall, FFP2/FFP3 félálarc, védőszemüveg, arcpajzs) felvételének sorrendjét és mikéntjét, de a levételnek is szigorú szabályai vannak csakúgy, mint a kéz és az eszközök (kesztyűtől a cipőig), valamint a mentőgépjármű fertőtlenítésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!