A rendőrségi hírek szerint városunk és szűk környéke is érintett

2021.04.26. 07:00

Emelkedik az illegálisan bevándorlók száma?

A Fejér megyei rendőrök 2021. április 24-én 16 óra 25 perckor az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, az 55-ös kilométerszelvénynél ellenőrizni akartak egy szerb honosságú gépkocsit. Mint kiderült, a sofőr menekülőre fogta, az utasok pedig illegális bevándorlók voltak. Ez a legfrissebb hír a témában a környékünkről. Megnéztük, az utóbbi időben hogyan alakultak a „migránsos hírek” szűkebb pátriánkban.

Brousil Csaba

A jó idő beálltával és a járványhelyzet javulásával Európa-szerte, köztük a balkáni útvonalon ismételten „fellendülés” várható az illegális migrációban – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a köztévén a hónap elején. Bakondi György kifejtette: az év első három hónapjában több mint 25,5 ezer illegális migránst és 233 embercsempészt fogtak el Magyarországon, elsősorban a magyar–szerb határon, emellett a magyar–román és a magyar–horvát határszakaszokon.

Kiemelte: ez a magas szám – a téli időjárás miatt – szokatlan az első negyedévben. Különösen most, amikor a járványhelyzet miatt számos ország rendelt el szigorító intézkedéseket a határokon. Azt is elmondta, hogy a szigorúbb határ­ellenőrzés miatt jelentősen drágult az embercsempészek díja, a korábbi árak akár tízszeresét is elkérik a csempészek a migránsoktól – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szintén a köztévé műsorában.

A feltartóztatott személyek általában nem tudják igazolni magyarországi tartózkodásuk jogosságát

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára április 8-án a határvédelmi bázis közelében, a határzárnál tartott sajtótájékoztatón elmondta: tavaly csaknem 29 ezer ­ember próbálkozott a déli határszakaszon illegálisan bejutni az Európai Unió területére. Magyar szakértők szerint a szerbek karantén-nyitását követően az illegális bevándorlók számának akár 70-80 százalékos emelkedése is várható – tette hozzá a politikus.

Ha az idei évet nézzük, akkor alig volt olyan hét, hogy minimum egy hír ne szólt volna arról, hogy városunkban, vagy az ahhoz vezető autópályán illetve a környező településeken a rendőrség ne fülelt volna le illegális bevándorlókat és embercsempészeket. Ez a növekvő tendencia bő fél éve figyelhető meg, korábban nem volt jellemző, hogy a városban vagy a környéken ilyen nagy számban csíptek volna fülön illegális bevándorlókat. 2017-ben Ráckeresztúron történt egy közlekedési baleset, amelynek kapcsán tíz migránst fogtak el a rendőrök és kísértek vissza a déli határzárhoz, illetve indítottak eljárást embercsempész ellen.

Illegális bevándorlók ellen intézkedtek a rendőrök Fejér megyében Fotó: police.hu

Dunaújvárosban 2018 februárjában egy kamion rakterében utazott három pakisztáni férfi, akiket szintén lefüleltek. Majd 2019 decemberében Mezőfalván volt egy szervezett rendőrségi akció, amelynek során bűnszervezetben elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást egy magyar bűnszervezet tagjai ellen. Elmondható tehát, hogy a rendőrségi hírek és tudósítások szerint az illegális bevándorlók fokozott jelenléte korábban nem volt annyira jellemző térségünkben, mint az utóbbi fél éves időszakban.

Nem állítjuk, hogy egy új migránsútvonal húzódik városunk határában, de az autópálya közelsége az embercsempészek számára a hírek tükrében mintha egyre vonzóbbnak tűnne.

Az intézkedések során a feltartóztatott személyek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét általában nem tudják hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a rendőrök visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A rendőrség tájékoztatása szerint az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(Forrás: MTI/duol.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!