DÖTE: a magas szintű szakmai tudás folyamatos technikai fejlesztéssel párosul

2020.08.25. 11:30

Növekvő esetszám, elhivatott tagság, sikeres minősítő vizsga

Az országban az elsők között kapott önálló beavatkozási jogkört az 1877-ben alapított Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely a napokban ismét sikerrel teljesítette a minősítő gyakorlatot. Az évről évre egyre több káreseményt maga mögött tudó egyesület technikai felszereltsége folyamatosan fejlődik, tagjai pedig magas szintű tudással rendelkeznek.

Gallai Péter

2014 májusában Tolna megyében egyedüliként kapták meg az önálló beavatkozási jogot a földváriak, sem Fejér, sem Bács-Kiskun megyében nem volt még ilyen hatásköre senkinek. A DÖTE felkészültségét, szakmai munkáját abban az évben azzal is elismerték, hogy megkapta az év önkéntestűzoltó-egyesülete rangos elismerést.

Nem egyszer a családi ünnepséget, ebédet kell otthagyni, ha jön a riasztás

A Csányi Imre parancsnok vezette szervezet immár hat éve végzi tevékenységét ezzel a jogkörrel, amit tovább folytathatnak, a vírushelyzet miatt az éves minősítő vizsgát augusztusban teljesítette sikeresen a DÖTE. A mérce ugyanaz, mint a hivatásosoknál.

– Nem kellett külön készülnünk a minősítésre, ugyanis a napi éles bevetéseink – amiben a gyakorlatnál nagyobb káresemények felszámolása is van – és összetettsége mindenkinek olyan alapot ad, hogy a vizsgafeladatokat gond nélkül teljesíteni tudtunk. Tavalyelőtt ötvennégy, tavaly hatvankilenc eseményünk volt, most pedig negyvenkilencnél járunk, szerintem idén is hetven körüli beavatkozással zárjuk az évet – kezdte Csányi Imre.

Egy korábbi éles bevetés után a csapat nagy része, felső sor balról: Boros Dávid, Hegedűs András, Wartig László, Császár Levente, Csiri Pál, Mérges Anett. Alsó sor: Doszpod Dávid, Bircsár Antal, Rácz Szabolcs, Csányi Gergő, Csányi Imre parancsnok Fotók: Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

 

A parancsnok azt mondta, a növekedésében közrejátszik a balesetek számának növekedése, de egyre több ipari üzem létesül Dunaföldváron, továbbá sok tűzjelzőt kötnek be a rendszerbe, s bizony nem egy esetben téves jelzés alapján vonultak ki, vagy éppen menet közben mondták le azt.

Sérült kimentése és szállítása teljes bevetési felszerelésben – a minősítő gyakorlaton

– Az beszédes adat, nagy eredmény, és erre büszkék vagyunk, hogy az összes esemény hetvenöt százalékát egyedül felszámoljuk, nem kell hozzá erősítés Soltról, Dunaújvárosból vagy Paksról. Állandó ügyeletet tartunk, és a riasztást követő tíz percen belül minimum négy fővel indulunk a helyszínre, 2019-ben átlagban hatnál többen voltunk. A feladataink széleskörűek, egyebek között állatok mentése – például kútba esett kecske –, vihar, egyéb okok miatti fakivágások, közlekedési balesetek, tűzesetek, gázszivárgás – tette hozzá Csányi Imre, aki hangsúlyozta, a tagok között nincsen hivatásos tűzoltó, amatőrként, ingyen végzi mindenki ezt a nemes feladatot szabadnapjain, de vannak olyan munkahelyek, ahonnan elengedik a kollégákat riasztás esetén.

– Mindig tudom a munkabeosztásokat, ki dolgozik nappal, éjszaka, aki elhagyja Dunaföldvárt, az ezt jelzi, hiszen mindig meg kell lennie a bevethető állománynak.

A riasztás pedig bármikor befuthat, Csányi Imre is pattant már fel a gyereke születésnapi ünnepségéről, családi összejövetel kellős közepén, vagy a vasárnapi ebédet otthagyva.

A szabályzat szerint a riasztást követő tíz percen belül minimum négy fővel kell indulni a helyszínre, tavaly átlagban ennél mindig többen vonultak ki egy-egy káreseményhez a földvári önkéntesek

– Mostanra annyit változott a helyzet, ha érkezik a telefon, már hárman ugrunk, mert a fiam és a menyem szintén az egyesület tagja, ők is beavatkozó tűzoltók. A feleségem szokta mondani, maradjon már közülünk valaki otthon, de a fiatalok is mindig jönni akarnak. Ezt a feladatot másként nem, csak elhivatottsággal lehet csinálni, sok lemondással is jár, és ne tagadjuk, van, hogy kemény helyzetekkel, stresszel. A tagságba szerencsére mindig érkezik egy-egy fiatal, de mindenképpen el szeretném mondani, hogy Wartig Laci bácsi ötvenhét éve (!) tűzoltó, most hetvenhét éves, nem lehet otthon hagyni, szerintem ő az ország legidősebb aktív tűzoltója – tette hozzá.

A DÖTE működési területe alapjában csak Dunaföldvárra terjed ki, azonban az M6-os autópályára is rendszeresen vonulnak, illetve ha a solti hivatásos katasztrófavédelmi őrs egysége mondjuk Kalocsán gyakorlatozik, akkor arra az időre elsőként őket riasztják a térségbe, és nem Dunaújvárost. Tavaly négyszer vonultak a soltiak helyett, és minden esetet egyedül számoltak fel. A megyei ügyeleten is tudják, ismerik a képességeiket, hogy mit bízhatnak a földváriakra.

Ezek után adódik a kérdés, nem merült fel soha, hogy Dunaföldváron is önkormányzati vagy hivatásos tűzoltóság létesüljön? Erre Csányi Imre azt felelte, jó pár évvel ezelőtt ez szóba jött, de aztán lekerült a napirendről. – Valahol nem is bánom, mert ez a kategória már sokkal több kötöttséggel jár, és például főállású tűzoltókkal. A feladatunk ebben a formában is ugyanaz, de most megtehetjük, ha esetleg a szabadságok miatt lecsökken a létszámunk a minimum alá, akkor kijelentkezünk a rendszerből, hogy nem vagyunk riaszthatók. A másik formákban erre nincs lehetőség.

Az elhivatott tűzoltók mellett természetesen nagyon fontos a technikai felszereltség, amire szintén büszke lehet a DÖTE, akár egy hivatásos egység is megirigyelhetné ezt. Mindezeket a dunaföldvári önkormányzat komoly segítsége, a katasztrófavédelem támogatása és pályázati, állami források teszik lehetővé. Emellett vállalkozási tevékenységet is folytat az egyesület, amiből szintén bevételük van, és azt fejlesztésre tudják fordítani.

Favágásokhoz is riasztják őket, a vizsgán is a feladatok között volt

– Örömmel mondhatom, nincsenek anyagi gondjaink. Tavaly két nagy szivattyút és áramfejlesztőt, illetve EDR-rádiót kaptunk. Benne vagyunk a Pax járási mentőcsoportban is, szintén tavaly ötéves üzemeltetésre érkezett egy vadonatúj terepjáró, idén karácsonyig elvileg egy quad, egy utánfutó és tíz garnitúra bevetési ruha jön még közel tízmillió forint értékben. Jelenleg egy 1988-as, de tökéletes állapotú tűzoltófecskendőnk van, a másikat eladtuk, és szándékozunk vásárolni helyette egy fiatalabbat, legalább 2005-ös évjáratút. Csak a lehetőségre várunk, és akkor a mostani autónk megy a tartalékba.

Az egyesület az éles bevetések mellett aktívan részt vesz a város életében, helyben és a környező településeken rendre ők tartanak a gyerekek körében óriási népszerűségnek örvendő habpartikat. S ilyenkor lehetőség van a felszereléseket, a gépjárművet megnézni, beülni. Ezzel is közelebb hozva a következő nemzedék képviselőit ehhez a példás és minden tiszteletet érdemlő munkához, amit mindegy, hogy amatőr vagy hivatásos formában végez valaki, hiszen a cél ugyanaz, az embertársak segítése. S ugyan ők fizetést nem kapnak ezért, de a tagság számára a pénznél többet jelent minden sikeres bevetés, megmentett élet és ezzel együtt a közösség megbecsülése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!