Magyar Falu Programból és önerőből is fejlesztik a települést a kisapostagiak

2020.08.26. 14:00

Játszóteret, bölcsődét építenek, a gyerekes családok már várják

Számos állami forrás, pályázati lehetőség segíti a települések előrehaladását, fejlődését, amelyekben a kis lakossági létszámmal rendelkező községek is találnak megvalósításra érdemes célokat. A központi támogatások mellett van példa az önerős és eredményes igyekezetre is. Ilyen hírről kaptunk információt Kisapostagról. Nagy Attila polgármester két fontos beruházásról beszélt lapunknak.

Horváth László

A Magyar Falu Program keretén belül 4,8 millió forintos állami támogatással felújítjuk a Kossuth utcai játszóterünket. Az eddigi eszközök az idők során elhasználódtak, javíthatatlanul tönkrementek, így megoldást kellett keresni a játszótér rendbetételére, felújítására. Szerencsére éppen jókor érkezett a lehetőség, hogy a program keretén belül megvalósíthassuk ezt a célunkat is. Egy-két játékot a korábbiak közül sikeresen megőriztünk, de a nagyobb részben új eszközök telepítésével újítjuk meg a családok és kisgyerekesek kedvelt helyét. Kombinált játékok, fészek, mérleghinta és további játékok szolgálják majd a szórakozni, kikapcsolódni vágyók igényét. A területet folyamatosan karbantartja az önkormányzati cégünk. Remélhetőleg sokáig örülhetünk a játszótérnek. Az eszközök egészen biztosan bírják majd az időjárás viszontagságait, és olyan anyagokból készülnek, amelyek minden tekintetben megfelelnek a mai követelményeknek – hallhattuk a fejlesztési tájékoztató első felében.

Kossuth utcai játszótér 4,8 millió forint támogatásból újul meg

– A kisgyerekes szülők számára van azonban még egy jó hír – folytatta a Nagy Attila polgármester. – Hamarosan elkészül a település bölcsődéje! Legnagyobb örömünkre egyre több gyerek születik Kisapostagon. Jelenleg egy bölcsődei csoportunk van fenn az óvoda épületében. Reményeink szerint az új épületet a szeptemberi hónapban átadhatjuk, és akkor már két csoportban fogadhatjuk a legapróbbakat. Most nyolc fővel üzemel a minicsoport. A későbbiekben tizenhat fő ellátására lesz lehetőségünk. A dolgozói erőforrás létszámának előkészítése is tart. Abban a pillanatban, amikor szükség lesz rá, rendelkezésre áll a teljes létszám.

Nagy Attila mutatja a bölcsődét

Milyen forrásból valósul meg a beruházás?

– Az önkormányzat saját forrásából. Régebben ez volt a nyugdíjasklub épülete. Ezt követően a gyermekétkeztetés, a könyvtár és végül szolgálati lakásként funkcionált. Összességében több mint negyvenmillió forintos beruházást hajtunk végre. A saját erőhöz egy korábbi jótékonysági bálunk bevétele, vállalkozások, vállalkozók támogatása is hozzájárul. Mondhatjuk, hogy társadalmi összefogás is segíti a bölcsőde megvalósulását. Az épületben a két csoportszoba létrehozása mellett kiszolgálószobák és egyéb helyiségek kerültek kialakításra. Mindenben megfelel majd az aktuális előírásoknak. A bölcsőde épületénél parkoló is épül, hogy a gyermekek a legnagyobb biztonságban érkezhessenek az intézménybe. Szintén a komfortot szolgálja a ház mögötti nagy udvar, ahova játékokat, fedett közösségi teret telepítünk, és még a domboldali fás rész is adhat teret a kicsik neveléséhez – mutatta be a hamarosan finisébe érkező építkezést Nagy Attila, Kisapostag polgármestere.

A beruházás történetéhez tartozik még, hogy a mérnöki, tervezési munkáknál is nagyon kedvező, szinte önköltségi áron számoltak a szakemberek, ezzel is segítve az önkormányzat célját. Nem utolsósorban pedig támogatva a leendő kisapostagi nemzedéket. Ahogy a település híreiben is többször olvashattuk, ennek Kisapostagon nagy hagyományai vannak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!