Utazó

2013.06.11. 10:20

Túra az egészség jegyében

Tizenhárom települést köt össze a Vasi-Hegyháton, azaz Vasvár térségében a közelmúltban átadott tematikus Kneipp-útvonal.

Tersztyánszky Krisztina

A határon átnyúló uniós program keretében megvalósult beruházás Magyarországon egyelőre egyedülállóan ötvözi az aktív egészségmegőrzést a kirándulással, a turisztikai látványosságok felfedezésével.  Sebastian Kneipp 19. századi természetgyógyász szerzetes neve ma már a magyar utazó számára sem cseng ismeretlenül.

Kneipp terápiája - amelyet azóta a modern orvostudomány is igazolt - az aktív egészségmegőrzésre irányítja a figyelmünket. A módszer öt alappillére a hidroterápia, a gyógynövények alkalmazása, az egészséges táplálkozás, a mozgás és a belső harmónia. "Kneippelni" ma már Magyarországon is több wellnessközpontban, gyógyfürdőben, szállodában lehet.

 

Kovács Tilda, Vasvár polgármestere a vasvári vizes játékoknál (Fotó: Rózsa Melinda)


A hegyháti modell azonban egyedülálló  legalábbis Magyarországon. Egyrészt, mert szabadtéri, másrészt, mert több pici településen kalauzolja végig a látogatót.  A hegyháti kistérség merész önkormányzatai a határ túloldalán fekvő Mittleres Feistritztal Kneipp aktív parkot működtető közösséghez fordultak segítségért. Ott ugyanis már több éve sikeresen használnak ilyen szabadtéri objektumokat az egyszerű falusi emberek, egészséges kikapcsolódást nyújtva a hozzájuk érkező vendégeknek is.

Tanulmányutak, szakmai konzultációk hosszú során át vezetett az út addig, amíg ma már ideát is csobog a víz a különböző Kneipp-objektumokban.  Vegyük hát kezünkbe a programhoz készült turistatérképet, és induljunk el felfedezőutunkra! Az útvonal tizenhárom hegyháti települést fűz fel, összesen tizennyolc Kneipp-objektummal.

 

Gyógynövénypiramis látható az oszkói Hegypásztor pincéknél. A Kneipp-gyógymódra épülő szolgáltatások egyre népszerűbbek és komoly turisztikai vonzerőt jelentenek



Ha nem sajnáljuk az időt és a fáradságot, Petőmihályfát, Hegyhátszentpétert, Gersekarátot, Győrvárt, Olaszfát, Oszkót, Mikosszéplakot, Csehimindszentet, Bérbaltavárt, Szemenyét, Kámot, Alsóújlakot és Vasvárt is érinteni fogjuk. A Kneipp-létesítményeket mindenütt a település központjában vagy valamelyik más, gyakran látogatott pontján állították fel, szépen parkosított környezetben - ami, valljuk be, már önmagában jó érzés a szemnek és a szívnek. Azt, hogy jó helyen járunk, a Kneipp vasi jelképe, az ötszirmú rododendron és a részletes, többnyelvű tájékoztatótáblák mutatják.

Az ismertetőkben megtaláljuk azokat az instrukciókat is, amelyek segítenek a felkínált lehetőségek helyes használatában. Az út állomásainak szinte mindegyikén találunk vizes könyöklőt, amely kellemes bizsergéssel frissíti fel szakszerű használóját. A különböző méretű, formájú és anyagú talaj élményét nyújtják a taposók, ingerelve talpunk reflexzónáit. Az ízlésesen kialakított kertecskékben a térségben fellelhető gyógynövényeket tanulmányozhatjuk.

Játékos Kneipp-objektum Olaszfán. A helyiek és a vendégek is szeretik



A napóra a múló idő helyes felhasználására, a táplálkozási piramis az egészséges étrendre hívja fel a látogató figyelmét. Van, ahol egy kis tó vize feletti lépegetőkön egyensúlyozhatunk, máshol a természet zajaiba merülhetünk bele egy kényelmes meditációs székben.

Egyedülálló élményt nyújt a Vasváron létesített inhalátorház, amelynek rőzsével borított falairól gyógyító, aromás párát ont a lecsorgó, túltelített sóoldat. S miközben a túraútvonalat járva testi-lelki egészségünk oltárán áldozunk, olyan látványosságokat is útba ejtünk, mint a Jeli Arborétum, az oszkói szőlőhegy, a vasvári Szentkút-völgy, Mindszenty bíboros csehi-mindszenti szülőháza vagy az alsóújlaki Őshonos Állatpark.  A tudományos alapok, a friss levegőn tett séta, a látnivalók és a táj békéje együtt már biztosan meggyőznek minket Kneipp igazáról, hogy jobb közérzetünk érdekében magunk is tehetünk lépéseket.

 




Sebastian Kneipp 1821-ben egy bajor faluban, Stephansriedben, egy takács fiaként született. Fiatal papként súlyosan megbetegedett tuberkulózisban. Betegségét a jéghideg Dunában tett bemerítkezésekkel, vitamindús ételekkel és gyógyteákkal sikerült kikúrálnia. Ezen felbátorodva fejlesztette ki módszerét. A Kneipp-szövetségekben ma már világszerte 150 ezer aktivista tevékenykedik.  




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!