Szeptembertől 1,2 millió diák ingyen jut a tankönyvekhez

2020.08.14. 11:30

Ingyentankönyv-program

Szeptembertől minden általános és középiskolás ingyen kapja a tankönyveket. A döntés hazánkban 1,2 millió diákot érint. A kisiskolások szüleinek már évek óta nem kell fizetni a könyvekért, a szeptemberben kezdődő új tanévben most az új elem az, hogy a középiskolás és a 13–16. évfolyamra járó gyerekek szülei is felmentést kapnak a tankönyvek árának kifizetése alól.

Molnár Emese, Török Tímea

Fotó: LI

Már a múlt héten megkezdték a tankönyvek kiszállítását az ország oktatási intézményeibe.

A Petőfi Sándor Általános Iskolában augusztus 5-én vették át a csomagokat, és mint azt Rideg István, az iskola igazgatója elmondta, hiánytalanul megkapták a könyveket a mintegy 430 diákjuk számára. Egy adott napon, augusztus 27-én fogják majd kiosztani mind az alsósoknak, mind a felsősöknek az új tankönyveket. Külön termekben, és még arra is figyelnek a pandémiás helyzet miatt, hogy ne legyen nagyobb tömörülés, szakaszosan engedik be a szülőket. Az igazgató arról is beszélt, hogy az új tankönyvek az iskolai nyilvántartásba kerültek, ezeket adják ki a diákoknak (a szülő veszi át), és bizonyos kiadványokat idővel majd vissza kell adniuk. Az elsős és az ötödik osztályosok már az új NAT-szerinti tankönyvcsaládból tanulhatnak.

Rideg István: a Petőfi Sándor Általános Iskolában augusztus 27-én osztják ki a könyveket Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A 2013-ban indult kormányzati ingyentankönyv-programnak köszönhetően az általános iskolákban már mindkét tagozaton ingyenesen kapják a tankönyveket a gyerekek. A mostani tanévtől tovább bővítette a kormány ezt a programot, így 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, vagyis a középiskolások is díjmenetesen jutnak hozzá a tankönyvekhez.

Magyar András

Magyar András, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta, ez nagy könnyebbséget jelent, sokat számít mind az iskolának, mind pedig a szülőknek. Az intézmény szempontjából az adminisztrációs munkát egyszerűsíti, a családok válláról pedig nagy anyagi terhet vesz le. Mint vázolta, az új tankönyvek a diákoknál maradnak amíg a tanulói jogviszonyukat tart, hiszen lehetnek olyan könyvek, amelyek még a későbbi vizsgáikra való felkészülésekben szükségesek lehetnek. Magyar András azt is kiemelte, nagyon jónak tartja az újgenerációs könyveket, a kísérleti tankönyvcsaládot. Mint mondta, felismerték a szerzők, hogy az új generációnak új típusú könyv kell, de ez egyébként más módszertant, szemléletet igényel a tanároktól is. Hozzátette, az a tapasztalatuk, hogy a diákok vigyáznak a könyvekre. Hozzájuk a jövő héten érkezik majd az új tankönyvszállítmány.

Schinogl Ferenc Fotó: archív

A vidéki iskolák közül a kulcsi Fekete István Általános Iskola és AMI tankönyvei már augusztus 4-én megérkeztek, a kiosztásukat 27-re tervezik. Schinogl Ferenc intézményvezető szerint az ingyenes tankönyvek nagy segítséget nyújtanak a családoknak, főleg ott, ahol nemcsak egy, hanem több gyermek is iskoláskorú. Hiszen bőven van így is, amivel készülniük kell a szülőknek az iskolakezdésre, az iskolatáskától a füzetekig, amelyre mindenképp szükségük lesz szeptembertől a diákoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!