krízisidőszak

2021.02.12. 07:00

Életbe lépett a vörös kód mától

Dunaújvárosban a hajléktalanellátási feladatot a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány végzi. Az alapítvány elnöke, Pribil Sándor elmondta, ők már november 15-től felkészültek a téli krízisidőszakra. Jelenleg is minden erőforrásukat arra fordítják, hogy segítsék a hajléktalan személyeket. 

Molnár Emese

Fotó: LI

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján Fülöp Attila, a szociális ügyekért felelős államtitkár a rendkívüli hideg idő miatt a mai naptól kezdődően kiadta a vörös kód figyelmeztetést országosan, vagyis február 12-én 10 órától február 17-én 12 óráig kell az érintett szociális ellátórendszer intézményeinek alkalmazniuk az erre vonatkozó protokollt.

Legutóbb januárban rendelték el a vörös kódot, ami azt jelenti, hogy az időjárási körülmények miatt az elsődleges feladat az élet védelme. A szabályzat részletezi, hogy ilyenkor milyen szükséges intézkedéseket kell tenni. Ilyen például az, hogy a bentlakást nyújtó szociális intézményeknek a fenntartó típusától, ellátási területétől, az ellátottak célcsoportjától függetlenül fogadnia kell azokat az utcán élő személyeket, akiknek az elhelyezése nem megoldható a hajléktalan-ellátó intézményekben. Erre eddig nem volt szükség városunkban, és minden bizonnyal most sem lesz.

Minden hajléktalannak biztosítanak meleg, száraz helyiséget

Dunaújvárosban a hajléktalan-ellátási feladatot a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány végzi a Papírgyári úti szállón és a Kandó Kálmán téri Hajléktalan-ellátó Centrumban. Az alapítvány elnöke, Pribil Sándor elmondta, már november 15-től felkészültek a téli krízisidőszakra. Jelenleg is minden erőforrásukat arra fordítják, hogy segítsék a hajléktalan személyeket. Működik a diszpécserszolgálatuk, és hétvégén is dolgoznak a ­kríziskocsijukkal, valamint az utcai szociális szolgálat munkatársaival feltérképeznek olyan területeket is, amik nem számítanak frekventált helyszínnek. Beszélt arról is, hogy ha fedél nélküli személyt látunk, akkor a Papírgyári úti szállót tudjuk értesíteni. – Azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi időszakban megszaporodtak a lakossági bejelentések. Arra szeretnénk kérni az állampolgárokat, hogy ha olyan kulturált hajléktalant látnak, aki csak a hideg elől akar meghúzódni például a lépcsőházban, ne dobják ki erőszakkal, hanem értesítsenek bennünket, és mi azonnal megyünk is érte – mondta Pribil Sándor. Együttműködésben vannak a mentőszolgálattal és a rendőrséggel, jól együtt tudnak dolgozni olyan esetekben is, amikor segítségre szoruló hajléktalanokról van szó.

Az alapítvány már november 15-től felkészült a krízisidőszakra, képünkön a Papírgyári úti szálló Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Olyan esetre is volt példa, amikor a rendőrség kért meg bennünket, hogy egy-egy bajba jutott személynek biztosítsunk szállást egy éjszakára. Természetesen segítünk, megoldjuk az ilyen helyzeteket is – hangsúlyozta az alapítvány elnöke. – A mindennapi munkát a járványügyi helyzet, illetve az ehhez kapcsolódó egészségügyi biztonság, a szabályok, az ajánlások betartása lassítja, hiszen nálunk viszonylag nagy a mozgás, és mérjük a belépők testhőmérsékletét, fokozott a fertőtlenítés is. Nyilván ez pluszfeladatot és pluszköltséget is jelent számunkra, de figyelünk a dolgozóink és az ellátottjaink egészségére – tette hozzá Pribil Sándor. Arról is beszélt, hogy minden hajléktalannak biztosítanak meleg, száraz helyet, éppen ezért külön helyiséget alakítottak ki a szállón azoknak is, akik nem felelnek meg az alap kritériumoknak, például ittas állapotban vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!