Utazó

2014.11.18. 11:45

Megújult a schönbrunni pálmaház

Bécs - Régi pompájában ragyog és teljes egészében újra látogatható a schönbrunni kastély parkjában található Pálmaház.

Horváth Gabriella

Az aprólékos előkészítésnek köszönhetően a felújítás kevesebbe került, mint tervezték. A schönbrunni kastély parkjában található Pálmaházat 1881–82-ben Franz Xaver Segenschmid tervei alapján építették, impozáns méreteivel és egyedi vasszerkezetével az utolsó ilyen jellegű épületek egyike Európában.

A Pálmaház impozáns méreteivel és egyedi vasszerkezetével az utolsó ilyen jellegű épületek egyike Európában. Fotó: archív

A műemlék Pálmaházról 2008-ban állapították meg, hogy a szerkezet egyre intenzívebb korróziója miatt sürgősen fel kell újítani. Az alapos előkészítést követően a munkákat 2011-ben kezdték meg, méghozzá javarészt folyamatos működés mellett. A látogatóknak csupán 2013 nyarán, illetve 2014 nyári munkanapjain kellett lemondaniuk a 118 méter hosszú Pálmaház megtekintéséről.

Először az északi oldalon lévő pavilon, a hidegház újult meg, majd a déli szárny, a trópusi ház következett. A 28 méter magas középső pavilon, ahol a temperált klímát kedvelő növények láthatók, 2013–2014-ben került sorra. Nemcsak az erősen elrozsdásodott szerkezeti elemeket és a csavarokat cserélték ki, de a gépészeti berendezéseket is modernizálták. Újakra cserélték az elektromos vezetékeket, a fűtés csöveit, valamint automatizálták a szellőztetést és az esőztető berendezést is. A felújítás 6,8 millió euróba került, ami az aprólékos előkészítésnek köszönhetően messze alulmaradt a tervezett 9,2 milliónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!