PAKS II. PROJEKT

2019.03.29. 20:00

A paksi bővítés nagy lehetőség a térségnek

Öt megye kormánymegbízottjai és közgyűlési elnökei találkoztak szerdán Szekszárdon, a Ferropatent Zrt. székhelyén. A megyei vezetők Süli János tárca nélküli miniszerrel egyeztettek a együttműködési lehetőségeiről a Paks II projektben.

Hanol Erzsébet/TEOL/MTI

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter öt megye kormánymegbízottjának és közgyűlési elnökének adott tájékoztatót az atomerőmű bővítésről és az együttműködési lehetőségekről. Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy és Tolna megye képviseltette magát a megbeszélésen, amelyet szerdán a Ferropatent Zrt. székhelyén tartottak. Az elhangzottakról az egyeztetést követő sajtótájékoztatón számoltak be.

A miniszter azt hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka egyértelmű: meg fog épülni a paksi atomerőmű két új blokkja. Ez elengedhetetlen az olcsó, időjárástól független, fenntartható energiaellátás biztosításához. – Azt, hogy pontosan mikor kezdődhet el az építés mindaddig nem tudom megmondani, amíg nem zárul le a 300 ezer oldalas dokumentum hatósági engedélyeztetése – tette hozzá Süli János. Arról is beszélt, hogy Magyarország nincs ellene a megújuló energiaforrásoknak, amire Paks a legjobb példa, hiszen néhány hete ott, az atomerőmű szomszédságában adták át az ország jelenlegi legnagyobb naperőművét, a közeljövőben pedig újabb napelem parkok épülnek az országban. A miniszter arra is kitért, hogy nincs olyan módszer, amelyet minden országban egyformán alkalmazni lehetne. Az energiamixet mindenhol a saját adottságoknak megfelelően kell kialakítani. Hazánkban ez véleménye szerint azt jelenti, hogy az időjárástól függő megújuló energiaforrások aránya nem lehet több harminc százaléknál. A rendszer gazdaságossága így lehetséges.

Süli János egyúttal kiemelte: ha van atomerőmű építés, van térségfejlesztés is. Mint mondta, nemcsak Paksban gondolkodnak, hanem a térségben, a régióban. Azt a célt szolgálta a megbeszélés is, hogy a környező megyék, és azok települései megtalálják a lehetőségeket a bővítésben.

Süli János a Paks II. projektet kísérő térségfejlesztésről elmondta: a beruházás Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megyét érinti, de a dunaújvárosi kohászati és hegesztéstechnológiai ismeretek miatt Fejér megye is kapcsolódik a projekthez.

Közölte: a kalocsai Duna-hídnak 2022 második felében el kell készülnie, a tervek szerint a kalocsai laktanya épületek átalakításával 3000-3500 munkavállalónak tudnak majd szállást adni.

Emlékeztetett arra is, hogy decemberben a kormány elfogadta a térség úthálózatának 187 milliárd forintos fejlesztési programját. Az első útfelújítások – Nagydorog és Németkér felé – kész tervek esetén már idén elkezdődhetnek. A program keretében a paksi vasúti pályát is alkalmassá teszik arra, hogy az atomerőmű-építést kiszolgálja.

Leszögezte: a beruházás fix áras, 12,5 milliárd euróba kerül, amin nem változtat az, hogy mikor kezdődik el, és mikor fejeződik be az erőmű építése.

Arról is szólt, hogy Magyarország nincs ellene a megújuló energiának. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban Pakson adták át az ország eddigi legnagyobb, 20,6 megawattos naperőműparkját. Mint mondta, a közeljövőben körülbelül 3000-5000 megawattnyi naperőművi kapacitás lép be a hazai energiaellátásba. Megjegyezte: Magyarországon 30 százaléknál több, időjárástól függő, megújuló energiát nem lehet az ellátó rendszerbe bevonni.

Újságírói kérdésre Süli János arról is beszélt, hogy a tervek szerint 2022 második félévében átadják a Paksot Kalocsával összekötő hidat, a negyvenhét települést magában foglaló Közép-Duna menti térségben pedig úthálózat fejlesztést hajtanak végre. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy éppen tíz éve, 2009. márciusában döntött a Parlament az atomerőmű bővítésről. Már akkor elkezdték felmérni azon vállalkozásokat, amelyek az építés során szóba jöhetnek beszállítóként, hiszen a beruházás során nagyban szeretnének a magyar cégekre alapozni.

Készülnek a rájuk váró feladatokra

A sajtótájékoztatón Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy az atomerőmű bővítés nagy lehetőséget jelent a legkisebb településektől kezdve a legnagyobb városig.

– Paks II lényeges gazdasági beruházás nemcsak az ország és a térség szempontjából – mondta dr. Horváth Kálmán, Tolna megyei kormánymegbízott. Hozzátette: az engedélyező hatóságok vezetőjeként fontosnak tartja, hogy folyamatosan készüljenek azokra a feladatokra, amelyek rájuk várnak a bővítés során. Kovács Ernő, Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott pedig azt emelte ki: a térségben minél több helyi vállalkozást szeretnének bevonni a fejlesztésbe.

Szabó Sándor, a házigazda Ferropatent vezérigazgatója elmondta: szeretnének szerepet vállalni a bővítésben, és az elmúlt időszakban a Roszatomtól több delegáció is felkereste a céget. A találkozót is azért kezdeményezték, hogy más megyékből partnereket tudjanak maguk mellé állítani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!