szerteágazó tevékenységet végzett

2021.11.01. 15:30

Méltó módon megőrizni Rosti kulturális örökségét

Dunaújváros – Hosszú évek óta dolgozik Rosti Pál munkásságának megőrzésén és bemutatásán Pálinkás Bertalan, akivel az elért eredményekről és a következő évek terveiről is beszélgettünk.

Szabó Szabolcs

2021.09.29. Rosti 190 kiállítás megnyitó Rosti Pál emlékérem átadása Dunaújváros Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

– Hosszú évek óta foglalkozik a Rosti-örökség bemutatásával. Legutóbb a Bartók színház aulájában láthattuk Rosti Dél-Amerikában készített fotóit.

– Az ön által említett kiállítás valóban jól sikerült. Sokan tekintették meg a bemutatott képeket. Köszönettel tartozom mindezért a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házának. Őze Áron, a teátrum igazgatója már évekkel ezelőtt felkarolta ezt a ­történetet. A Pentele Baráti Kör gondos ápolója kíván lenni a Rosti-örökségnek. Csak egy példa: a Vasárnapi Újság 1874. december 20-i ­száma így emlékezett meg róla: „Pár év óta ritkábban lehetett ­találkozni vele a fővárosban…

A tervek szerint állandó kiállítást kaphatnak majd Rosti alkotásai

A Duna mentén, nem messze a fővárostól a fehérmegyei Duna-Pöntöle, e bájos fekvésű s dús tenyé­szetű falun kívül feküdt ízléses lakhelye, kert közepette, mely ritka szép és gazdag ­rózsagyűjteményéről nevezetes. Egészséges korában e kis Tusculanumban ­talált menedéket a világ zaja elől, s büszkélkedő gyönyörrel ápolta felséges virágait. Élete utolsó éveiben sem lett hűtlen hozzájuk. Itt barátai, különösen zenész és festő ­ismerősei, rokonai társaságában feledte fájdalmait.” Rosti Pál a kor meghatározó személyisége volt. Munkássága ­érdemes arra, hogy bemutassuk a fiataloknak is. Sajnos, ma még kevesen tudják, milyen szerteágazó tevékenységet végzett, és milyen fontos szerepet játszott korának kulturális életében. Többek között barátjának mondhatta Liszt Ferencet is.

Pálinkás Bertalan évek óta dolgozik a Rosti-életmű bemutatásán

– Egy szép kiállítás mutatta be Rosti Dél-Amerikában készített fotóit a Bartókban. Milyen visszajelzéseket kaptak?

– Mindenki nagyon pozitívan nyilatkozott a kiállításról, amelyet több százan tekintettek meg. Hangsúlyoznám, egy folyamatról beszélünk. Készült közreműködésünkkel egy, Rosti Pál életútját bemutató előadás a Bartókban, Őze Áron és Csadi Zoltán segítségével. Ezen előadás is számos pozitív visszajelzést kapott és a már említett kiállítást is sokan tekintették meg.

– További tervek, elképzelések?

– A Pentele Baráti Kör elhatározta, hogy kiemelten kezeli Rosti Pál örökségét. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy már zajlik a Pentelén található Rudnyánszky-Mondbach kastély felújításának tervezése. A lehetőségek szerint itt lesz egy különálló Rosti-terem, amelynek a kiállítási anyaga már készen áll. A város megvásárolta azon anyagot, amely látható volt a Bartók aulájában. Emellett még szeretnénk bemutatni a már említett színházi előadásokat is. Folyamatosan dolgozunk, egyeztetünk. A fő célunk, hogy méltó módon mutassuk be ennek a kivételes reformkori embernek, Rosti Pálnak a munkásságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!