Kiállítások mindenkinek

2021.08.16. 14:00

Süsü üdvözölt az ajtóban, belül pedig bolygónyi varázslat várt

A nagyvenyimi falunapon több kiállítás is nyílt a Közösségi Házban. Az emeleti nagyteremben Süsü és barátai címmel plüssfigurákból, a földszinti nagyteremben pedig a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadásainak jelmezeiből, illetve dísz­leteinek makettjeiből nyílt tárlat. Utóbbi a héten még látogatható.

Balla Tibor

Fotó: LI

Nagyvenyim – Süsü és barátai sajnos csak mindössze három napig vendégeskedtek a településen, tudtuk meg Mogyorós Mária intézményvezetőtől. Megyeri János szobrászművész alkotásai rendeződtek jelenetekbe Csukás István mesehőseiből. A művész által megalkotott egyedi mesevilág összesen 16 figurából áll, ezek öt jelenet keretében mutatkoznak be. A különleges tárlat szereplői közül több mint 10 nagyméretű figura, amiket olyan megtestesítésben láthattak az érdeklődők, mint ahogyan eddig még ezt sehol máshol. A kiállítás célcsoportja a középkorú szülők voltak a gyerekek mellett, és a tapasztalatok azt mutatják, a szülőknek éppen úgy csillogott a szemük, mint a kicsiknek. Mirr-Murr, a kandúr Samuval, a kiscsacsival, a Nagy Ho-ho-ho horgász, Sebaj Tóbiás, Oriza Triznyák, Pom-Pom, Gombóc Artúr, Picur – ugye, impozáns társaság? Nem, nem maradt ki a címadó figura sem, Süsü a sárkány lent, a bejáratnál fogadta az érkezőket. Ők pedig sokan voltak.

Szülők és gyerekek ugyanúgy csillogó szemmel nézték a „mesés” kiállítást Fotó: Boldis Beáta

Joggal felmerülhet a kérdés, hogyan kerül Nagyvenyimre, a falunapra a Bartók kiállítása. A választ Vargáné Kaiser Katalin polgármestertől kaptuk meg. Elmondta, hogy ez egy olyannyira régi együttműködés, hogy még az elődei időszakára esik a kezdete. Az Ezüstzsöllye támogatási rendszerbe léptek be annak idején, és ez a mai napig megmaradt. Egyedülálló az önkormányzat hozzáállása, hiszen a környékbeli önkormányzatok közül Nagyvenyim az egyetlen, amely ily módon támogatja a színházat.

Mogyorós Mária

– Az ember arra büszke, hogy településének képviseletében a premiereken ott lehet, s az átlagos színházlátogatóhoz képest sokkal aktívabb kapcsolatot ápolhat a színház vezetésével, az alkotás folyamatában részt vevő emberekkel. Az évek folyamán ez egy szeretetteljes együttműködési kapcsolattá vált a mi részünkről. Úgy gondoltam, hogy eljött az idő, amikor ezt az eddigieknél jobban is ki kell teljesíteni. – fogalmazott a polgármester. A kétoldalú együttműködés lényege, hogy a színházat egy kicsit jobban kiviszik Nagyve­nyimre, a venyimieket pedig nagyobb számban viszik a színházba. Mivel az elmúlt időszakban a színházban olyan alkotások születtek, olyan művek kerültek színpadra, ami személyesen is szívmelengető volt a polgármester asszony számára, ezért megkereste Őze Áron igazgatót, hogyan tudnák tovább mélyíteni az együttműködést. Ezt ki is találták, szeptember elején nyilvánossá is válik majd, hogyan. E megbeszélésen jött az ötlet, hogy egy kiállítás formájában adjanak teret annak, hogy a nagyvenyimiekkel kicsit jobban megismertessék a Bartók színház életét, az alkotási folyamatot. Átgondolták, hogy egy ilyen kiállítótérben mik lehetnek azok, amiket be tudnak mutatni. Nyilván a teljes színpadképet nem hozhatták el, de ki lehetett állítani az előadások dísz­leteinek makettjeit, és a jelmezeket. Izgalmas látni azokat a ruhákat testközelből, amiket a színpadon már láthattak.

Vargáné Kaiser Katalin

Nem csak a kiállítással volt jelen a színház a falunapon, egy roadshow keretében kitelepültek az eseményre, hogy személyesen is találkozzanak a nagyvenyimi emberekkel, és jobban megismerni őket. Testközelből azért mégiscsak más találkozni a művészekkel, akiket a színházba nem, vagy csak ritkán járó ember nem egyszer megközelíthetetlennek tart. Ezt a távolságot szerették volna feloldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!