Nagyvenyim

2021.08.09. 14:00

Falunappal ünnepelték meg a település 74 éves fennállását

A település születésnapját minden évben nagyszabású rendezvénnyel köszöntik a nagyvenyimiek. Ebben a szép sorozatban csak a vírus okozta járványügyi helyzet okozott némi szünetet, de örülve az idei enyhébb körülményeknek, ismét emberek, családok sokasága találkozhatott egymással.

Horváth László

Rendkívüli eseménnyel indult az idei falunap Nagyvenyimen, mivel három, különlegesen érdekes kiállítás is bővítette az amúgy is programkínálatban bővelkedő rendezvényt. Elsőként 11 órakor a Nagyvenyim Közösségi Ház – Szociális és Szolgáltató Tömb udvarán Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében kiemelte, hogy szerencsések a település lakói, mert vannak örömeik, és van kivel azokat megosztani. Az eltelt időszak nehézségein felül­emelkedve, ha óvatosan is, de bizakodva tekinthetnek a jövő felé.

Mindenki találhatott magának megfelelő szórakozást

A falunap tájékán ünneplőbe öltöztetik a községet, és engedik magunkon eluralkodni a születésnaposság jóleső érzését, amelyhez méltó keretet szolgáltat az a sokszínű program, amivel erre az alkalomra készültek. A kiállítások önmagukban is különlegesek, hiszen az alkotók, létrehozók mind valamilyen módon kapcsolódnak a helyhez és a községhez. A folyosó- és a könyvtárgalériában Kosztolányi György kulcsi festőművész alkotásaiban gyönyörködhetünk. Művei közül több is sikeresen segítette a ház építésének ügyét a jótékonysági alkalmakkor.

Különleges kiállítás-megnyitókkal indult a nagyvenyimi falunap. Elsőként Vargáné Kaiser Katalin köszöntötte a megjelenteket Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

A földszinti nagyteremben a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadásainak díszleteiből, makettjeiből és jelmezeiből nyílt tárlat. Az ajánlóban a jelenlévő Csadi Zoltán, a színház művészeti igazgatója elmondta, hogy évtizedes szoros együttműködés jellemzi kapcsolatukat a községgel. Ezért is szívesen jöttek bemutatni azokat a kulisszatitkokat, ritkaságokat, amelyeket ritkán láthat a nagyközönség ilyen közelről. Reményeik szerint ez az együttműködés a jövőben tovább erősödik. A kiállítások augusztus 20-ig látogathatók. Kivétel az emeleti nagyterem, ahol a gyerekeknek szóló Süsü és barátai kiállítás augusztus 9-én 18 óráig tekinthető meg.

A gyerekek is találhattak kedvenc mesefigurákat

A megnyitón részt vettek Nagyvenyim korábbi polgármesterei, Rauf Pál és Szabóné Lőrincz Ilona, dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos és férje dr. Zseli József. A Bartók kamaraszínház részéről Csadi Zoltán és Ónodi Zoltán, továbbá a képviselő-testület és bizottságok tagjai, civil szervezetek, intézmények képviselői, valamint sok érdeklődő a településről és környékéről. A kulturális megnyitót követően a ligetben folytatódtak az események, ahol programindítóként a testvértelepülések képviselőit Egeres-Jegenye településről Lőrincz Jenőt, Inatelkéről Tárkányi Istvánt, Kolozsvárról Vákár Istvánt és Altomünster részéről Bognár Lászlót is köszöntötték. Az ünnepi pillanatok után a szórakozás kapott főszerepet. Az iskola, a művelődési ház és a liget előtti területet a gyerekek vehették birtokba. Lovaglás, légvár, lézerpuska, lábbal hajtós kerékpárok és még sokféle kikapcsolódás várta az aprónépet. A fiatalok és a felnőttek pedig a színpadi produkciókban találhattak maguknak kellemes és megfelelő szórakozást. Nótázós, táncos, zenés műsorok, fő számként Vastag Tamás koncertje és végül hajnal háromig tartó utcabál tette kompletté a nagyvenyimiek 2021-es falunapját. Remélhetőleg sokak örömére.

Kolozsvárról Vákár István köszöntötte Nagyvenyimet és a falunapot. Reméli, bővülnek az erdélyi kapcsolatok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!