megkérdeztük

2020.10.15. 17:30

Ha esetleg itt is baj lenne

A Pannonia Bio Zrt. területén történt ipari baleset kapcsán nem volt szükség a lakosságot érintő intézkedésre. Azonban – ahogy ott is – városunkban is több, veszélyes technológiát alkalmazó ipari létesítmény üzemel a lakott terület közelében. A katasztrófavédelem felkészült egy esetleges ipari balesetre.

Balla Tibor

Megkerestük a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét, Szabó-Bisztricz Anett századost néhány, ezzel kapcsolatos kérdéssel, mint például, hogy milyen katasztrófavédelmi előírásoknak kell megfelelniük a környék ipari létesítményeinek, van-e a városra és vonzáskörzetére vonatkozó akcióterv egy esetleges ipari baleset, netán katasztrófa esetére, milyen jellegű ipari baleset esetén lehet érintett a lakosság, milyen módon juthatnak el az információk a teendőkről egy esetleges jelentős ipari baleset, katasztrófahelyzet esetén? A következő válaszokat kaptuk:

Magyarországon a katasztrófavédelmi törvény szabályozása alá tartoznak azok a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek, amelyek telephelyein meghatározott mennyiséget meghaladó mértékben vannak jelen a jogszabályok szerint besorolt veszélyes anyagok.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek megelőzése érdekében hazánkban a katasztrófavédelem engedélyezi a veszélyes üzemek létesítését, és a veszélyes tevékenység megkezdését is. Az ilyen üzemeknek rendelkezniük kell megfelelő biztonsági dokumentációkkal és védelmi tervekkel, amelyek az engedélyezési eljárás fontos részei.

A biztonsági dokumentáció és a védelmi tervek azt az eljárásrendet, személyi és technikai feltételeket is tartalmazzák, amelyek a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek hatásának mérséklését szolgálják.

A dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. területén történt ipari baleset sok dolgozót érintett, ám a lakosság nem volt veszélyben Fotó: amatőr

A katasztrófavédelmi hatóság a veszélyes üzemek szabályos és biztonságos működését évente rendszeresen, de szükség esetén soron kívül is ellenőrzi. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy a katasztrófavédelmi hatóság a szabálytalan, a biztonságra kockázatot jelentő működés esetén a bírságolás mellett további szankciókat alkalmazzon az üzemeltetővel szemben, ez akár egy üzem működésének időleges, a biztonságos körülmények helyreállításáig szóló felfüggesztését is jelentheti.

A megelőzés részeként a veszélyes üzemek környezetében lévő településeken külső védelmi tervet kell készíteni, amely tartalmazza egy, veszélyes anyagokkal kapcsolatos baleset során a lakosság, az anyagi javak és a környezet védelmével kapcsolatos feladatokat. A külső védelmi tervet a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség az érintett település polgármesterének közreműködésével készíti el.

A tűzoltók rengeteget gyakorlatoznak, hogy készen álljanak
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Azokon a településeken, ahol külső védelmi tervet kell készíteni, a lakosság számára tájékoztató kiadványt állít össze a katasztrófavédelem a polgármesterrel együttműködve. Ez a kiadvány bemutatja, mi a teendő egy esetleges, a veszélyes üzem területén túlmutató ipari baleset esetén. Mindemellett a veszélyes üzemek biztonsági dokumentációjának kivonata is nyilvános, a helyi polgármesteri hivatalban mindenki számára hozzáférhető, a lakossági tájékoztató kiadvány pedig a települések honlapján is elérhető.

Dunaújváros és vonzáskörzetében összesen négy, felső küszöbértékű, veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem, valamint hat, küszöbérték alatti üzem rendelkezik katasztrófavédelmi engedéllyel. A városban harminchárom telepített végponttal meteorológiai és vegyi monito­ring, valamint lakossági riasztórendszer (MOLARI) működik, amelynek köszönhetően a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság nagyobb biztonságban élhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!