Ott maradhat a Velencei-tó partján, de kétszáz méterrel odébb, mint volt

2020.06.16. 14:00

Nyugvóponton az óriáskerék-ügy

Regénybe illő fordulatot vett pénteken a velencei óriáskerék ügye. Ha valaki lemaradt volna az előzményekről: egy vállalkozó mobil óriáskereket telepített a Velence Korzó területére. A létesítést azonban nem akceptálta az önkormányzat, így hát felszólította: június 12-ig vigye el onnan.

S. Töttő Rita/FMH

2020.06.09. Óriáskerék a Velence Kórzó mellett. Velence. Nagy Norbert. FEjér Megyei Hírlap.

Az üzemeltető állította: minden engedélye és talajterhelési vizsgálata megvolt hozzá, az önkormányzat pedig úgy vélte: több önkormányzati rendeletbe is ütközik a szórakoztatóeszköz ottléte. Az internetes csatát az önkormányzat indította június 9-én, majd folytatta 10-én, s azóta történt egy s más.

Tonté László, az óriáskerék tulajdonosa állította, bemutatták a telepítési tanúsítványt, a megfelelőségi tanúsítványt, az érintésvédelmi vizsgákat, egy szakember által kiállított talajterhelési vizsgálatot, valamint a kezelői vizsgákat, amelyek a berendezéshez szükségesek. Elmondta továbbá, az önkormányzat közösségi oldalon megjelent állításával ellentétben szerintük „az óriáskerék nem minősül építménynek, ez egy technikai mobil berendezés kerekeken, tehát az említett paragrafus erre a berendezésre nem vonatkozik.” Majd pedig azt is hozzátette: „Mindenki megnyugvására, az óriáskerék a megfelelő talajon elhelyezve biztonságosan van felépítve, amelyről szakember által kiállított szakvéleményünk van”.

Úgy tűnik, végül minden fél megkapta, amit akart: el is tűnik onnan az óriáskerék, meg nem is Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap.

Tonté sérelmezi, hogy a kért személyes találkozóra a polgármesternek nem volt ideje. Az internetes küzdelemhez csatlakozott a Velence Korzó üzemeltetője is, amely így reagált: „a mobil óriáskerék telepítése – figyelemmel a fentiekben hivatkozott üzemeltetési szerződésre is – nem minősül építménynek, és minden szükséges engedéllyel rendelkezik.”

Velence városa ezt követően is az internetet találta alkalmasnak arra, hogy rendezze az ügyet. Ebből a lényeg: „bízunk abban, hogy az ügyben illetékes építési hatóság döntése minél hamarabb pontot tesz az ügy végére”. Mindenki a kormányhivataltól várta tehát az állásfoglalást arról, mi számít építménynek, tekintve, hogy Velencén a Helyi Építési Szabályzatról szóló 19/2012.(VI. 19.) önkormányzati rendeletben az áll: „Nem építhető a védősávon belül a település sziluettjét megváltoztató 5 méternél magasabb építmény.” A Fejér Megyei Kormányhivatal a Hírlapnak eljuttatott általános állásfoglalása az óriáskerekek témájában egyértelmű: „Az óriáskerék szerkezet esetében, mivel csak terheléssel rögzített, továbbá a közműcsatlakozások is rugalmasan bontható ideiglenes bekötések, ezért a helyhez kötött feltétel – amely az építmény fogalmának meghatározó eleme – nem valósul meg.” Tehát nem építmény.

Megkerestük kérdéseinkkel Velence polgármesterét, illetve a polgármesteri hivatalt is. A válaszból kitűnik, eddig nem citált, új keletű rendeletet is kénytelenek voltak bevonni az óriáskerékkel kapcsolatos témába, tekintve, hogy az első, közösségi oldalas posztjában a város hiá­ba hivatkozott a helyi építési szabályzat tóparttól 30 méteres beépíthetőséget tiltó rendelkezésére. Elküldték ugyanis a levelet, amelyet a Gomi Kft.-nek címeztek június 10-én, s felszólították az üzemeltetőt, hogy ha június 12-ig, múlt péntekig nem szállíttatják el az óriáskereket, akkor kénytelenek lesznek a kormányhivatalhoz fordulni. A Hírlapnak küldött polgármesteri válaszlevélben továbbá leszögezték: „az óriáskerék üzemeltetéséhez szükséges engedélyek érdemi, meglétükre vonatkozó vizsgálatára nem került sor”. Ezt úgy értelmezzük, hogy ezek szerint az engedélyek, tanúsítványok megléte már nem is érdekli a várost (nem úgy, mint első nyilvános posztolásukkor, amikor az volt a fő gond, hogy nem ismerik ezeket a dokumentumokat). A Korzó üzemeltetőjének küldött levélben ugyanis megemlítettek egy 2020. februá­ri rendeletet is: „a változtatási tilalom elrendeléséről szóló 3/2020 (II. 3.) önkormányzati rendeletet”, amely a korzó területére is vonatkozik. Persze ez újabb értelmezési kérdéseket vet fel, például azt, mit jelent a „változtatási tilalom”. Mire terjed ki s mire nem? A polgármesteri álláspont azonban egyértelmű, szerintük „nem helyezhető el az adott helyszínen az óriáskerék”. Ezt megerősítették azzal, hogy ugyanez a települési főépítész szakmai álláspontja is.

Rendeletek, szakvélemények és engedélyek harca: kinek lesz végül igaza?

Végül a felek megegyeztek, legalábbis a Velence Korzó kiadta az óriáskerék üzemeltetője közleményét, amelyben továbbra is hangsúlyozzák: „minden engedélyünk megvolt és meg is van a jelenlegi területre is!” Ám ezt követően hozzáteszik: az óriáskerekes és a Velence Korzó üzemeltetője pénteken találkozott a polgármesterrel és a jegyzővel egy „személyes tárgyalás keretén belül”, azért, hogy a helyszínen közös megegyezéssel döntsenek az óriáskerék sorsáról. Nos, a közlemény szerint a kerék marad a Velencei-tónál, az új területet is egyeztették. Most jön a lényeg: a kijelölt terület a Velence Korzó másik oldala.

Vasárnap megkezdték az átpakolást. A bontás és újraépítés munkálatai a tervek szerint két nap szétszerelést és két nap összeszerelést jelent majd. Az eszköz új helye 200 méterrel arrébb és 30 méterrel beljebb lesz, tudtuk meg az óriáskerék tulajdonosától.

Tehát végül úgy tűnik, minden fél megkapta, amit akart: el is tűnik onnan az óriáskerék, meg nem is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!