11°
23°
11°

Minőségfejlesztés a cél – BorgWarner-projekt: acéltermék kuplungtárcsákhoz

Dunaújváros - Az ISD Dunaferr Zrt.-nél megkezdett gépjárműipari projekttel szoros kapcsolatban elindult egy másik kezdeményezés, a BorgWarner-projekt, melynek vezetője dr. Móger Róbert, a Technológiai Igazgatóság metallurgiafejlesztési főosztályvezetője, akit a program részleteiről kérdeztünk.

– Mi a BorgWarner projekt háttere?

– A BW egy amerikai székhelyű, multinacionális autóipari beszállító cég, amely számos telephellyel rendelkezik Európában, jelen van Magyarországon is. A közelmúltban létrehozott lengyelországi gyárába keres a cég megfelelő minőségű acélterméket, amely kuplungtárcsák alapanyagaként szolgálhat. Kuplungtárcsáik több európai gépkocsitípusba kerülnek beépítésre. A cég képviselői körülbelül két évvel ezelőtt keresték meg vállalatunkat azzal, hogy amennyiben megfelelő minőségű terméket tudunk biztosítani valamint az autóipari követelményeknek megfelelő minőségügyi rendszert tudunk kiépíteni és működtetni, akkor potenciális beszállítójuk lehetünk. Lényegében ez a megkeresés indukálta a gépjárműipari projekt elindítását a Dunaferrnél. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a konkrét gyártási kísérletek a BW termékeire vonatkozólag.

Az autóipari minőségügyi rendszer megköveteli, hogy minden egyes – a gépjárműipari vevők által igényelt – acéltermékre külön projektet hozzunk létre. A BW-projekt fő célja a vevői igényeknek megfelelő paraméterekkel rendelkező konkrét acéltermék kifejlesztése.

Szélességmérés a Georg-hasítón. (Fotó: ISD DUNFERR)

– Mely dunaferres egységek vesznek részt a projekt megvalósításában?

– A Technológiai Igazgatóságon kívül a minőségügyi főosztály, a Hideghengermű, a Meleghengermű, az Acélmű, és az Értékesítési Igazgatóság munkatársai dolgoznak a feladatok végrehajtásán. Ezenkívül persze a gépjárműipari projektben jelentős feladatot elvégző szabályozási és belső audit osztály munkatársaival is együtt dolgozunk. A BW rendszeres auditjainak sikeres megvalósítása is ennek érdekeit szolgálja.

A projekt előnyeiről, lehetőségeiről Éberhardt Zoltán minőségügyi főosztályvezetőt kérdeztük.

dr. Móger Róbert, a Technológiai Igazgatóság metallurgiafejlesztési főosztályvezetője

– Milyen lehetőséget jelent egy ilyen jellegű projekt végrehajtása az ISD Dunaferr számára?

– Az autóipari technikák bevezetése és megfelelő alkalmazása az egész vállalat működését kedvező irányba tudja befolyásolni. Gyakorlatilag az autóipari rendszer is a PDCA (Plan – Tervezd meg!, Do – Csináld meg!, Check – Ellenőrizd le!, Act – Avatkozz be!) elven alapszik, de annak végrehajtása konkrétabb eszközöket, szigorúbb dokumentálást követel meg. Nagyon fontosnak tartom, hogy a különböző technikák alkalmazása napi gyakorlattá váljon.

Fel kell mérnünk a folyamatainkban, termékeinkben megjelenő kockázatokat, hibákat és azokra megfelelő, hatékony intézkedésekkel kell reagálnunk. Fontos azonban, hogy ne csak „tüneti kezeléseket” hajtsunk végre, hanem a valós, kiváltó hibaokok megszüntetése iránt intézkedjünk. Ezen technikák megfelelő gyakorlati alkalmazásával jelentős hatékonyság- és minőségjavulás érhető el, természetesen nem csak az autóipari termékek esetén. Ehhez azonban minden egyes dunaferres munkavállaló tenni akarása és együttműködése szükséges!

Éberhardt Zoltán minőségügyi főosztályvezető

– Milyen eredményekről tud jelenleg beszámolni?

– Minden területen elkezdődött a munka, a bevezetett, vagy bevezetés alatt álló módszerek különböző készültségi fokon ugyan, de működnek. Megvalósultak a szükséges mérőrendszer-elemzések (MSA), melyek hatására javulni tudott a termék gyártása, illetve ellenőrzése során végzett különböző mérések megbízhatósága, pontossága. A felmérés következtében jelentős mennyiségű mérőeszköz beszerzésére került sor, illetve kialakításra került egy mérőszoba is, ahol megfelelő körülmények között, a termelési folyamat akadályozása nélkül is végre lehet hajtani a szükséges, nagy pontosságot igénylő méréseket. Elkészültek az első FMEA-elemzések, amelyek segítségével a gyártási folyamatokban rejlő kockázatok, hibalehetőségek kerültek feltárásra, illetve ezek súlyosságának meghatározásával megkezdődhetnek a szükséges javító, illetve megelőző intézkedések. Folyamatban van a különböző minőségű termékek gyártóképesség-vizsgálata, ami szintén jelentősen segíti termékeink minőségének javítását. Végül, de nem utolsósorban: a BorgWarner részére legyártott és kiszállított termékek minősége az eddigi visszajelzések alapján megfelelő.


Legolvasottabb

1
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
2
Verekedésbe torkollott a közlekedési konfliktus Dunaújvárosban
3
Új üzemmel gazdagodott Dunaföldvár
4
Már kézben vannak az első jogosítványok
5
Elhunyt Pépp Zoltán, a Dunaújvárosi AC utolsó „mohikánja”
Evangelizáció a főtéren
DH
Ilyen még biztosan nem volt soha a városban
Hallyne / 1 órája
Meghalt a Trónok harca sztárja
Roy Dotrice 95 éves korában hunyt el.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető édesapánk, *SCHMIDT BÉLA* életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 20-án 14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
kispályás-labdarúság / 1 órája
A Karmacsi nyerte a szuperrangadót
Gróf András
DKKA utánpótláscsapatai / 1 órája
Dobogón a másodosztály
Jankó Árpád
vízilabda-bajnokság / 1 órája
Szerdán könnyebb feladat vár rájuk
Gallai Péter
kézilabda / 1 órája
Csütörtökön jön a Siófok
Jankó Árpád
sport / 1 órája
Megdolgoztak a díjakért
Gallai Péter
Bravúr / 1 órája
A bajnoki meccs után jöhet a kupa
Agárdy Csaba