Utazó

2013.12.17. 09:05

Adventi fényárban Budapest

Budapest leghangulatosabb és legtöbb érdeklődőt vonzó karácsonyi vására 1999 óta a Vörösmarty téren található. Az idén is érdemes december 31-ig a forraltbor- és fahéjillatú térre látogatni, ahol kézműves kiállítás és ajándékvásár, termelői piac, sok enni- és innivaló finomság, valamint színes, szórakoztató prog- ram várja a gyerekeket és a felnőtteket.

Osváth Sarolta

Idén is érdemes december 31-ig a forraltbor- és fahéjillatú térre látogatni, ahol kézműves kiállítás és ajándékvásár, termelői piac, sok enni- és innivaló finomság, valamint színes, szórakoztató program várja a gyerekeket és a felnőtteket.

Az idén is sok újdonsággal lepték meg a szervezők a karácsonyi vásár látogatóit, amely a szokásosnál egy héttel később nyitott ugyan, de a gazdag program bizonyára kárpótolja a nagyszámú hazai és külföldi látogatót. Az egyre sokszínűbb, évtizedes hagyományra visszatekintő év végi rendezvény egyébként messze földön híres: a fővárosba ilyenkor sokan érkeznek vidékről is, egyrészt a karácsonyi ajándékok beszerzése céljából, másrészt az sem rossz ötlet, ha éppen maga a fővárosi kirándulás a családi karácsonyi meglepetés. Külföldről is jönnek a turisták, gyakran kifejezetten e vásár miatt. Nekünk ugyan meglepő, de az idén a Vörösmarty téri rendezvény nemcsak hamisítatlan hangulatával, hanem a viszonylag alacsony áraival is kiemelkedik az európai adventi vásárok közül.

Elég beleszippantani a levegőbe, vagy rápillantani valamelyik fényfüzérre, hogy elfelejtsük a hétköznapi gondokat. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban az adventi programok között érdekes kiállítást láthatunk, amelyen felvonultatják a sütő- és dísztökök összes fajtáját és a tökfaragók ötletes alkotásai- nak díszes sorát. Fotó: Osváth Sarolta

Milyen különlegességet találunk nappal és este a belváros szívében? Először is a négyszögletű téren lévő épületek nagyon elegáns adventi díszítése és a már szürkületkor bekapcsolt ünnepi díszkivilágítás teremt utánozhatatlan hangulatot. Ezt a tér eddigiektől eltérő berendezése is fokozza: a kézműves vásár, a vendéglátó pavilonok és a házikók egy nem mindennapi varázskertbe vezetik a látogatókat. A budapesti karácsonyi vásár díszvendége 2013-ban az Őrség, amelyet sokan eleve hazánk tündérkertjének hívnak. A karácsonyi vásár egyes számú háza a díszvendégé, ahol az Őrségben hagyományos mesterségek termékeit találjuk: fazekasremekeket, a táj gyümölcseiből készült kézműves lekvárokat és az Őrség folyékony aranyát, a tökmagolajat.

Természetesen az idén is fokozza az élményt a tavaly sikerrel debütált épületfestés, a karácsonyi vetítés. Az esti látvány bármelyik európai nagyváros karácsonyi vásáraival versenyre kelhet. A pavilonok labirintusában sétálva, a kézműves portékák között válogatva könnyen rátalálunk az igazi karácsonyi ajándékra. A kézművesek az ország minden részéről, sőt, a határon túlról is elhozták legszebb termékeiket. Lehet válogatni a ruhák, sapkák, sálak és kesztyűk, a gyönyörű ékszerek és kerámiák, az üveg- és bőráruk, könyvek gazdag választékában. Vásárolgatás közben ember legyen a talpán, aki ellen tud állni a töki pompos, a sült csülök vagy a házi kolbász mennyei illatának. A karácsonyi vásár menüjéből nem hiányzik a mézeskalács, a sült gesztenye és a kürtőskalács sem.

A téren folyamatosan programok is zajlanak, unatkozni nem lehet egy percig sem. A szabadtéri színpadon karácsonyi koncertek, hagyományőrző együttesek, táncosok, zenészek műsorai szórakoztatják a közönséget napközben és este is.

Gyermekek számára is tartogat meglepetéseket a Vörösmarty téri karácsonyi vásár: a 33-as ház mindennap megtelik gyerekzsivajjal, mert a játszóház mézeskalácssütéssel, írókázással és még sok érdekes kézműves foglalkozással csábítja a kicsiket. December 6-án itt járt az igazi finn Mikulás, Joulupukki is, és hatalmas puttonyából sok jó gyermeknek hozott ajándékot.

A vendéglátóhelyek december 23-ig hétköznap 10– 22 óra között, péntektől vasárnapig 23 óráig, az árusok vasárnaptól csütörtökig 10-től 20 óráig, hétvégéken 21 óráig tartanak nyitva. A karácsonyi ünnepnapokon bezár a bazár, majd csak a vendéglátósok nyitnak ki 27-én és 31-ig, illetve az új év hajnaláig.

Adventi ünnepet tartanak a bazilikánál is, a gyönyörű díszburkolattal felújított Szent István téren. Ezúttal már harmadik alkalommal gyúltak ki a fények és ragyogják be a teret. Forró finomságok illata csalogatja az arra járókat, a tér közepén pedig mindennap megtelik gyerekekkel a korcsolyapálya. Esténként mesés színes köntöst ölt a bazilika, a kézműves ajándékokat kínáló árusok között sétálgatva meghitt hangulatban borozgathatunk és megkóstolhatjuk a számtalan finomságot, kézműves csokoládét, mézeskalácsot és kürtőskalácsot. Beszállhatunk a tánc- házprogramba, és sok érdekes karácsonyi kulturális produkciónak is részesei lehetünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!