A repcét mind eladták

2021.07.22. 14:00

A kukorica a legutolsó pillanatban menekült meg

Az utóbbi napok esőzései miatt szüneteltette a földeken a tevékenységét a Pentele Mezőgazdasági Zrt., de tegnap újra munkába álltak. Elkezdték a búzát aratni, valamint a napraforgót megpermetezték.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője jó és kevésbé jó híreket osztott meg lapunkkal.

– Múlt héten csütörtökön volt az utolsó betakarítási napunk az esőzés miatt. Az árpával és a repcével végeztünk, de a búzából csak ötven hektárt sikerült betakarítani, kétszáz még hátravan. A májusi esős, hideg idő miatt nem gondoltuk volna, hogy júniusban már aratunk. Az akkori nagy forróság miatt kényszerérés volt, vékonyak maradtak a szemek. Közepes a termés, viszont az árak nagyon felmentek, és komoly az érdeklődés a gabona iránt, ezért nem vészes a helyzet – tudtuk meg a szakembertől.

A Pentele Zrt. folytatta a búza aratását, és megkezdte a napraforgó permetezését – védekezni kell!

A repcéből minden szemet eladtak, az árpa értékesítésével sincs gond. Szaúd-Arábiával ezer tonnára van szerződése a Pentele Zrt.-nek, azonban a szállítást nem tudták megkezdeni, mivel magas a Duna vízállása, az uszályok nem tudtak jönni a kikötőbe.

– A kukorica épphogy megmenekült a kiszáradástól – folytatta Márkli János. – Az utolsó pillanatban kapta meg az esőt. Nagyon nehéz a helyzet, mert az utóbbi években szélsőségessé vált az időjárás. Azt már említettem, hogy a búza még kint van a földeken, de nem lehetett tovább halasztani az aratását, ami az esőzések miatt szünetelt. Most az okozhat gondot, hogy magas lehet a víztartalma. Ha így történik, akkor beindítjuk a szárítást. Egyébként eddig hektáronként hat tonna volt a termés, és ez nem rossz.

Az országban a kukoricát sok helyen veszélyezteti a kukoricabogár, náluk okozott-e gondot ez a kártevő? – kérdeztük az ügyvezetőt.

– Nem. Mi már a vetéskor megkezdtük a védekezést, vegyszerrel már a földben elpusztítottuk a lárvákat. Ez nem olcsó mulatság, de meg kell tenni, mert egy igen veszélyes kártevőről beszélünk – tájékoztatott Márkli János.

 

A kukoricabogár veszélyességére az agrarszektor.hu is felhívja a gazdák figyelmét. A kukoricabogár is, mint annyi kártevő, Észak-Amerikából jött be Európába, hazánkba huszonöt éve. Elsődleges tápnövénye a kukorica, de a kukorica mellett a napraforgó, illetve a különböző gyomnövények virágporával is táplálkozhat. Igazán jelentős károkat azonban a kukoricatáblákon képes okozni. A bogár lárvája és az imágó (kifejlett rovar) egyaránt kártevő. Az imágók a bibeszál, a lárvák pedig a gyökerek rágásával okoznak kárt, de ebből az utóbbi a nagyobb probléma. A jellegzetes, „hattyúnyak”-nak nevezett tünetek a súlyos kártétel esetén jelentkeznek, de az okozott kár a legrosszabb esetben a kukorica teljes elszáradásához vezethet. A meleg, száraz időjárás ugyanis nem kedvező a kukorica gyökerének regenerálódása szempontjából, így ahol jelentős a kártétel, már szembetűnők a tünetek. Az amerikai kukoricabogárnál már megfigyelték, hogy a szóján is át tud telelni, így ezt is érdemes figyelembe venni a vetésváltás kialakításakor.

A kukoricabogárnak évente egy nemzedéke alakul ki. A talajban telel tojás alakban, a kikelő lárva is itt él és táplálkozik, valamint itt bábozódik be. Az imágók megjelenésére júniustól lehet számítani. Az agrarszektor.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepkék ellen már érdemes védekezni. A kukoricamoly, illetve a gyapottok-bagolylepke elleni védekezés elvégzésének kiemelt jelentősége a vetőmag céljára előállított kukorica termesztésében van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!