Kiállítás Bíró László emlékére

2021.11.09. 14:00

Megnyílt a golyóstollgyűjteményből és könyvkötészeti alkotásokból álló tárlat

Múlt héten csütörtökön, 2021. november 4-én újabb látványos, ideiglenes kiállítással gazdagodott a perkátai Kínai–Magyar Kulturális Turisztikai Központ repertoárja: 17 órakor megnyílt a Tollkollekciók és könyvkötészeti remekek című tárlat. A megnyitó eseményére a központnak otthont adó Győry-kastély dísztermében került sor.

Horváth Dóra

Perkáta – A program során elsőként egy argentin zenei produkció köszöntötte az érdeklődőket Makai Zsolt, a Los Andinos zenekar tagja, valamint Tárnok Ákos, az előbb említett együttes és a Kákics zenekar frontemberének előadásában.

Mórocz Istvánné és Mórocz István könyvkötők a tárlaton. A könyvkötészet művészetét méltatták

Ezt követően Lászlóné Szabó Edit, a Perkátai Kínai Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Az igazgató kihangsúlyozta, hogy az egybegyűltek nagyon különleges tárlatnak lehetnek majd szemtanúi, amelyet örömmel fogadtak az intézmény falai között. Külön köszöntötte a kiállítókat: Kelemen Csabát, akinek golyóstollgyűjteménye kerül szemléltetésre, valamint a Mórocz házaspárt, Mórocz Istvánt és Mórocz Istvánnét, akik könyvkötészeti érdekességekkel járultak hozzá a kiállítás színvonalához.

– A kiállítás ötlete egy őszi jeles megemlékezéshez is köthető. Szeptember 29-én 122 éve született, 36 éve hunyt el október 24-én Bíró László József, a golyóstoll feltalálója és szabadalmaztatója – mondta Lászlóné Szabó Edit, majd átadta a szót Kelemen Csabának.

A gyűjtő elmondta, hogy nagy türelem kell ahhoz, hogy a kollekciót fenntartsa, s ebben a munkában felesége is sokat segít, valamint hozzáfűzte, hogy az itt látható kiállításon nagyjából ezer toll került elhelyezésre, ami a gyűjtemény negyedét képezi. Méltatta a perkátai kastélyt, és külön kiemelte a Helytörténeti és Technikatörténeti Tárlatot.

– Amikor valaki le tud hajolni valami apróságért… Ami kis bolondságnak tűnik… – mondta Kelemen Csaba. – Fontos tudnunk, hogy nem az, mert minden apró, feleslegesnek tűnő dologban tudás van és munka.

A kiállító még beszélt Bíró Lászlóról is, a golyóstoll feltalálójáról.

Makai Zsolt, a Los Andinos zenekar tagja, és Tárnok Ákos, a Los Andinos és a Kákics zenekar frontembere

Mórocz Istvánné emelkedett szóra, aki a könyvkötészet művészetéről beszélt a közönségnek. Méltatta annak történetét, történetiségét, s a fejlődéstörténetéről is szót ejtett.

A megnyitót követően mindenkit átkísértek a kiállító terembe, ahol megtekinthették a nagyszerű tárlatot, valamint lehetőség nyílt beszélgetni is a szervezőkkel, kiállítókkal, akik fogadással is készültek a vendégek számára.

A Tollkollekciók és könyvkötészeti remekek című kiállítás 2021. december 4-ig lesz megtekinthető a perkátai Győry-kastély épületében, annak nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!